Hlavní obsah

Triky, které podpoří hubnutí: Zkuste zábal, kávu či fitness příbor i vy

Foto: Pandora Studio, Shutterstock.com

Foto: Pandora Studio, Shutterstock.com

Reklama

Natřít se pálivým krémem, zabalit stehna do fólie, kopnout do sebe nějaký koktejl a rázem mít několik kilo dole? Lákavá představa. Tak jednoduché to sice není, ale díky některým vychytávkám se můžete cítit lépe a hubnutí podpořit. Které fungují více a které méně?

Článek

Vyvážený jídelníček, pravidelná pohybová aktivita a dostatek spánku. To jsou tři důležité zásady shazování kil. Jenže to chce pořádnou motivaci, a navíc to chvíli trvá. Tak proč si trochu nepomoci k lepším výsledkům? Zjistili jsme, jak je to se zlepšováky, které údajně usnadňují hubnutí.    

Kouzelná fólie

Zabalit a zhubnout. Návodů, jak zeštíhlet díky potravinářské fólii, existuje několik. Jedni radí zabalit do ní problémové partie přes noc, jiní se omotávají před cvičením, někdo ještě pod fólii aplikuje tělovou masku. Pár milimetrů takhle nejspíš skutečně zmizí – jenže pouze nakrátko. Pod neprodyšným zábalem se víc zapotíte, ale tělo vyloučí vodu, nikoli tuky, a výsledky tak po doplnění tekutin pominou.

Tato metoda se dá využít, čeká-li vás focení v plavkách či negližé a vy chcete vypadat lépe. Při dlouhodobé aplikaci však může být nebezpečná. „Potravinová fólie zadržuje teplo, tudíž zvyšuje pocení, což je přirozená detoxikace organismu. Hubnutí sice z malé části podpoří, ale ze zdravotního hlediska tuto metodu příliš nedoporučuji. Dochází u ní k zapařování pokožky a člověk si tak může přivodit kožní ekzém nebo v horším případě i plíseň,“ varuje výživová poradkyně Veronika Duží.

Máte-li problémy s nadměrným zadržováním vody, mohou pomoci speciální bandáže namočené ve speciální směsi kaolinu, bahna, zeleného čaje a minerálů. Tím dojde k rozhýbání lymfatického systému a tělo pustí přebytečnou vodu.

Foto: staras, Shutterstock.com

Obalit špeky fólií? Výsledky jsou krátkodobé, ale můžete se pěkně zapařitFoto: staras, Shutterstock.com

Spásná skořice

Často využívanou pomůckou jsou při shazování váhy termogenní gely a krémy, obvykle na bázi skořice, které vám pomohou s celulitidouPři pravidelné aplikaci je možné dosáhnout určitého zpevnění dané partie, ale rozhodně nelze čekat, že jen tím sundáte několik kilogramů. Jde spíše o kosmetický efekt.

„Tyto gely fungují na principu zahřátí pokožky, čímž dochází k otevírání cév a následnému odbourávání podkožního tuku, který způsobuje celulitidu. Ovšem míra spalování je v tomto případě tak nízká, že bez redukčního jídelníčku a pohybu je efekt téměř zanedbatelný. Termogenní gely a jiné podobné zázraky na hubnutí jsou pouhým doplňkem, tedy neuškodí, ale ani nespasí,“ komentuje Veronika Duží.

Posilovna u stolu

Při stolování s běžnými příbory k ústům zdviháte pouze několik gramů. Obyčejná vidlička váží kolem 35 gramů, lžíce asi 40 a nůž 60 gramů. Prima nápadem, která přinejmenším pobaví, je fitness příbor. Vidlička, nůž i lžíce mají v držadlech zabudovaná kilogramová závaží a potěší tak milovníky sportu. Účinek je dvojí: při každém soustu si zaposilujete a také je dost možné, že vás během jídla přepadne taková únava, že sníte méně než obvykle.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Zázračnou cestu k hubnutí ještě nikdo neobjevil. A tu starou dobrou všichni známeFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Hloubkové prohřátí

Hubnete a zároveň chcete udělat něco pro zdraví? Zajděte si do infrasauny. Doporučuje to i výživová poradkyně Veronika Duží. Infračervené zářiče zahřejí tělo za nižší teploty než v klasické finské sauně a více do hloubky. Pobyt v infrasauně má detoxikační účinky, podporuje krevní oběh, zlepšuje imunitní systém, působí proti celulitidě, rozproudí lymfu a usnadňuje tím redukci hmotnosti – ovšem jen za předpokladu, že redukční režim dodržujete.

Přírodní nakopávače

Speciální koktejly slibující velké úbytky váhy v krátkém čase většinou fungují, ale jakmile znovu začnete konzumovat „normální jídlo“, kila se vrátí zpět. A co oblíbené spalovače tuků? Ani ty nejsou samospásné. „Většina spalovačů jsou spíše marketingové nástroje, ale existují i látky s mírně pozitivními účinky. Příkladem je kofein, který trochu zrychluje metabolismus. Káva a zelený čaj jsou vhodné také díky vysokému obsahu antioxidantů,“ říká nutriční specialistka Hana Málková. Chcete-li tedy levně a dostupně podpořit účinky cvičení a redukční diety, napijte se před sportovní aktivitou obyčejné kávy, popřípadě zeleného čaje.

A jaké jsou vaše vychytávky na hubnutí?

Reklama

Související témata:

Načítám