Článek
Vaječný likér byste našli kolem Vánoc v mnoha domácnostech. Někdo si ho pořídí v obchoďáku, jiný si rád připlatí za speciálku z cukrárny a další si ho nejraději vyrobí sám. Právě proto jsme vybrali a ochutnali vzorky z každé kategorie.
Co je vaječný likér a co už ne
Vaječňák rozhodně není žádný módní či novodobý výstřelek, ale v bohatých rodinách se prý popíjel už ve středověku, kdy byl známý i jako „kuřecí mléko“. Aby tento druh alkoholu mohl být v současnosti prodáván jako vaječný likér, musí podle normy obsahovat v jednom litru nejméně 140 g vaječných žloutků a 150 g cukru a 14 % objemu musí tvořit alkohol (líh nebo destilát). Alkoholem ve vaječňáku může být tuzemák, pravý rum z cukrové třtiny, ale i whisky či vodka.
Je-li ve složení do 70 g žloutků na litr, pak se produkt může jmenovat likér s obsahem vajec. Při jiném složení si pak výrobci vypomáhají názvy, které vaječňák evokují, aniž by přitom musely splňovat tyto normy.
Domácí bývají bez vajec
U domácích výrobků žádné normy neplatí a můžete si ho vyrobit a pojmenovat, jak chcete, takže asi není žádné velké překvapení, že většinou vajíčka neobsahuje – především kvůli tomu, aby déle vydržel a nemusel být striktně v chladu, což ty s vejci potřebují. Bez vajec byl i testovaný vzorek. U domácích likérů můžete svým potřebám zcela přizpůsobit obsah alkoholu a dát mu případně i oblíbenou příchuť – vanilky, mandlí, karamelu, perníčků či pistácií.
Jak dopadl test
Do ochutnávky jsme zařadili kousky, které lze považovat za luxusní či výjimečné, pak ty ze supermarketu a jeden domácí. U každého jsme hodnotili konzistenci, chuť a barvu. A stejně jako při redakčních testech cukroví a během ochutnávek vánoček se ukázalo, že co jednomu přijde horší, to druhý naopak ocení. Test má sice svého vítěze, ale v podstatě se dá říct, že kupce by si našel každý z testovaných nápojů.
Vaječné likéry ze supermarketů
Vaječné likéry z běžných obchodů nemívají ve složení pravou vanilku ani rum, ale zas je pořídíte za velmi přijatelnou cenu. Jsou vyrobeny většinou z melasového lihu a najdete v nich aromata a barviva. A jak se ukázalo, ani ony nedostaly špatné hodnocení.
Božkov vaječný likér
Tenhle vaječňák lze považovat za klasiku, a i proto jsme ho zařadili do ochutnávky. A dostal docela dobré recenze – jeho chuť byla označena jako klasická a retro, navracející do mládí. Testující ocenili i jeho dobrou konzistenci. Ve srovnání s dražšími kousky byla jeho barva opravdu intenzivně žlutá – a přesně takový ho známe. Shodli jsme se, že do cukroví nebo na přípitek je v pohodě a zhruba polovina ochutnávajících by si ho koupila. Jen jeden testující prohlásil, že mu přijde příliš sladký.

Vaječný likér Božkov obsahuje mléko, cukr, melasový líh, vaječné žloutky, aromata, ethylvanilín, barvivo: tartrazin (E102), vaječné bílky. Obsah alkoholu je 15 %. Lahev o objemu 0,5 litru vyjde v obchodech na 120–160 Kč, ale vždy kolem svátků ho najdete ve slevě, kdy se dostane i pod stovkuFoto: Archiv firmy
Vaječný sen z Palírny U Zeleného stromu
I tento vaječný likér lze považovat za oblíbenou klasiku. Je řidší a alkohol je v něm cítit podstatně, což některým trochu vadilo, a velmi intenzivní je i jeho barva. V podstatě dopadl velmi podobně jako kolega z Božkova: takže chutná a rozhodně neurazí.

Vaječný sen z Palírny U Zeleného stromu obsahuje vaječné žloutky, mléko, líh, aromata a barviva, obsah alkoholu 15 % . 0,5l lahev se prodává běžně kolem 160 Kč, ale měli jsme štěstí a byl zrovna v akci za 99,90 KčFoto: Archiv firmy
Prémiové výrobky
Za prémiové lze považovat výrobky, které prodávají vyhlášené kavárny či cukrárny a obsahují velmi kvalitní suroviny. V této kategorii jsme sáhli po jednom, který si zakládá na tradičních surovinách i postupu, a druhý zase překvapí složením i neobvyklou chutí.
Vaječný koňak od Cukráře Skály
Od všech hodnotitelů dostal jedničku pro svou vyváženou chuť, dobrou konzistenci a to, že nemá žádný alkoholový „ocásek“, ale naopak je jemný a voňavý po vanilce. Testující si pochvalovali i konzistenci, která přesně odpovídala tomu, co od nápoje očekávali. Pro klasickou chuť, odpovídající konzistenci, barvu i složení se stal vítězem testu.

Klasický vaječný koňak, 350 ml, 3,7 % alkoholu, skladování při teplotě do 5°C, dostupné v pobočkách cukrárny za 349 Kč. Je vyráběn z mléka, smetany, žloutků, tuzemáku a vanilkyFoto: Archiv firmy
Vaječňák Eggnog z Kro Kitchen
Po tomto vaječňáku jsme sáhli právě pro výjimečné složení, které může být překvapivé, ale i zajímavé. Že je v něm „něco navíc“, hodnotitelé předem nevěděli, ale poznali to okamžitě. Chuť byla označována jako překvapivá, silná a spíš „koňaková“. „Rozhodně to není klasika, ale má říz, koupila bych si ho pro změnu,“ znělo jedno hodnocení, které doplnilo konstatování: „Poctivý a silný, hodně skořicový“. Eggnog byl hodnocen jako řidší, ale rozhodně zaujal a byli ti, kdo se k němu vraceli několikrát, samozřejmě kvůli objektivnímu hodnocení…

Nápoj je vyroben ve spolupráci s Lihovarem Poněšice. Kromě smetany, cukru, mléka a vaječného žloutku obsahuje i miso, fazole tonka, karibský rum, skořici a muškátový oříšek. Obsah alkoholu je 12 %.Lahve o velikosti 250 a 500 ml stojí 295 a 585 Kč. Etiketa je z dílny ilustrátorky Adély Bierbaumer. Koupíte v kavárnách a bistrech KROFoto: Archiv firmy
Domácí vaječný koňak
Domácí vaječňák byl hodnocen jako příjemně silný, tedy s dostatečným množstvím alkoholu. Jemnější pudinková chuť byla hodnotitelům příjemná, někdo by chtěl víc „žloutkovou“. Jednomu z hodnotících vadily jemné hrudky, které ale lze odstranit dobrým protřepáním.

Domácí vaječný koňak z mléka, pudinku, karamelového Salka a Tuzemáku. Na litr pudinku a dvě kondenzovaná mléka se dalo půl litru rumu. Suroviny tak vyšly na cca 240 Kč, což vychází zhruba na 100 Kč za litrFoto: Archiv firmy









