Hlavní obsah

Hrst má stejně kalorií jako 4 rohlíky: Cereálie či ořechy se tváří zdravě, ale jde o kalorické bomby

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasně, pizza, čokoláda nebo smažený sýr jsou velmi vydatná jídla, o kterých to nicméně všichni víme. Stejně jako víme, že spoustu kilojoulů v sobě často skrývá také klasická česká kuchyně, ať už doma, nebo v restauraci. Existují však i pokrmy zrádnější, které máme tendenci považovat skoro za dietní, a ono to tak není.

Článek

Vůbec nevadí, když si občas dopřejeme něco kalorického nebo snad nezdravého. Dejme si toho jen kousek, vychutnejme si to a nevyčítejme si to. Daleko horší je, když často a přes míru jíme něco v domnění, že je to vhodné při hubnutí nebo snaze udržet si štíhlou linii, a přitom po tom přibíráme. Na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

1. Snídaňové cereálie

Nabídka je široká, mezi výrobky jsou velké rozdíly – ale nám logiky věcí většinou více chutnají ty slazené. Žijeme navíc často v domnění, že jsou zdravé i dietní, a že když je přidáme do bílého jogurtu, získáme snídani přímo ideální. Tak to ale bohužel není, a to hned z několika důvodů. Některé, zejména ty zapékané, obsahují krom zmíněného cukru i poměrně hodně tuku a navíc, v naprosté většině případů si jich dopřáváme moc velké porce. Ta doporučená by přitom měla mít podobu malé hrstky – schválně si někdy zvažte 50 gramů cereálií a překvapí vás, jak málo to je.

Cereálie s bílým jogurtem přitom mohou být vhodnou snídaní, ale volte nedoslazované druhy a přidejte trochu ovoce.

2. Saláty

Úvodem snad jeden extrémní případ. Když si uděláte okurkový salát jen se solí a pepřem a přidáte do něj majonézu místo zálivky, máte v misce kalorickou bombu. Takové jídlo by si nicméně asi nikdo nedal, ale překvapivě mnoho lidí si myslí, že když je základem jídla zelenina, je prostě v každém případě více méně dietní – jenže pokud je jeho součástí tučný dresink, smažené kuře, spousta sýra a třeba ještě slanina, obsahuje dost možná více kalorií než porce svíčkové.

Foto: nelea33, Shutterstock.com

Tučný sýr, dresink, smažené kousky a slanina mohou udělat ze salátu kalorickou bombuFoto: nelea33, Shutterstock.com

3. Krémové polévky

Zeleninová polévka zahuštěná třeba trochu brambor nebo rozmixovanou zeleninou je skvělou zimní alternativou salátů, na které je přece jen poněkud chladno. Problém nastává, když se rozhodneme pro krémovou polévku, do níž se dává spousta másla, ale také smetana nebo třeba kokosové mléko – pak může být třeba miska dýňové či pórkové polévky se smetanou větší kalorickou bombou, než je klasické hlavní jídlo. V takové polévce je navíc množství ne zrovna zdravých tuků.

4. Těstoviny

Mnoho lidí považuje těstoviny za dietnější a po všech stránkách vhodnější alternativu českých knedlíků, ale chyba lávky. Co do energetické hodnoty si v podstatě nemají co vyčítat, zvláště když si jich dáme hodně, jak je to v Česku obvyklé. A dvojnásob, pokud je ještě zapékáme se sýrem či zaléváme smetanou. Často navíc těstoviny převáříme, takže jsou pak velmi měkké, brzy je strávíme a za chvíli máme zase hlad. Správně by měly být uvařeny takzvaně na skus a podávat se v menších porcích, samozřejmě doplněné zeleninou a zdrojem bílkovin.

Foto: DariaKM, Shutterstock.com

Těstoviny uvařené „al dente“ mají lepší glykemický index než ty uvaření doměkkaFoto: DariaKM, Shutterstock.com

5. Ořechy

Zatímco pár ořechů tu a tam je vyloženě zdravých, větší množství je v příkrém rozporu se snahou zhubnout nebo udržet si váhu. Téměř polovinu hmotnosti oříšků tvoří tuky, které jsou sice zdravé – jde převážně o nenasycené mastné kyseliny, ale samozřejmě musíte vzhledem k energii hlídat množství a nedávat si více než pět až deset kousků denně. Abyste nepodléhali pokoušení a nesnědli celý sáček najednou, můžete si předem připravit malá balení právě po pěti až deseti kusech a vytáhnout a během dne sníst vždy právě jen to jedno. Stejně obezřetní buďte také s populárními ořechovými „másly“.

6. Sušené ovoce

Ještě zrádnější než oříšky bývá ovoce, které klamem objemem – sníme ho snadno hodně, což ovšem znamená, že jsme krom trochy vlákniny přijali i spoustu cukru. Navíc například sušené banánové chipsy jsou doslazované a smažené v kokosovém tuku. Pro představu, deset deka banánových chipsů má proto 2 110 kJ, což je více energie, než mají čtyři rohlíky. Ostatní sušené ovoce se sice se svou energetickou hodnotou drží kolem 1 000 kJ na 100 g a zpravidla neobsahuje přidaný tuk ani cukr. Pořád jde v podstatě ale o sladkost, po které vás může brzy trápit hlad ještě větší.

7. Bez lepku, bio a raw

Ani jedna z těchto skupin potravin nemá méně kalorií než srovnatelná běžná jídla a pokrmy, poměrně běžně si to však o nich myslíme.

Výhodou jídla bez lepku je fakt, že ho bez obav mohou jíst celiaci, zdravým lidem nijak prospěšnější nebude.

Mezi biopotravinami můžete najít klidně třeba i uherák nebo obyčejný cukr, bio označuje původ surovin, s dietou nijak nesouvisí.

V případě raw potravin – například oblíbených raw dezertů, kde se hojně používají například ořechy, datle nebo sladké sirupy – buďte také opatrní, vzhledem k množství ukryté energie byste si měli dát jen malý kousek.

Odborná spolupráce www.stob.cz

Foto: STOB

Foto: STOB

Reklama

Načítám