Hlavní obsah

V hlavní roli zeleň. Tipy pro pěstování doma

Foto: Möbelix

Rostliny dodávají domovu dojem svěžesti a útulnosti. Pěstovat je není těžké, tak se do toho pusťte!Foto: Möbelix

Jaro je období přesazování květin a prvních výpěstků z kategorie bylinek i dalších užitkových rostlin. Pokud patříte mezi vášnivé domácí zahradníky, možná oceníte praktické nápady i inspiraci vycházející z aktuálních trendů.

Článek

Jestliže se v nejbližší době plánujete pustit do přesazování rostlin, pak možná uvažujete o nákupu nových květináčů, protože z těch stávajících vaše zelené „dětičky“ už odrostly. Styl interiéru, balkonu či terasy podpoříte výběrem adekvátních designových obalů na květináče.

Současné trendy velí, že by měly být z přírodních materiálů nebo alespoň v jejich vzhledu. Absolutním hitem jsou ratanové či bambusové obaly nebo květináče z terakoty. Terakotový dekor můžete dodat svým kouskům i pomocí jednoduchého triku s práškem do pečiva.

Foto: Möbelix

Bambusové květináče se skvěle hodí do moderního interiéru v přírodním duchuFoto: Möbelix

Síla vertikály

Další velký trend představují květináče na nožkách či nápadité stojany na květiny. Vertikální rozměr pěstování můžete svému bytu či balkonu dodat rovněž pomocí žebříkových stojanů nebo vertikálních stěn, které se dají vyrobit třeba ze starého postelového roštu nebo palet. Květiny a plodiny buď postavíte do polic, nebo zavěsíte na jednotlivé stupně v truhlících či květnících s háčky. Skvěle se takto budou vyjímat především převislé druhy.

Foto: Möbelix

Chcete-li jít s dobou, rozhodně si pořiďte stylové květináče na nožičkáchFoto: Möbelix

Oblíbeným způsobem, jak ušetřit prostor, jsou také závěsné květináče. Momentálně letí jutové a další přírodní kousky, případně ty zhotovené technikou makramé. Takové makramé závěsy na květináče, které dostanou vaše rostlinky do vzduchu, si s trochou zručnosti zvládnete vytvořit i doma.

Věděli jste, že…

... pro pěstování jahod nepotřebujete rozlehlou zahradu? Díky mnoha převislým odrůdám, které jsou vhodné pro pěstování v nádobách, si můžete vypěstovat vlastní čerstvé jahody i na balkoně či terase. Keříky těchto odrůd jsou navíc velmi dekorativní, protože tyto rostliny kvetou od jara do podzimu.

Foto: Möbelix

Závěsné květináče mohou na balkoně či zahradě představovat rafinovanou vizuální bariéruFoto: Möbelix

Rady a tipy

Ať už pěstujete své zelené svěřence v čemkoli, jistě oceníte praktické pomůcky, které vám péči o rostliny usnadní. Kromě konvičky na zalévání se bude hodit i rozprašovač – obzvlášť máte-li slabost pro exotické druhy, které přijímají vláhu z vzdušné vlhkosti, např. tilandsie.

Že s pěstováním rostlin teprve začínáte? Praktické tipy nejen pro začínající pěstitele pokojových rostlin najdete v článku o fenoménu urban jungle. Možná vás překvapí, že nenáročných rostlin je opravdu mnoho, a radost ze záplavy zeleně si tak doma může dopřát opravdu každý.

Načítám