Hlavní obsah

Redakce testovala vaječňáky: Ochutnali jsme klasiku z obchodu i luxusní pecky z cukrárny. Jsou lepší než domácí?

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Vaječný likér, koňak či lidově jen vaječňák je součástí vánočních tradic podobně jako cukroví nebo vánočka. Jestli ho máte rádi, pak by vás mohly zajímat výsledky naší redakční degustace. A vyzkoušeli jsme nejen vzorky z luxusní cukrárny a kavárny, ale i z běžného obchodu a jeden domácí. Jak v hodnocení dopadly?

Článek

Vaječný likér byste našli kolem Vánoc v mnoha domácnostech. Někdo si ho pořídí v obchoďáku, jiný si rád připlatí za speciálku z cukrárny a další si ho nejraději vyrobí sám. Právě proto jsme vybrali a ochutnali vzorky z každé kategorie.

Co je vaječný likér a co už ne

Vaječňák rozhodně není žádný módní či novodobý výstřelek, ale v bohatých rodinách se prý popíjel už ve středověku, kdy byl známý i jako „kuřecí mléko“. Aby tento druh alkoholu mohl být v současnosti prodáván jako vaječný likér, musí podle normy obsahovat v jednom litru nejméně 140 g vaječných žloutků a 150 g cukru a 14 % objemu musí tvořit alkohol (líh nebo destilát). Alkoholem ve vaječňáku může být tuzemák, pravý rum z cukrové třtiny, ale i whisky či vodka.

Je-li ve složení do 70 g žloutků na litr, pak se produkt může jmenovat likér s obsahem vajec. Při jiném složení si pak výrobci vypomáhají názvy, které vaječňák evokují, aniž by přitom musely splňovat tyto normy.

Domácí bývají bez vajec

U domácích výrobků žádné normy neplatí a můžete si ho vyrobit a pojmenovat, jak chcete, takže asi není žádné velké překvapení, že většinou vajíčka neobsahuje – především kvůli tomu, aby déle vydržel a nemusel být striktně v chladu, což ty s vejci potřebují. Bez vajec byl i testovaný vzorek. U domácích likérů můžete svým potřebám zcela přizpůsobit obsah alkoholu a dát mu případně i oblíbenou příchuť – vanilky, mandlí, karamelu, perníčků či pistácií.

Jak dopadl test

Do ochutnávky jsme zařadili kousky, které lze považovat za luxusní či výjimečné, pak ty ze supermarketu a jeden domácí. U každého jsme hodnotili konzistenci, chuť a barvu. A stejně jako při redakčních testech cukroví a během ochutnávek vánoček se ukázalo, že co jednomu přijde horší, to druhý naopak ocení. Test má sice svého vítěze, ale v podstatě se dá říct, že kupce by si našel každý z testovaných nápojů.

Vaječné likéry ze supermarketů

Vaječné likéry z běžných obchodů nemívají ve složení pravou vanilku ani rum, ale zas je pořídíte za velmi přijatelnou cenu. Jsou vyrobeny většinou z melasového lihu a najdete v nich aromata a barviva. A jak se ukázalo, ani ony nedostaly špatné hodnocení.

Božkov vaječný likér

Tenhle vaječňák lze považovat za klasiku, a i proto jsme ho zařadili do ochutnávky. A dostal docela dobré recenze – jeho chuť byla označena jako klasická a retro, navracející do mládí. Testující ocenili i jeho dobrou konzistenci. Ve srovnání s dražšími kousky byla jeho barva opravdu intenzivně žlutá – a přesně takový ho známe. Shodli jsme se, že do cukroví nebo na přípitek je v pohodě a zhruba polovina ochutnávajících by si ho koupila. Jen jeden testující prohlásil, že mu přijde příliš sladký.

Foto: Archiv firmy

Vaječný likér Božkov obsahuje mléko, cukr, melasový líh, vaječné žloutky, aromata, ethylvanilín, barvivo: tartrazin (E102), vaječné bílky. Obsah alkoholu je 15 %. Lahev o objemu 0,5 litru vyjde v obchodech na 120–160 Kč, ale vždy kolem svátků ho najdete ve slevě, kdy se dostane i pod stovkuFoto: Archiv firmy

Vaječný sen z Palírny U Zeleného stromu

I tento vaječný likér lze považovat za oblíbenou klasiku. Je řidší a alkohol je v něm cítit podstatně, což některým trochu vadilo, a velmi intenzivní je i jeho barva. V podstatě dopadl velmi podobně jako kolega z Božkova: takže chutná a rozhodně neurazí.

Foto: Archiv firmy

Vaječný sen z Palírny U Zeleného stromu obsahuje vaječné žloutky, mléko, líh, aromata a barviva, obsah alkoholu 15 % . 0,5l lahev se prodává běžně kolem 160 Kč, ale měli jsme štěstí a byl zrovna v akci za 99,90 KčFoto: Archiv firmy

Prémiové výrobky

Za prémiové lze považovat výrobky, které prodávají vyhlášené kavárny či cukrárny a obsahují velmi kvalitní suroviny. V této kategorii jsme sáhli po jednom, který si zakládá na tradičních surovinách i postupu, a druhý zase překvapí složením i neobvyklou chutí.

Vaječný koňak od Cukráře Skály

Od všech hodnotitelů dostal jedničku pro svou vyváženou chuť, dobrou konzistenci a to, že nemá žádný alkoholový „ocásek“, ale naopak je jemný a voňavý po vanilce. Testující si pochvalovali i konzistenci, která přesně odpovídala tomu, co od nápoje očekávali. Pro klasickou chuť, odpovídající konzistenci, barvu i složení se stal vítězem testu.

Foto: Archiv firmy

Klasický vaječný koňak, 350 ml, 3,7 % alkoholu, skladování při teplotě do 5°C, dostupné v pobočkách cukrárny za 349 Kč. Je vyráběn z mléka, smetany, žloutků, tuzemáku a vanilkyFoto: Archiv firmy

Vaječňák Eggnog z Kro Kitchen

Po tomto vaječňáku jsme sáhli právě pro výjimečné složení, které může být překvapivé, ale i zajímavé. Že je v něm „něco navíc“, hodnotitelé předem nevěděli, ale poznali to okamžitě. Chuť byla označována jako překvapivá, silná a spíš „koňaková“. „Rozhodně to není klasika, ale má říz, koupila bych si ho pro změnu,“ znělo jedno hodnocení, které doplnilo konstatování: „Poctivý a silný, hodně skořicový“. Eggnog byl hodnocen jako řidší, ale rozhodně zaujal a byli ti, kdo se k němu vraceli několikrát, samozřejmě kvůli objektivnímu hodnocení…

Foto: Archiv firmy

Nápoj je vyroben ve spolupráci s  Lihovarem Poněšice. Kromě smetany, cukru, mléka a vaječného žloutku obsahuje i miso, fazole tonka, karibský rum, skořici a muškátový oříšek. Obsah alkoholu je 12 %.Lahve o velikosti 250 a 500 ml stojí 295 a 585 Kč. Etiketa je z dílny ilustrátorky Adély Bierbaumer. Koupíte v kavárnách a bistrech KROFoto: Archiv firmy

Domácí vaječný koňak

Domácí vaječňák byl hodnocen jako příjemně silný, tedy s dostatečným množstvím alkoholu. Jemnější pudinková chuť byla hodnotitelům příjemná, někdo by chtěl víc „žloutkovou“. Jednomu z hodnotících vadily jemné hrudky, které ale lze odstranit dobrým protřepáním.

Foto: Archiv firmy

Domácí vaječný koňak z mléka, pudinku, karamelového Salka a Tuzemáku. Na litr pudinku a dvě kondenzovaná mléka se dalo půl litru rumu. Suroviny tak vyšly na cca 240 Kč, což vychází zhruba na 100 Kč za litrFoto: Archiv firmy

Načítám