Hlavní obsah

Spirulina: Zelený koncentrát krásy a zdraví

Foto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

Foto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

Reklama

Víte, že sinici spirulinu označila Světová zdravotnická organizace jako nejlepší potravinu pro lidstvo 21. století? Jedná se o unikátní zdroj důležitých nutričních látek, jehož výhody mohou využít i lidé, kteří chtějí zhubnout. Jak na to?

Článek

Sladkovodní sinice spirulina je koncentrovaná superpotravina. Obsahuje 60 procent bílkovin, esenciální mastné kyseliny a minerály (železo, hořčík, vápník, fosfor, draslík, selen, sodík, chrom). Najdete v ní navíc všechny esenciální aminokyseliny a řadu vitaminů (A, B1, B2, B3, B6, B7, B8, B12, D, E, K). Co s takovou nabídkou výživných složek spirulina dokáže?

1. Antioxidant a detoxifikace

Hlavní aktivní složka spiruliny je fykocyanin. Dodává jí nejen jedinečnou modrozelenou barvu, ale je to i silný antioxidant. Potlačuje produkci zánětlivých látek a omezuje tak alergie i záněty chrupavek a kloubů. Zelené barvivo chlorofyl zase pomáhá při detoxifikaci těla – dokáže vázat těžké kovy, nejvíc působí ve střevech a díky tomu se pak může čistit zbytek těla.

2. Vitalita, regenerace a růst svalů

Výrazný stimulační efekt spiruliny oceníte při vyčerpání a před fyzickým výkonem nebo při regeneraci. Nabije vás energií podobně jako kofein. Železo a betakaroten podporují okysličení krve, a tedy i fyzickou vytrvalost, a bílkoviny udržují pevnost svalové hmoty. Sinici ocení vegani – díky ní mohou doplňovat železo a bílkoviny. Obsahuje i vitamin B12, který je jinak přítomný pouze v živočišných produktech. Jeho vstřebatelnost však není veliká a spirulina tak nestačí jako jeho jediný zdroj.

Foto: vivooo, Shutterstock.com

Barva spiruliny je nejen nádherná, ale také zdravá. Její přírodní pigmenty působí příznivě na lidský organismus. Kromě zelené existuje i jasně modrá spirulina, která se používá jako efektní zdravé barvivo do jídlaFoto: vivooo, Shutterstock.com

3. Pomáhá hubnout

Potraviny bohaté na bílkoviny zvyšují výdej energie a umožňují snáze dosáhnout pocitu nasycení. Spirulina navíc obsahuje aminokyselinu fenylalanin, která potlačuje chuť k jídlu. Studie prokázaly, že její užívání před jídlem umí snížit množství zkonzumované potravy až o 22 procent. Při trávení vzniká tyrosin, který podporuje dobrou náladu a pomáhá lépe zvládat hlad.

Chcete zhubnout? Každý den užijte 2 až 5 g spiruliny, tedy přibližně 4 až 6 tablet nebo cca 1 čajovou lžičku prášku – rozmíchejte ho ve vlažné vodě. Začněte s nižšími dávkami, pak porce zvyšujte o půl gramu každých 5 dní. Denní příděl je možné rozdělit, např. 2 g před obědem a 2 g před večeří. Spirulinu si dávejte asi 15 až 20 minut před jídlem po dobu čtyř až šesti týdnů, poté následuje pauza minimálně stejně tak dlouhá jako doba užívání. Kúra se nedoporučuje opakovat víc než třikrát ročně.

Foto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

Spirulinu lze užívat v tabletách nebo prášek přidávat třeba do smoothie, do koktejlu nebo do pomazánkyFoto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

4. Méně vrásek a pevnější vlasy

Výživná sinice obsahuje důležité složky pro péči o pleť. Koktejl antioxidantů zpomaluje stárnutí pleti a aminokyseliny zlepšují elasticitu a tím omezují výskyt vrásek. Vysoký obsah vitaminu A pozitivně ovlivňuje zrak a stav vlasů, nehtů a pokožky, betakaroten napravuje škody napáchané slunečním zářením, bílkoviny podporují syntézu keratinu, což je stavební látka pro vlasy. Není proto divu, že na trhu najdete řadu kosmetických produktů s výtažky ze spiruliny. Klidně přidejte zelený prášek do pleťových i vlasových masek nebo do koupele či si s jeho pomocí namíchejte výživný noční krém.

5. Surovina pro zdravé vaření

Neláká vás polykání tablet? Přidejte si práškovou sinici do jídla – ale ne do horkých pokrmů, protože její výživová hodnota se tak ničí. Ze stejného důvodu ji nekombinujte s kyselým, např. s citrusovými šťávami. Její chuť je výrazná a s úspěchem ji využijete do smoothie, studených polévek, zálivek či pomazánek. Chcete-li předvést v kuchyni kouzla, zkuste modrou spirulinu. Je to extrakt barviva fykocyaninu a pouhá špetka zabarví oblíbené dobroty do „šmoulova“ zcela přírodním a zdravým způsobem: získáte tak azurovou zmrzlinu, jogurt i limonádu.

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Nenechte se odradit výraznou chutí spiruliny. Skvěle obohatí nejen dresink a smoothie bowl, ale třeba i guacamole či omáčku na těstovinyFoto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Jak vybrat kvalitní spirulinu

Při výběru se zaměřte na bio produkty s jasným původem, protože sinice má velkou schopnost vstřebávat znečišťující látky z okolního prostředí. A nezapomínejte, že i tak prospěšná potravina není vhodná pro každého: pozor by si na spirulinu měli dát lidé, kteří trpí fenylketonurií, selháním ledvin nebo poruchami metabolismu železa.

Co dodá tělu zelený ječmen, spirulina či chlorella a jak jsou na tom ve srovnání s kapustou či brokolicí?

Reklama

Načítám