Hlavní obsah

Tohle jídlo pohladí: Domácí noky s houbami a bylinkami jsou dokonalé!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos se houbám opravdu daří. Máte doma také zásoby? Skvělé! Část z nich můžete hned zužitkovat a inspirovat se naším receptem na lahodné noky s houbami, špenátem a bylinkami.

Článek

Čekáte návštěvu, ale chybí vám nápad, co uvařit? Přichystejte skvělé jídlo v podobě domácích noků s krémovou houbovou omáčkou se špenátem a bylinkami. S houbami se nyní roztrhl pytel, tak toho využijte – necháme na vás, zda použijete čerstvé, nebo již správně nasušené.

Domácí noky s houbami, špenátem a bylinkami

Na 2 porce potřebujete: 250 g brambor, 80 g hrubé mouky, lžičku bramborového škrobu, 1 vejce, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 5 snítek čerstvého tymiánu, 30 g sušených hub, 80 ml suchého bílého vína, 100 g mrazeného listového špenátu, 100 ml smetany ke šlehání, hrst čerstvé bazalky, sůl, pepř; parmezán a bazalku k podávání

Postup: Nejprve vložte sušené houby i špenát vyjmutý z obalu do dvou misek s vodou a pak se pusťte do přípravy noků. Brambory oloupejte, umyjte a nastrouhejte najemno. Nechte chvilku stranou, aby pustily vodu. Tu poté vymačkejte, ideálně za pomoci čisté utěrky. K poctivě vymačkaným bramborám přidejte prosátou mouku, škrob, vejce a sůl. Vypracujte těsto a uválejte z něj hada.

Z hada odkrajujte tří- až pěticentimetrové kousky a tvořte z nich mezi dlaněmi noky. Ty vkládejte do vroucí osolené vody a vařte šest až osm minut, dokud nevyplavou nahoru. Noky sceďte, zalijte rozpuštěným máslem a zakryjte.

Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte scezené houby, prolisovaný česnek, tymián, osolte a opepřete. Chvilku restujte a poté podlijte vínem, které nechte svařit na polovinu. K houbám přidejte scezený špenát, po chvíli smetanu a nechte provařit. Bazalku pokrájejte nahrubo a přihoďte k omáčce. Dochuťte solí a pepřem.

Noky přidejte do omáčky a promíchejte. Podávejte s nastrouhaným parmezánem a ozdobené čerstvou bazalkou.

Tip: Máte-li čerstvé houby, rozhodně je použijte (na dvě porce tak 200 až 250 g). Bylinky vezměte takové, jaké máte při ruce a nejraději.

Už jste vyzkoušeli rukolové noky s rajčatovou omáčkou? A je také nejvyšší čas pustit se do noků dýňových či batátových

Reklama

Načítám