Hlavní obsah
3,4
(33)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pórek je nedoceněná zelenina: je relativně levný a snadno dostupný po celý rok, takže ho často odsouváme do role statisty do vývaru. Svěřte mu pro jednou na talíři hlavní roli a uvidíte, že vás mile překvapí.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 2 pórky
  • 1 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek kulatozrné rýže
  • 2 hrnky vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 3 snítky čerstvého kopru
  • 1 citron
  • 4 lžíce olivového oleje
Článek

Praso znamená v řečtině pórek. Přidejte k němu rýži a štědrou dávku citronu a za chvíli můžete servírovat nekomplikované svěží jídlo jako stvořené do letních veder. Když vám bude scházet kus něčeho „podstatnějšího“, přidejte rozdrobenou řeckou fetu nebo kousek grilovaného kuřecího masa.

Postup

01.

Z pórků odstraňte kořínky a horní část zelených listů, podélně je rozřízněte a opravdu dobře omyjte. Vyperte je ve studené vodě, opláchněte je pod tekoucí vodou, a ještě jednou to zopakujte, ať vám dojem z jídla nepokazí hlína mezi zuby. Omytý pórek nechte okapat a poté ho nakrájejte na půlkolečka.

02.

Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu, přidejte cibuli, osolte, opepřete a za stálého míchání ji opečete dosklovata, potrvá to 4–5 minut. Poté přidejte pórek a také ho krátce opečte, až změkne a zvláční.

03.

Do hrnce přidejte rýži a orestuje ji. Až budou všechna zrnka rýže obalená tukem a zprůhlední, přidejte vodu, dosolte, hrnec přiklopte, stáhněte plamen a pomalu duste asi 15 minut.

Tip: Místo vody podlijte prasorizo zeleninovým vývarem, chuť bude ještě bohatější. Postačí i jednoduchý rychlý vývar ze zbytků zeleniny a slupek.

04.

Po čtvrthodině jídlo zkontrolujte. Když je už tekutina odpařená, ale rýže stále tvrdá, přilijte trochu vody a ještě krátkou chvíli duste pod pokličkou. Asi po dvaceti minutách by už rýže měla být uvařená. Přidejte citronovou šťávu podle chuti a nechte pod pokličku 5–10 minut dojít, prasorizo ještě zhoustne.

05.

Při servírování pokapejte každou porci trochou olivového oleje a posypejte čerstvým koprem. Přidejte skrojek citronu na zakápnutí a podávejte.

Tip: Čerstvý kopr v kombinaci s citronem je tečka, která prasorizu dodává opravdovou jiskru, ne každému ale chutná. Pokud patříte mezi ty, kteří kopr nemůžou ani cítit, můžete ho nahradit kerblíkem nebo tymiánem.

Tohle jídlo potěší hlavně vegany a milovníky lehké kuchyně. Řecká kuchyně má co nabídnout ale i ostatním: gyros je klasika, znáte ale skvělý „guláš“ stifado nebo řecké pastisio

Reklama

Související témata: