Hlavní obsah

Domácí krabičková dieta: Způsob, jak zhubnout i ušetřit

Foto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Foto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Reklama

Trendy v dietách se už desítky let pravidelně mění, co ale zůstává, jsou krabičky. Příprava několika porcí jídla na celý den je dobrým způsobem, jak zhubnout a často i ušetřit. Že vám chybí inspirace? Máme pro vás i jídelníček!

Článek

Celá řada plusů a jen málo minusů. Domácí krabičková dieta, nebo řekněme jídelníček připravovaný po jednotlivých porcích do krabiček, je vhodná snad úplně pro kohokoli. Ačkoli ji většina z vás zná jako prostředek k hubnutí, hodí se pochopitelně i pro udržovací jídelníček (Jídelníček pro ženy 40+: Co a kdy jíst, abyste nepřibrala?).

Krabičková dieta a její plusy: Zhubněte i vy

V následujících řádcích budeme hovořit pouze o podomácku připravené krabičkové dietě, nikoli o pohodlnější, ale dražší variantě v podobě objednání krabiček od vybraného dodavatele. Z domácí verze tedy vyplývají následující výhody:

  • Máte to pod kontrolou - Mnoho kalorií do sebe dostanete nárazovým uždibováním, malými „svačinkami narychlo“ a podobně. Pokud si řeknete, že následující den sníte jen to, co jste si dali do krabiček, mnoho těchto kalorií ušetříte.
  • Regulujete porce - Jídla z restaurací mají často jeden zásadní problém, a to je velikost porce. Tu si vy v tuto chvíli uzpůsobíte dle toho, zda chcete hubnout, udržovat si postavu, nebo třeba nabírat svalovou hmotu.
  • Nejen na míru chutím - Jídla, která si připravíte sami, budou pochopitelně vždy odpovídat vašim chuťovým preferencím, ale i různým speciálním nastavením stravy (bezlepková dieta, vegetariánství, intolerance laktózy…).
  • Víte, co jíte - Máte dokonalý přehled nad kvalitou a čerstvostí surovin, což pro jídla z restaurací obvykle neplatí.
  • Jídlo vždy po ruce - Nenastane situace, kdy dostanete hlad a z nouze sníte bagetu z benzinky, neboť nic jiného není po ruce. To je výhra nejen pro vaši štíhlou linii, ale zdraví obecně.
Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Podomácku připravené jídlo do krabičky bude vždy přesně na míru vašim chutímFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Krabičková dieta: Jaké jsou nevýhody?

  • Čas - Příprava tří až pěti jídel na následující den holt zabere nějakou dobu. Čas můžete ušetřit tak, že si připravíte k večeři něco, co si na druhý den vezmete i k obědu. Můžete třeba zaměnit jeden prvek, například do salátového základu dát místo grilovaného kuřecí grilovaný sýr halloumi nebo grilované tofu.
  • Nápady - Neměli byste mít odpor k vaření ani zcela nezájem o čerpání inspirace na recepty. Bez toho si krabičky na celé dny nepřipravíte.

Když chcete zhubnout

Pokud se rozhodnete, že s krabičkami chcete především zhubnout, musíte dodržet zcela základní pravidlo každé diety. Kalorický deficit – jídlem a pitím musíte přijmout méně energie, než za den vydáte.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Pravidelná strava vede ke snížení váhyFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Hubnoucí jídelníček do krabičky

A jak může takový hubnoucí jídelníček na jeden den vypadat? Máme pro vás malou inspiraci:

  • Snídaně - banánové lívance (banán, odměrka proteinu, vejce) se lžící tvarohu, lžičkou arašídového másla a hrstí bobulovitého ovoce
  • Svačina - salát z pokrájených rajčátek, okurek, papriky, 50 gramů balkánského sýru, pár lístků bazalky, zakápnutý olivovým olejem
  • Oběd - grilované kousky krůtího masa (120 g) se zeleninou (lilek, cuketa, paprika...) na olivovém oleji, divoká rýže (50 g), ústřicová omáčka
  • Svačina - knäckebrot, plátek libové šunky, tvarohová pomazánka (30 g), mrkev
  • Večeře - zapečené portobello s čedarem (50 g), pečené batátové chipsy (150 g), dip ze zakysané smetany

Chystáte si alespoň občas jídla do krabiček, nebo to není nic pro vás? Zajímavé tipy – rady, a zejména recepty – na cestu ke štíhlejší postavě najdete v našem seriálu Hubněte s námi

Reklama

Načítám