Hlavní obsah

Tip na podzimní moučník: Nadýchaná bublanina s hroznovým vínem

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Na konci září začíná období burčáků a to značí, že hrozny jsou v plné síle. Máme pro vás recept, kde použijete jak zralé bobule, tak i samotné víno. Ale nebojte se, ani další podzimní ovoce nezůstane stranou.

Článek

Hroznové víno, švestky, blumy, hrušky, jablka… Na podzimních trzích je k dispozici nepřeberná škála barev a chutí všeho možného ovoce z lokálních sklizní. Tak toho využijte. K pečení si otevřete lahev bílého vína a co se nevejde do těsta, to si nalijte do sklenky.

Podzimní koláč s ovocnou omáčkou

Na formu o ø 23 cm potřebujete: 1 ½ hrnku hladké mouky, špetku soli, lžičku prášku do pečiva, 2 velká vejce, 2/3 hrnku krupicového cukru, 1/3 hrnku bílého vína, ¼ hrnku olivového oleje, 4 lžíce másla, kůru z 1 citronu a 1 pomeranče, lžičku vanilkového extraktu, 200 g bezpeckového hroznového vína

Na omáčku si připravte: asi 700 g podzimního ovoce (hroznů, švestek, hrušek, jablek, blum), podle chuti asi 100 g cukru krupice

Postup: Troubu zapněte na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte se solí a práškem do pečiva. Vejce vyšlehejte s cukrem do vysoké světlé pěny, pak přidejte víno, olej, rozpuštěné máslo, kůru z citrusů a vanilku. Když je směs dobře promíchaná, vmiste mouku a nakonec pokrájené kuličky hroznového vína. Těsto nalijte do formy a pečte asi 55 minut dozlatova. Všechno ovoce odšťavněte nebo namelte na masovém mlýnku a propasírujte, případně použijte už hotové šťávy. Nalijte do pánve, přidejte cukr a pozvolna vařte, až bude mít omáčka konzistenci sirupu. Zchladlý koláč podávejte politý ovocnou omáčkou.

Nemáte rádi ani sladké, ani ovoce? Vyzkoušejte naše pečené kuře na červeném víně.

Reklama

Načítám