Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Máte doma vaječný likér a přemýšlíte, že ho možná všechen nevypijete? Zkuste si upéct tuto nadýchanou bábovku. Provoní vám dokonale byt a moc si na ní pochutnáte.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 3 ks vejce
    3
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 180 ml vaječného likéru
    3
    7
  • 120 g hladké mouky
    1
  • 180 g polohrubé mouky
    1
  • 190 ml oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
    1
  • 5 g mandlí
    8
  • 5 g pistácií
    8
  • 4 g másla
    7
  • 4 g hrubé mouky
    1
  • 1 barová lžíce cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

I když máte vaječný likér spojený především s obdobím Vánoc, můžete si ho snadno připravit kdykoliv, a to s různými příchutěmi:

Postup

01.

Vejce, cukr a vanilkový cukr ušlehejte pomocí ručního šlehače nebo robotu do pěny. Pak do ní tenkým pramínkem postupně zašlehejte olej.

02.

V jiné míse odvažte hladkou a polohrubou mouku a do nich zamíchejte jedlou sodu a prášek do pečiva.

03.

Do tekuté směsi zvolna zamíchejte vaječný likér, sekané mandle a pistácie. Nakonec do ní vmíchejte i sypkou směs – do tekuté směsi ji prosejte přes jemné síto.

04.

Těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané menší bábovkové formy a dejte péct do trouby předehřáté na 170 stupňů asi na 40 minut.

05.

Upečenou bábovku opatrně vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela zchladnout.

Foto: Svatava Vašková

Před podáváním posypte bábovku moučkovým cukremFoto: Svatava Vašková

Načítám