Hlavní obsah

Snižují hladinu cukru v krvi i posilují imunitu! Těchto 7 superpotravin určitě vyzkoušejte

Foto: Soyka, Shutterstock.com

Foto: Soyka, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhlé změny teploty oslabují naši imunitu každoročně a letos podzim nastoupil opravdu razantně. Nechcete-li s příchodem sychravých dnů ulehnout s rýmou a kašlem, zařaďte do jídelníčku zázračné superpotraviny.

Článek

Samozřejmě se nezapomínejte teple oblékat, preventivně otužovat a i přes chlad myslete na dostatek pohybu i vitaminů na talíři. Jestli ale pro sebe chcete udělat něco navíc, vsaďte na potraviny, které mají na organismus doslova blahodárný vliv. I proto si vysloužily nálepku „superpotraviny“. Existuje jich celá řada: pomáhají při hubnutí, zvládání stresu, vyplavování toxinů, přispívají k mladšímu vzhledu i dlouhověkosti. Tentokrát jsme se zaměřili na ty, které oceníte zejména na podzim.

Goji neboli kustovnice čínská na kožní potíže

Goji (godži) patří bezesporu mezi nejznámější superpotraviny – jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Na trhu seženete sušené plody, které lze zobat jen tak nebo sypat do čaje či kaší, kde příjemně zvláčnějí, a chutná a účinná je i šťáva. Kustovnice posiluje obranyschopnost a pomáhá s očistou organismu, takže vykompenzuje i tučnější jídelníček, ke kterému můžete mít v chladu větší sklony. Pokud se vám na podzim zhoršují kožní potíže, pomáhá i na ně, včetně nepříjemné lupénky.

Ženšen při únavě

Padá na vás únava z šedých dnů a z nedostatku světla? Vsaďte na ženšen. Ženšen všehoj obsahuje ginsenosidy, indický ženšen (vitánie snodárná, ašvagandha) zas látky jménem withanolidy. Obě patří mezi takzvané adaptogeny. „Působí na tkáň nadledvinek, která ve stresu uvolňuje adrenalin a kortizol. Ty stimulují organismus k akci, ale častým vyplavováním ho vyčerpávají. Adaptogeny napomáhají zmenšení neadekvátního výdeje a chrání imunitní systém, který je nadměrně zatěžován,“ vysvětluje PharmDr. Tomáš Arndt, poradce portálu Prozdravi.

Ženšen seženete v prodejnách zdravé výživy jako doplňky stravy, které lze užívat i preventivně, a pořídíte i ajurvédskou či himálajskou kávu (v jejich složení bývá mezi bylinami právě i ženšen). A můžete ho vcelku nenáročně pěstovat i doma a používat ženšenové listy k přípravě čajů.

Foto: Igor Cheri, Shutterstock.com

Goji, plody kustovnice čínské, jsou plné vitaminů a mají skvělou chuťFoto: Igor Cheri, Shutterstock.com

Šitake aneb houževnatec jedlý pro zdravé srdce

Houba šitake (shiitake) pochází z Japonska a dnes je celosvětově oblíbená nejen pro svou chuť, ale i pro bohatý podíl zdraví prospěšných látek, především železa, hořčíku a vitaminů B a D. Šitake obsahuje vysoké množství lentinanu, který má pozitivní vliv na imunitní systém, a věří se, že pomáhá i proti rakovině a nemocím cév a srdce. Uplatnění v kuchyni má jako naše tradiční houby, zkuste ji přidat do polévek, mletého masa nebo lehce poduste se zeleninou a podávejte s rýží či těstovinami. Vyzkoušet můžete i tradiční smaženici, šitake překvapí výraznější, až kořeněnou chutí a přesvědčí vás v naší ostré dýňové polévce.

Kurkuma pro snížení cholesterolu

Oddenek rostliny kurkumovníku dlouhého jistě používáte v kuchyni jako známé žluté koření kurkuma, které je nezbytnou součástí směsi kari. Nesvědčí však jen chuťovým pohárkům, nýbrž celému organismu. Obsahuje barvivo kurkumin, které je důležité pro posílení imunity, uplatňuje se také při problémech se zažíváním a pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu.

„Pozitivních účinků kurkuminu na zdraví je skutečně mnoho, jeden je však zásadní a dá se říci, že generuje další, a tím je prevence,“ říká výživová odbornice Ing. Eva Goldmannová a dodává: „Aby náš organismus fungoval, jak má, potřebuje se efektivně zbavovat všech nečistot a odpadních látek, k čemuž mu slouží především zdravá játra, slinivka a střeva. A právě kurkumin pozitivně ovlivňuje jejich kondici a správnou činnost.“

Nebojte se proto kurkumy v kuchyni, dochutí maso, zeleninové pokrmy i polévky, třeba kuřecí pečínku s medem. Na podzim si můžete na zahnání viróz připravit i koktejl zvaný zlaté mléko. Do sklenky teplého rostlinného mléka přidejte lžičku kurkumy, medu a másla a k tomu špetku pepře a skořice. Uvolní sliznice při rýmě, pomůže s odkašláváním a pomůže i preventivně.

Foto: Alexander Ruiz Acevedo, Shutterstock.com

Koktejl s přídavkem kurkumy zažene virózyFoto: Alexander Ruiz Acevedo, Shutterstock.com

Moringa pro pevné kosti 

Z tropického „stromu zázraků“ stojí za zmínku především jeho listy. Aby přežily v horkém africkém podnebí, koncentrují v sobě velké množství důležitých látek. A ty svědčí nejen stromu, ale poslouží i vašemu zdraví. Konzumace moringy podporuje přirozenou imunitu, posiluje fyzickou kondici, působí příznivě na krevní tlak, zažívání a metabolismus, zlepšuje paměť, zpomaluje stárnutí buněk, chrání před srdečními příhodami a zvyšuje plodnost.

Může se užívat jako doplněk stravy v tabletách nebo ve formě prášku jako přísada do nápojů, smoothie, polévek či omáček. „S použitím moringy doplníte do svého jídelníčku vápník, železo a další minerální látky i vitaminy. Jejím užíváním si zajistíte zdravé a pevné zuby a kosti. Potřebné živiny ocení i vaše pleť, nehty a zrak,“ říká Štěpánka Čápová, výživová poradkyně a autorka MoriKuchařky.

Lněná semínka proti zánětům

Pro superpotraviny nemusíme nutně jen do exotických končin, blahodárné účinky má i obyčejné lněné semínko nebo lněný olej – obsahují totiž důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny. „Mají prokazatelně protizánětlivé účinky, proto jsou vhodnou složkou našeho stravování právě v podzimních měsících. Navíc umocní pocit sytosti, což pozitivně ovlivní naši psychiku,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl a osobní trenér.

Semínka je lepší před konzumací rozdrtit v hmoždíři nebo pomlít, aby si z nich tělo vzalo maximum účinných látek. Přidejte do smoothie, kaší, pomazánek i domácího pečiva, přihoďte hrst k rýži nebo do kuskusu, skvěle chutnají v našich dietních vaflích bez mouky. Hodí se i do salátů, kam můžete přidat kromě semínek i olej.

Foto: Shutterstock.com

Lněná semínka patří mezi tradiční lokální potravinyFoto: Shutterstock.com

Rakytník řešetlákový, když máte virózu

Další silák na imunitu z českých luhů a hájů je obyčejný rakytník. Možná ho ze zahrádky znáte spíše jako živý plot, jeho oranžové plody by ale neměly uniknout vaší pozornosti. Používají se čerstvé i sušené, ze semen se vyrábí olej. Rakytník je zdrojem cenných antioxidantů, obsahuje vitaminy C, A, E a kyselinu listovou. Uplatňuje se jako prevence i v případě akutního oslabení organismu. Lze z něj doma vyrobit jak skvělou mastičku na popáleniny, tak i chutný léčivý sirup, který podpoří imunitu v dobách viróz.

Na které superpotraviny nedáte dopustit vy? 

Reklama

Načítám