Článek
„Klasický guláš se obvykle dělá z hovězí kližky,“ vysvětluje Pavel Šula, šéfkuchař restaurantu U Kapra na Starém městě v Praze. „Je pravda, že v ní jsou vlákna, která někdo zrovna dvakrát nemusí, proto se může udělat například i ze zadního hovězího.“ Maso před samotnou přípravou určitě důkladně omyjte!
A teď pojďme na postup. Na 4 porce budete potřebovat: 80 dkg hovězí kližky, olej, 30 dkg cibule, 3 lžíce sladké mleté papriky, větší špetku soli, větší špetku pepře, menší špetku mletého nebo celého kmínu, větší lžičku rajčatového protlaku, 1 l hovězího vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 3–4 stroužky česneku
Ingredience, které budete potřebovatFoto: Mona Martinů
Hovězí maso nejprve nakrájejte na kostky – jedna by měla mít tak 25 g, přibližně velikost 2–3 cm, pokud s námi počítáte, na jednoho strávníka pak vyjde přibližně 8 kousků masa. Hned potom se vrhněte na krájení cibule (jak na to jsme vás naučili už ve Škole vaření ZDE).
Hovězí krájejte klidně většíFoto: Mona Martinů
Na uvedené množství vám budou stačit tak 3 větší cibule, když dáte víc, nic hrozného se nestane. V hlubším kastrolu rozehřejte olej a cibuli v něm orestujte. Bude to trvat minimálně 10 minut, protože než do ní budete vkládat maso, měla by mýt lehce dohněda. Ale pozor, nesmíte ji spálit!
Hotová cibulka by měla být hnědáFoto: Mona Martinů
Když má cibule správnou barvičku, přidejte maso a orestujte ho. Poté, co se zatáhne, můžete začít přidávat koření. Postupně dochucujte solí, pepřem a kmínem. S tím kmínem opatrně, stačí jen trošku!
S kmínem opravdu opatrně!Foto: Mona Martinů
Nechte maso 4–5 minut orestovat a přidejte další ingredience. Tentokrát je na řadě rajčatový protlak a 3 lžíce mleté papriky. Rajčatový protlak nalijte na dno hrnce a pak až míchejte, ne tedy rovnou na maso.
Protlak patří na dno hrnceFoto: Mona Martinů
Vše zalijte připraveným hovězím vývarem (ideálně by měl být z kostí, ale pokud nemáte, budete si muset vystačit s bujonem nebo vodou). Dílo přiklopte poklicí a duste hodinu, občas přilévejte vývar.
Občas přilévejte vývarFoto: Mona Martinů
Po uplynulé době pokličku odklopte a jde se do finále! Na pánvi rozehřejte olej a usmažte na ní z mouky hnědou hladkou jíšku. Tu poté přilijte do guláše a důkladně zamíchejte. Utřete si česnek a také ho přidejte do hrnce – dobré je ho nejprve rozmáčknout čepelí, posolit a potom utřít vařečkou.
Jíšku můžete připravit i na olejiFoto: Mona Martinů
Česnek utřete vařečkouFoto: Mona Martinů
Nakonec přijde jen špetka majoránky, kterou promněte mezi dlaněmi. Deset minut zlehka povařte a může se podávat – buď s chlebem, nebo klasicky s cibulkou a houskovými knedlíky.
Majoránku promněte v dlaníchFoto: Mona Martinů
Dobrou chuť!