Hlavní obsah

Úžeh vs. úpal: Poznáte rozdíl a můžete mít oba najednou?

Foto: thinkstock

Foto: thinkstock

Opalujete se, popíjíte drinky, koupete se a říkáte si, že vám se to nemůže stát. Jenže večer se vám motá hlava, zvedá žaludek a máte teplotu. Že by úžeh nebo úpal? Umíte je rozeznat, a správně při potížích zasáhnout? Poradíme!

Článek

Spousta lidí si myslí, že když slunce pálí jako o život, mají zaděláno na úpal. Jenže to je omyl, který lékaři vyvracejí snad každý rok. Úpal a úžeh se liší nejen v projevech, ale hlavně ve způsobu, jak se s tím kterým vypořádat. My vám v tom uděláme konečně jasno!

1. Úpal: Slunce k němu nepotřebujete!

Oč jde? Úpal je reakce těla na nadměrnou tvorbu tepla, kdy se organismus přehřeje, a jeho termoregulace selže. To znamená, že se ani nemusíte potkat přímo se sluncem. Přijít k němu můžete při cestě přehřátým autem bez klimatizace, na letním festivalu nebo v kterémkoli jiném prostředí, kde je moc horko, dusno, těsno a třeba i vlhko (například v přeplněné tramvaji).

Hrozí vám, když málo pijete a chybějí vám minerály, takže organismus nezvládá vyrobit tolik potu, kolik by bylo potřeba k ochlazení těla. Nebo nastane situace, že se v těle hromadí nadměrné teplo, se kterým si váš termoregulační systém nedokáže poradit (což platí například pro silnější až obézní jedince).

Příznaky úpalu: Nevolnosti, někomu je na zvracení, bolí hlava, zrychluje se tep, hůře se dýchá, stoupá tělesná teplota – dokonce může i nad 40 °C. A když se stav rychle zhoršuje, přidávají se křeče a lze i ztrácet vědomí.

Léčba úpalu: Nejlepší cesta je ochlazení. Postiženého dopravte do míst, kde je stín a nejlépe i chladno, pomůže klimatizace či větrák. Uvolněte mu oděv. Půjde-li to, osprchujte ho vlažnou vodou a pak mu mokrým ručníkem potírejte hlavu a končetiny. Pomalu mu podávejte vlažné tekutiny s dostatkem minerálů, například iontové nápoje, ovšem stačí i obyčejná osolená voda. A kdy vyhledat lékaře? „Pokud dojde ke ztrátě vědomí,“ doporučuje Ivana Holcátová z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN.

Foto: thinkstock

Proti přehřátí pomůže i klimatizace v autěFoto: thinkstock

2. Úžeh: Hrozí při nadměrném slunění

Oč jde? Úžeh nastává, když jste byli na slunci déle, než je zdrávo; proto se také někdy označuje jako sluneční úpal. Lidově řečeno si ho užene každý, kdo si nechá „grilovat“ hlavu slunečními paprsky, místo aby se venku pohyboval s kloboukem nebo čepicí. Pak dochází k podráždění mozku a mozkových blan.

Působením slunečních paprsků se tělo přehřeje a potí se víc, než snese, takže z něj odcházejí voda i minerály. Na rozdíl od úpalu se úžeh může projevit až s několikahodinovým zpožděním. A abychom to ještě více zamotali, někdy se tyhle sluneční nepohody sčítají – můžete si přivodit jak úpal, tak i úžeh.

Příznaky úžehu: Jsou podobné jako u úpalu jen s tím rozdílem, že případná teplota nestoupá tak vysoko, může se přidat ztuhlost v šíji, spálení pokožky a také projevy typické při zápalu mozkových blan (proto je úžeh závažnější než úpal).

Léčba úžehu: Péče je podobná jako u úpalu. Postižený musí pryč ze slunce, potřebuje chládek, klid, polohu vleže nebo polosedě. Omývejte ho vlažnou vodou (platí zejména pro hlavu) a podávejte mu tekutiny po lžičkách nebo malých doušcích. „Z čajů lze pít vlažné černé, zelené nebo rooibos a větším dětem i všem dospělým můžete dát čaj mátový – máta peprná ochlazuje. A zkuste rozpustnou směs minerálů, která doplní například hořčík proti křečím nebo sodík, který se pocením ztrácí,“ radí bylinkářka Hana Parmová ze Zentrichovy apatyky. Stejné tekutiny lze pít i při úpalu. Jestli nemáte nic jiného po ruce, spolehněte se na vlažnou osolenou vodu.

Foto: thinkstock

Při pobytu na slunci mějte na hlavně třeba klobouk, předejdete tím úpaluFoto: thinkstock

Prevence úpalu a úžehu

  1. V horkých dnech vycházejte ve volném vzdušném oblečení, s pokrývkou hlavy, s lahví vody v tašce nebo batohu.
  2. Pravidelně se ochlazujte: pomůže i jen omytí obličeje, šíje, dekoltu a končetin vlažnou vodou.
  3. Pokud se chcete opalovat, dělejte to rozumně. Miminka, malé děti, senioři, obézní a lidi s kardiovaskulárními a dýchacími chorobami by se neměli opalovat vůbec. Jejich termoregulační systém nefunguje optimálně a vedro příliš zatěžuje srdce i mozek.

Reklama

Související témata: