Hlavní obsah

České zlato. Proč by na stole neměl chybět tvaroh nebo mák

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Když se řekne typicky česká kuchyně, pravděpodobně si představíte vepřo knedlo zelo, řízek nebo ovocné knedlíky. V tuzemském jídelníčku ale existují i zdravé a blahodárně působící pokrmy, tak proč stále spoléhat jen na exotiku!

Článek

Oblíbili jste si quinou, matchu nebo chia semínka? Ze světa k nám pronikají superpotraviny, které získávají na českém stole své stálé místo. Neměly by ale vytlačit tuzemské poklady, díky kterým se zdravé a fit udržovaly již naše babičky.

1. Tvaroh proti hladu

Zatímco dříve se v souvislosti se zdravou výživou mluvilo hlavně o omezování nezdravých tuků a kalorických sacharidů, v poslední době se do centra pozornosti dostaly proteiny neboli bílkoviny. Konzumace dostatečného množství bílkovin je pro kontrolu vašeho apetitu klíčová, dokážou totiž nejlépe zasytit. Jejich dobrým zdrojem jsou vedle masa či vajec i mléčné výrobky.

Možná si s chutí dopřejete řecký jogurt, italskou ricottu, islandský skyr nebo britský cottage. Česká kuchyně má ale vlastní proteinovou bombu – tvaroh. Odtučněný má kolem deseti gramů bílkovin na sto gramů, dvojnásobek najdete v kostce a až trojnásobek v tvrdém tvarohu. Dokáže zahnat hlad, přitom má poměrně nízkou energetickou hodnotu (od 65 kcal na 100 g), hodí se tedy i k pozdní večeři. „Večerní bílkoviny pomáhají regenerovat a jsou velmi vhodné i pro děti,“ doporučuje Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness.

Tvaroh obsahuje cenné vitaminy a minerály, zejména pro tělo dobře využitelný vápník. Živiny si dobře zachovává i při tepelné úpravě.

Foto: Sunny Forest, Shutterstock.com

Nejméně kalorický je tvrdý tvarohFoto: Sunny Forest, Shutterstock.com

2. Houby zaženou nemoci

Nedají se sice srovnat s asijskými houbami, které mají bohaté medicinální přínosy, i ty české jsou ale zdrojem mnoha živin. „Jsou opomíjenými pomocníky v boji s nedostatkem železa. Zároveň mohou podpořit imunitní systém a orgány podílející se na krvetvorbě,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Vedle železa vám doplní i draslík, selen a vitaminy skupiny B. Houby tak pomáhají správné funkci srdce, imunitě i přirozeným antioxidačním procesům. Mají jen minimum kalorií (33 kcal na 100 g) a díky nízkému obsahu sodíku je mohou i lidé s vysokým tlakem. Doporučují se i pro podporu organismu po prodělaných infekcích.

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Houby dodají tělu železoFoto: alicja neumiler, Shutterstock.com

3. Kroupy pročistí střeva

Rýže nebo těstoviny jsou především zdrojem sacharidů. Pokud hledáte přílohu, která vám dodá i množství bílkovin a po která vám nerozhodí kalorický příjem, zařaďte do svého jídelníčku kroupy. Hodí se k přípravě kaší, placek, pomazánek, k zahuštění polévek, ale i do rizota nebo salátu. Ječné nebo špaldové kroupy (120 kcal na 100 g) jsou především zdrojem vlákniny, doplní ale i vitaminy B a E, fosfor nebo zinek. A na rozdíl od mnoha superpotravin jsou levné!

4. Mák pomůže zhubnout

Maková šťáva se v minulosti používala jako léčivo proti bolesti, odvar z máku zase jako prostředek na spaní. Dnes je módní makové mléko – alternativa klasického živočišného mléka. Je bohatým zdrojem vápníku, ale i draslíku, hořčíku, fosforu a antioxidantů.

Ovšem i klasický mák (525 kcal na 100 g) je velmi cennou potravinou. Je bohatým zdrojem vápníku, má ho víc než mnohé mléčné výrobky! Doplní také železo, fosfor a hořčík. Obsahuje vlákninu a kvalitní tuky. Je zejména zdrojem ceněné kyseliny linolové, která pomáhá štěpit tuk a snižovat hladinu cholesterolu. Léčivý je i květ máku, nasušte si ho na podzim, kdy přijde vhod do čaje proti virózám a nachlazení.

Foto: Ingrid Balabanova, Shutterstock.com

Foto: Ingrid Balabanova, Shutterstock.com

Reklama

Načítám