Hlavní obsah

Cukrovka a psychika. Jaký na ni má vliv?

Foto: Paulik, Shutterstock.com

Foto: Paulik, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné sucho v ústech, časté močení, zvýšené riziko výskytu ran a infekce… To nejsou jediné aspekty života s cukrovkou, tato zrádná civilizační choroba se člověka dotýká nejen na těle, ale také na duši. Jak může ovlivnit vaši psychiku?

Článek

Diabetes mellitus je onemocnění, které se objevuje stále častěji, podle statistik jím v současné době celosvětově trpí až 422 milionů lidí. Některé dopady na celkové zdraví, jako je zvýšené riziko infekce či xerostomie, jsou známé, o jiných se tolik nehovoří. Sem patří psychické obtíže, které cukrovkářům hrozí až třikrát častěji.

Neustálá kontrola je svazující

Už samotné vyslechnutí diagnózy vede ke stresovým reakcím a pacient může krátkodobě podlehnout panice. Léčba cukrovky vyžaduje zodpovědnost a vytrvalost. Patří k ní totiž zodpovědné užívání léků, nové stravovací a ideálně i pohybové návyky. Lidé s diabetem se musí neustále hlídat – aby pravidelně jedli nebo nepili příliš mnoho alkoholu. To vytváří velký tlak na jedince.

Foto: Moth Design, Shutterstock.com

Zvýšená hladina cukru v krvi ovlivňuje mnoho faktorů, patří k nim i psychické zdravíFoto: Moth Design, Shutterstock.com

Trochu stresové historie

Za stres může hormon kortizol, který mozek uvolňuje v případě, že má dojem, že tělu hrozí nebezpečí. To má své historické důvody. Našim předkům umožnil nakumulovat do jednoho okamžiku sílu a energii, kterou mohli využít například k útěku před šavlozubým tygrem. Potom logicky potřebovali doplnit energii, a na to jsou cukry skvělé.

Jenže dnešního člověka nestresuje nic, před čím by musel fyzicky utíkat. Proto cukry doplňovat nepotřebuje, ale má to v sobě zakódované. A pokud nemůže uspokojit tuto potřebu, může ho to uvést do ještě většího stresu – což je případ cukrovkářů, kteří by si, na rozdíl od zdravých lidí, neměli dovolit jen tak zahřešit. Kortizol navíc ovlivňuje odbourávání glukózy a projevy cukrovky může zhoršovat.

A když se jednotlivé situace hromadí, stává se ze stresu krátkodobého stres chronický, dlouhodobý, který ovlivňuje psychiku nemocného.

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Neustálá kontrola stravy, pohybu a režimu je svazující a dostává diabetiky pod velký tlakFoto: Chinnapong, Shutterstock.com

Vyšší riziko deprese

Dlouhodobý stres prokazatelně zvyšuje riziko úzkosti i deprese. Souvisí to s každodenní péčí o sebe sama, kontrolou hladiny cukru v krvi, případně pícháním inzulinu i několikrát denně. „Já jsem v praxi viděl několik případů, kdy se se zhoršujícím diabetem prohlubovala deprese a se stabilizací hladiny cukru tyto příznaky ustupovaly,“ potvrzuje přední český psychiatr Jan Cimický.

K úzkostem může vést i snížené libido

Deprese a úzkosti ale nejsou jedinými obtížemi, s nimiž se diabetici potýkají. Přidávají se k ním i problémy se sexem a spánkem. Cukrovka totiž narušuje pružnost cév a omezuje průtok krve, čímž může mužům narušovat erekci a ženám vysušovat poševní sliznici. Kromě cév postihuje i nervy a může způsobovat brnění a mravenčení končetin, což se může podepsat i na kvalitě spánku. A potíže se sexem a spánkem na náladě také nepřidají.

Terapie jako součást léčby

Cukrovka zvyšuje riziko úzkosti a deprese a psychické problémy zase zhoršují průběh cukrovky. Proto je důležité pečovat nejen o zdraví fyzické, ale i o to duševní. Lékaři stále častěji doporučují, že pokud se léčíte s diabetem, neměli byste se stydět navštívit terapeuta, který s vámi všechno rozebere a pomůže vám se s nastalou těžkou životní situací vypořádat a adaptovat se na ni.

„Jakýkoli duševní problém může negativně ovlivnit průběh jiné nemoci a ani cukrovka není v tomto směru výjimkou – je to začarovaný kruh,“ říká Lucie Mačková, psycholožka a vedoucí Poradny pro rodinu v Ústí nad Orlicí. Důležitá je také podpora rodiny a blízkých.

Reklama

Načítám