Hlavní obsah

Pórková polévka s bramborami

Hodnocení:
(74)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Zahustěte pórkovou polévku místo jíšky raději zdravějšími bramborami – sytá bude stejně, a ještě se vyhnete zbytečné mouce. Polévka bude krásně krémová, vhodná i pro vegany (samozřejmě když vynecháte smetanu a máslo) a u jedné misky určitě nezůstane...

Ingredience pro:
4 porce
  • 4 lžíce másla
  • 2 pórky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 brambory
  • 1 l vývaru
  • sůl a pepř
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 4 lžíce zakysané smetany
Článek

Postup

Krok 1: Pórek pečlivě omyjte a pokrájejte na kolečka. Zelenou část dejte zatím stranou a bílou opečte na troše másla. Přidejte nasekaný česnek, oloupané a na kostky pokrájené brambory, malou lžičku soli, tymián, bobkové listy a zeleninový nebo kuřecí vývar.

Krok 2: Pod pokličkou vařte asi 20 minut doměkka. Pak vyndejte bobkové listy, polévku tyčovým mixérem rozmixujte a dochuťte čerstvě mletým pepřem.

Krok 3: Zatímco se polévka vaří, opečte na másle zelenou část pórku. Osolte a podávejte spolu s polévkou, lžící kysané smetany a čerstvě mletým pepřem.

Brambory jsou k zahušťování polévek naprosto geniální. Zkuste i krémovou sýrovou polévku ze zbylých brambor, řeřichovou polévku se zakysanou smetanou nebo bramboračku à la kyselo.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.