Hlavní obsah

Žloutek nemusí být jen žlutý, nenechte se zarazit ani hnědým nebo zeleným. Jsou chutné a bezpečné

Foto: Onanong Thongnoum, Shutterstock.com

Foto: Onanong Thongnoum, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaječné žloutky – malý, ale výživný poklad přírody. Asi jste si všimli, že ne všechny jsou stejné. Objevují se v barvách od světle žluté přes sytě oranžovou až po vzácnou zelenou. Každá barva vypráví příběh o tom, co slepice jedly a jakými životními podmínkami prošly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Většinou na vás po rozklepnutí vejce vykoukne žlutý žloutek, ale když se vám barva úplně nezdá, vejce skončí v koši. To však může být velká chyba! Barva žloutku je závislá na mnoha faktorech, a i když je netradiční, nemusí to znamenat nic jiného než bohatší život slepice.

1. Světle žlutý žloutek

Někteří se můžou domnívat, že světle žlutý žloutek není tak žádoucí jako jeho intenzivnější barevné varianty, ale opak je pravdou. Světle žlutá barva signalizuje, že slepice byla krmena stravou bohatou na omega-3 mastné kyseliny. Ta strava často zahrnuje obiloviny jako čirok, pšenici, ječmen a kukuřičnou mouku. Omega-3 mastné kyseliny jsou klíčové pro zdraví srdce a mozku, a tak světle žluté žloutky zařaďte jako nezbytný doplněk vyvážené stravy.

2. Žlutá klasika

Středně zlatý odstín žloutku je tím, co si většina z nás představí, když si vzpomene na vaječnou snídani. Tyto žloutky mají tendenci být méně bohaté na omega-3 mastné kyseliny, neboť slepice, které je snášejí, jsou často krmeny obilím a komerčními krmivy. Přesto zůstávají stále významným zdrojem bílkovin a dalších živin, které jsou pro náš organismus nepostradatelné.

3. Tmavě žlutý (zlatý) žloutek

Zlaté žloutky jsou jako slunečné odlesky na poli. Jejich intenzivní barva je důsledkem stravy bohaté na karotenoidy, která je typická pro slepice volně se pasoucí na loukách a pastvinách. Karotenoidy nejen dodávají žloutku zlatý odstín, ale také zvyšují obsah omega-3 mastných kyselin. Pokud hledáte vaječný žloutek, který je skutečným pokladem, vydejte se za tímto odstínem.

Foto: Proženy.cz

1. Světle žlutý žloutek | 2. Žlutá klasika | 3. Tmavě žlutý (zlatý) žloutek | 4. Sytě oranžový až červený žloutek | 5. Hnědý žloutek | 6. Zelený žloutek | 7. Dvojitý žloutek | 8. Chalaza | 9. Červené skvrnkyFoto: Proženy.cz

4. Sytě oranžový až červený žloutek

Žloutky s bohatě oranžovými a červenými odstíny jsou jako malý zázrak plný života. Výrazná barva je výsledkem stravy obsahující karotenoidy a xantofyly, jako je červená paprika a měsíček lékařský. Díky tomu jsou takto zbarvené žloutky bohaté na omega-3 mastné kyseliny, což z nich činí skvělý zdroj výživy s mnoha zdravotními výhodami.

5. Hnědý žloutek

Hnědý žloutek je známkou vysoké nutriční hodnoty. Jeho bohatá barva vznikla na základě stravy obsahující hnědé pigmenty (např. kaštany). Tyto žloutky jsou často zakalené a mnoho lidí je považuje za zkažené, a proto celé vejce vyhodí. Pokud ale najdete odvahu a  přece jen ochutnáte, zjistíte, že má intenzivní chuť, ale jinak je to vejce jako každé jiné, jen výživnější.

6. Zelený žloutek

Zelené žloutky mohou na první pohled působit neobvykle, ale tato barva je opět spojena s vysokou nutriční hodnotou. Strava bohatá na chlorofyl, jako jsou třeba zelené řasy, činí žloutek zeleným. Je však jasné, že tyto suroviny nepatří mezi tuzemskou krmnou klasiku, což znamená, že se zelenými žloutky se setkáte jen zřídka. Zelená barva spojená se zápachem může indikovat také napadení vejce plísní, takže pokud ho snese vaše slepička, která nejedla řasy, vejce rozhodně nejezte!

7. Dvojitý žloutek

Výjimečně se můžete setkat s vajíčkem, které má v sobě dva žloutky. Tyto jsou obvykle produktem mladých a aktivních slepic. I když mohou být jednotlivé žloutky menší než obvykle, dvojitá dávka přináší dvojnásobnou nutriční hodnotu, což je pro vaše zdraví dvojnásobně dobré.

8. Chalaza

Někdy se stane, že vyklepnete vajíčko a objevíte u žloutku bílý nitkovitý útvar nazývaný chalaza. Funguje jako přirozená pojistka, která ukotvuje žloutek na svém místě uvnitř vaječné skořápky. Tento útvar je bezpečný ke konzumaci a jeho přítomnost svědčí o čerstvosti vajec.

9. Červené skvrnky

Červené skvrny na povrchu žloutku mohou způsobit obavy, ale ve skutečnosti nebývají znakem vady. Tyto skvrny jsou obvykle důsledkem chyby v procesu tvorby vajec – jde o výsledek trhliny ve vejcovodu nosnice. Avšak po odstranění těchto červených částí jsou vajíčka stále plně bezpečná k jídlu a mohou být konzumována bez obav.

Dostali jste chuť na vejce? Máme pro vás hned několik skvělých receptů.

Načítám