Hlavní obsah

Uvařte si pravý hospodský guláš!

Foto: Mona Martinů

Hospodský guláš zvládnete i doma

Jedním z nejoblíbenějších druhů guláše jen ten hospodský „se šesti“. Chcete si ho vychutnat v pohodlí domova bez nevábného oparu cigaretového dýmu? Není nic snazšího, než si prostudovat náš fotorecept, nakoupit hovězí a pustit se do toho!

Článek

„Klasický guláš se obvykle dělá z hovězí kližky,“ vysvětluje Pavel Šula, šéfkuchař restaurantu U Kapra na Starém městě v Praze. „Je pravda, že v ní jsou vlákna, která někdo zrovna dvakrát nemusí, proto se může udělat například i ze zadního hovězího.“ Maso před samotnou přípravou určitě důkladně omyjte!

A teď pojďme na postup. Na 4 porce budete potřebovat: 80 dkg hovězí kližky, olej, 30 dkg cibule, 3 lžíce sladké mleté papriky, větší špetku soli, větší špetku pepře, menší špetku mletého nebo celého kmínu, větší lžičku rajčatového protlaku, 1 l hovězího vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 3–4 stroužky česneku

Foto: Mona Martinů

Ingredience, které budete potřebovat

Hovězí maso nejprve nakrájejte na kostky – jedna by měla mít tak 25 g, přibližně velikost 2–3 cm, pokud s námi počítáte, na jednoho strávníka pak vyjde přibližně 8 kousků masa. Hned potom se vrhněte na krájení cibule (jak na to jsme vás naučili už ve Škole vaření ZDE).

Foto: Mona Martinů

Hovězí krájejte klidně větší

Na uvedené množství vám budou stačit tak 3 větší cibule, když dáte víc, nic hrozného se nestane. V hlubším kastrolu rozehřejte olej a cibuli v něm orestujte. Bude to trvat minimálně 10 minut, protože než do ní budete vkládat maso, měla by mýt lehce dohněda. Ale pozor, nesmíte ji spálit!

Foto: Mona Martinů

Hotová cibulka by měla být hnědá

Když má cibule správnou barvičku, přidejte maso a orestujte ho. Poté, co se zatáhne, můžete začít přidávat koření. Postupně dochucujte solí, pepřem a kmínem. S tím kmínem opatrně, stačí jen trošku!

Foto: Mona Martinů

S kmínem opravdu opatrně!

Nechte maso 4–5 minut orestovat a přidejte další ingredience. Tentokrát je na řadě rajčatový protlak a 3 lžíce mleté papriky. Rajčatový protlak nalijte na dno hrnce a pak až míchejte, ne tedy rovnou na maso.

Foto: Mona Martinů

Protlak patří na dno hrnce

Vše zalijte připraveným hovězím vývarem (ideálně by měl být z kostí, ale pokud nemáte, budete si muset vystačit s bujonem nebo vodou). Dílo přiklopte poklicí a duste hodinu, občas přilévejte vývar.

Foto: Mona Martinů

Občas přilévejte vývar

Po uplynulé době pokličku odklopte a jde se do finále! Na pánvi rozehřejte olej a usmažte na ní z mouky hnědou hladkou jíšku. Tu poté přilijte do guláše a důkladně zamíchejte. Utřete si česnek a také ho přidejte do hrnce – dobré je ho nejprve rozmáčknout čepelí, posolit a potom utřít vařečkou.

Foto: Mona Martinů

Jíšku můžete připravit i na oleji

Foto: Mona Martinů

Česnek utřete vařečkou

Nakonec přijde jen špetka majoránky, kterou promněte mezi dlaněmi. Deset minut zlehka povařte a může se podávat – buď s chlebem, nebo klasicky s cibulkou a houskovými knedlíky.

Foto: Mona Martinů

Majoránku promněte v dlaních

Dobrou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama