Hlavní obsah

Superpotraviny z lesa: Proti rakovině, infarktu i stárnutí

Foto: Bojsha, Shutterstock.com

Foto: Bojsha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte, že jablka a hrušky jsou nejstarší původní české ovoce? Omyl. Na naše území se dostaly mnohem později než lesní ovoce. A víte, že maliny, ostružiny, borůvky, brusinky nebo lesní jahody mají úžasné vlastnosti? Zlepší nejen vaše zdraví, ale i vzhled!

Článek

Jsou plné vitaminů, antioxidantů a zdraví prospěšných látek. A navíc si je můžete sami nasbírat a neutrácet za ně hory peněz. Vyrazte do lesa a udělejte si zásobu těchto zázračných plodů přírody. Máme pro vás hned několik důvodů, proč se to vyplatí!

Čistí celé tělo

Červené a fialové plody, tedy maliny, jahody, brusinky, borůvky, černý i červený rybíz se řadí mezi jedny z nejzdravějších druhů ovoce a také patří mezi superpotraviny. Vyznačují se vysokým obsahem antioxidačních látek, které mají za úkol snižovat oxidační stres, tedy hladinu volných kyslíkových radikálů. A právě volné radikály jsou často příčinou vzniku nádorových i kardiovaskulárních onemocnění.

Pro mladistvý vzhled

Vitaminy a antioxidanty jsou skvělým bojovníkem také proti stárnutí pleti. Vitamin B2 hydratuje pleť a omezuje loupání kůže. Vitamin C zase bojuje proti zvrásnění kůže a tmavým skvrnám.

„U borůvek činí antioxidační aktivity 84 procent, u rybízu 73 procent, u malin 21 procent. Jahody obsahují i fenolové sloučeniny a glutathionu, což jsou další antioxidačně působící látky. V drobných plodech se ve významnějším množství nacházejí i vitaminy skupiny B, vitamin K a beta-karoten,“ říká PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka a odborná garantka Vím, co jím.

Tělo sice je schopné malé množství antioxidantů vytvářet samo, přesto byste je ale měli hojně přijímat i v potravě.

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Borůvky obsahují nejvíc zdravých antioxidantů, až 84 procent. Zlepšují pleť i činnost střevFoto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Proti rakovině i na obranu srdce

Lesní ovoce ale obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek: vitaminy, stopové prvky a minerály. „Za zmínku stojí fytonutrienty, které chrání tělo před civilizačními chorobami, jako jsou diabetes, kardiovaskulární onemocnění nebo onkologická onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Ondřej Nývlt, předseda Vědecko-lékařské rady Světa zdraví.

Na záněty ideální

Každé lesní ovoce je bezpochyby zdravé. Různé druhy ale mají různé vlastnosti. Například ostružiny jsou významné zejména vysokým obsahem vitaminu C, látky obsažené v brusinkách předchází vzniku bakterií Escherichia coli, které jsou jedním z hlavních průvodců zánětů močových cest. Borůvky mimo jiné podporují i zdravé trávení. „V lidovém léčitelství jsou známé pro své antimikrobiální vlastnosti a podávají se při střevních potížích. Lesní ovoce rozhodně doporučuji. Je mnohonásobně prospěšnější dát si místo sladkostí ze supermarketu hrst borůvek nebo malin,“ radí Ondřej Nývlt.

Foto: fujilovers, Shutterstock.com

Brusinky léčí močové infekceFoto: fujilovers, Shutterstock.com

Dobré na mozek

Lesní plody také pomáhají i v boji proti stárnutí mozku. Mozek totiž postupem času přestává zvládat roli „úklidu uhynulých buněk“. Ty pak napadají zdravé neurony. Podle odborníků však polyfenoly obsažené v lesních plodech chrání mozek před poškozením a mají na něj blahodárný vliv. Pravidelná konzumace lesních plodů vás pomáhá chránit i před Parkinsonovou nebo Alzheimerovou chorobou.

Vitaminem C (nejen) proti nachlazení

Na závěr je třeba zmínit mimořádné množství vitaminů, které lesní plody obsahují. Ty se postarají o zlepšení vaší imunity. „Například černý rybíz obsahuje ve 100 gramech 87–219 mg vitaminu C, což odpovídá 108–270 procentům doporučené minimální denní dávky. A v některých odrůdách najdete ve 100 gramech dokonce až 450 mg vitaminu C. V lidovém léčitelství se také využívá listů borůvek, a to především proto, že příznivě působí na hladinu krevního cukru,“ uzavírá dietoložka Karolína Hlavatá.

Tip: Pokud si chcete toto zdravé ovoce dopřát i mimo sezonu, můžete si lesní plody zamrazit. Většina živin a blahodárných vitaminů v nich zůstává i po vložení do mrazáku.

Máte rádi lesní plody?

Načítám