Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tohle křehké vánoční cukroví je naprosto jednoduché a neskutečně dobré. Křehoučké sněhové vločky s vanilkovým cukrem se budou rozplývat na jazyku. A vykrájet můžete samozřejmě i jiné tvary, které se vám líbí víc.

20 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
50 kusů
  • 300 g hladké mouky
    1
  • 300 g másla
    7
  • 6 lžic bílého vína
    12
  • 1 hrst hladké mouky
    1
  • 200 g cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku. Přidejte pokrájené máslo, víno a důkladně propracujte. 

02.

Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň dvě hodinky uležet v chladu. 

03.

Chladné těsto pak na pomoučené desce vyválejte na půlcentimetrový plát. Vykrajujte sněhové vločky nebo jiné tvary. 

04.

Vykrájené tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Cukroví pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Po upečení by mělo být lehce narůžovělé. 

05.

Po upečení ho hned stáhněte z plechu a ještě horké obalujte v moučkovém cukru. Ještě lepší chuť a vůni získáte, když obalíte cukroví v domácím vanilkovém cukru

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Načítám