Hlavní obsah

Co se starým povlečením? Vezměte ho na nákup nebo do kuchyně

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otřepané okraje, díra v rohu nebo rozbitý zip... To mohou být důvody, proč se vyřazuje starší povlečení. Ovšem rozhodně to nemusí být definitivní loučení! Jeho zdravé části mohou ještě skvěle posloužit. Co všechno s ním můžete podniknout?

Článek

Nechce se vám vyhazovat věci, které mohou ještě sloužit? Když si dáte trochu práci, můžete vyřazené povlečení nejen rozstříhat na hadry nebo utěrky, ale velmi jednoduše z něj vyrobit mnoho dalších praktických pomocníků do domácnosti. Pár jsme jich udělali a nabízíme je jako inspiraci. A jistě vás napadnou další!

1. Sáček na pečivo

I ti, kdo se necítí na náročné ruční práce, jistě zvládnou ušít pytlík na pečivo. Skvěle se na to hodí povlak na polštář: odstřihněte celou přední část a přeložte v polovině. Vznikne obdélník s jednou stranou přehnutou a třemi s dvojitou látkou. Položte si ho přehybem nahoru a přehněte ho ještě na polovinu zprava doleva.

Nyní sešijte tak, aby ohnutá část zůstala nahoře jako kraj sáčku – jednoduše jím pak provlékněte stužku na zavazování. Šít můžete tím nejobyčejnějším stehem, který umíte, jen si dejte záležet na pevnosti, aby šel sáček prát.

Foto: Eva Malúšová

Kdysi se pečivo neskladovalo v igelitovém sáčku, ale v bavlněné utěrce. Tu lze nahradit sáčkem, který vyrobíte právě z povlečeníFoto: Eva Malúšová

2. Nákupní taška

V podstatě stejným způsobem, jako jste šili sáček, můžete vyrobit tašku na nákup – jen místo stužky na zavazování udělejte uši. Lepší je také použít jen jednu vrstvu látky, aby byla taška lehčí a skladnější.

Nejste s jehlou a nití kamarádi a nemáte šicí stroj? Nic se neděje. Vyzkoušejte metodu bez šití, tedy lepení tavnou pistolí, nebo lze použít i lepidlo na textil. Když budete pracovat s hodně horkou roztavenou hmotou z pistole a do obou slepovaných vrstev látky ji natlačíte třeba příborovým nožem (abyste se nespálili), bude pěkně držet. I lepenou tašku pak můžete prát, ale jen v ruce.

Foto: Eva Malúšová

Vyrobte si tolik tašek, abyste už nikdy nemuseli v obchodě kupovat novou, když se tam stavíte pro pečivo nebo ovoceFoto: Eva Malúšová

3. Polštářek–váleček za záda

Polštářků není nikdy dost, a když nastříháte povlečení, pak budete mít i dost povlaků. Máte doma kousek molitanu nebo starší polštářek, který se dá srolovat? Vyrobte si speciální váleček, který si budete dávat jako opěrku za záda. Roličku z molitanu nebo polštářku omotejte pruhem látky z povlečení.

A ani nepotřebujete nic šít, stačí, když ji několikrát ovinete, konec zahnete, aby se netřepil, a na krajích zavážete stužkou nebo proužkem látky do tvaru bonbonu. Podobně vyrobíte i izolační polštářky do oken a dveří, aby v zimě neprofukovalo.

Foto: Eva Malúšová

Z povlečení si lze vyrobit polštářek na míru – přesně takový, jakým si podložíte kříž při delším sezení v křesle u televize nebo při čtení knížkyFoto: Eva Malúšová

4. Jehelníček ze skleničky

Základní šicí potřeby pěkně po ruce? Dejte je do sklenice s jehelníčkem. Budete potřebovat menší zavařovačku s víčkem, kam se vejde pár špulek nití a knoflíků. Jehly, špendlíky a malé nůžky uskladníte zvenčí.

Postup je jednoduchý: z molitanu vystřihnete kolečko stejně velké, jako je víčko zavařovačky. Molitan pak obalte přiměřeně velkým kusem látky z povlečení a přilepte tavnou pistolí. Jehelníček přilepte nahoru na víčko a pro zakrytí spoje nalepte ještě proužek látky okolo víčka.

Pak přilepte proužek látky okolo zavařovačky, aby se pod něj daly zastrčit třeba nůžky. Jako kdybyste dávali skleničce pásek: proužek vystřihněte asi o 8 cm delší, než je obvod skleničky, a přilepte ho tavnou pistolí přibližně v jeho středu. Když vychladne, proužek trochu nařaste, aby vznikl menší záhyb na nůžky, a opět přilepte. Pak slepte konce proužku k sobě a zbytek látky nechejte volně – vznikne tak větší záhyb na zip a další potřeby.

Foto: Eva Malúšová

Stačí jen sklenička, tavná pistole, pár kousků látky z povlečení a můžete si vyrobit praktické šitíčko, které bude stále po ruceFoto: Eva Malúšová

5. Vonný sáček do skříně

Pokud vyřazujete povlečení s hezkým vzorem, pak byste z něj mohli vyrobit třeba vůni do skříně. Vystřihněte třeba kytičky, sešijte je a vycpěte vatou nebo malými kousky nastříhané látky. Obojí krásně nasaje vůni esenciálního olejíčku nebo oblíbeného parfému, který na vonítko nakapete či nastříkáte a necháte je vsáknout.

Můžete použít i sušenou levanduli. Šikovné je vonítku udělat i poutko, za které ho navléknete na ramínko a zavěsíte do skříně.

Foto: Eva Malúšová

Na ramínka ve skříni můžete zavěsit vlastnoručně vyrobené vonné kytičkyFoto: Eva Malúšová

6. Polstrované ramínko

Jistě máte pár kousků oblečení, které se obtížně věší na ramínko, protože neustále sklouzávají, anebo jsou pro tenká ramínka příliš těžké. Právě pro ně se hodí mít ramínko změkčené a „oblečené“. A takový potah lze samozřejmě vyrobit i ze starého povlečení.

Nejprve ramínko omotejte tenčím molitanem, můžete použít i bublinkovou fólii. Molitan lze přilepit tavnou pistolí, fólii raději lepicí páskou. Obalené ramínko přiložte na látku a ustřihněte pruh, který bude na každé straně asi o 4 centimetry přečnívat a zvládne omotané ramínko obejmout kolem dokola s přesahem asi 3 centimetrů. Ramínko pak do látky jednoduše zabalte jako dárek. Látku můžete na krajích a v přehybu po délce sešít a klidně i slepit tavnou pistolí.

Foto: Eva Malúšová

Díky obalenému ramínku už se nebude ani citlivé oblečení na ramenou deformovat a jemný materiál nebude klouzatFoto: Eva Malúšová

7. Zástěra na vaření

Vyrobit zástěru je další možnost, jak zpracovat starší povlečení. Poskytuje dost materiálu a nemusíte se bát do něj střihnout. Ideální je na zástěrky pro děti, které využijí nejen v kuchyni, ale třeba i ve školce nebo doma při kreslení.

Abyste nemuseli pracně měřit postavu, stačí na látku položit oblíbené a dostatečně velké tričko a označit na ní čtyři body: vzdálenost od krku ke spodnímu lemu trička a šířku. Zhruba od pasu nahoru uberte tak, aby pod krkem nebylo látky zbytečně moc, délku prodlužte oproti tričku alespoň o 30 cm, na boky přidejte asi 10 cm. Klidně si zástěru namalujte krejčovskou křídou nebo měkkou pastelkou na rub látky a vystřihněte.

Látku je nutné zaobroubit a ke krku a na boky našít vázání – můžete ho vyrobit z proužků látky nebo ze stužky. Zástěře můžete udělat i praktickou kapsu. Vyplatí se na ni použít pevnější látku nebo ji udělat dvojitou, aby vás ochránila i před horkým olejem.

Foto: Eva Malúšová

Povlečení nabízí dost materiálu i na praktickou zástěruFoto: Eva Malúšová

Související témata:

Načítám