Hlavní obsah
2,9
(22)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Jedním z nejoblíbenějších druhů guláše jen ten hospodský „se šesti“. Chcete si ho vychutnat v pohodlí domova? Tady je recept!

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžičky majoránky
  • 3 ks cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 800 g hovězí kližky
Článek

Hospodská klasika je sázka na jistotu, ale jestli si chcete guláš raději vychutnat až doma, připravte ho alespoň den předem. Omáčky i guláše je třeba nechat pro prolnutí všech chutí rozležet!

Postup

01.

Hovězí maso nejprve nakrájejte na kostky – jedna by měla mít tak 25 g a velikost přibližně 2–3 cm. Hned potom se vrhněte na krájení cibule.

.

02.

V hlubším kastrolu rozehřejte olej a cibuli v něm orestujte. Bude to trvat minimálně 10 minut, protože než do ní budete vkládat maso, měla by být lehce dohněda. Ale pozor, nesmíte ji spálit. Když má cibule správnou barvičku, přidejte maso a orestujte ho. Poté, co se zatáhne, můžete začít přidávat koření. Postupně dochucujte solí, pepřem a kmínem.

03.

Nechte maso 4–5 minut restovat, poté přidejte rajčatový protlak, lžičku majoránky a mletou papriku. Rajčatový protlak nalijte na dno hrnce a až pak míchejte, ne tedy rovnou na maso. Vše zalijte připraveným hovězím vývarem (ideálně by měl být z kostí, ale pokud nemáte, budete si muset vystačit s bujonem nebo vodou). Vše přiklopte poklicí a duste hodinu, občas přilévejte vývar.

04.

Po uplynulé době pokličku odklopte a jde se do finále! Na pánvi rozehřejte olej a usmažte na něm z mouky hnědou hladkou jíšku. Tu poté přilijte do guláše a důkladně zamíchejte. Utřete si česnek a také ho přidejte do hrnce.

05.

Nakonec přidejte zbytek majoránky, kterou promněte mezi dlaněmi. Deset minut zlehka povařte a můžete podávat – buď s chlebem, nebo klasicky s cibulkou a houskovými knedlíky. Ale nejlépe s bramboráčky.

Reklama

Načítám