Hlavní obsah

Týden do Vánoc? Nepanikařte. S naším plánem stihnete poslední nákupy, cukroví i rychloúklid

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Štědrého dne zbývá rovných osm dní, a i když máte pocit, že nic nestíháte, nepanikařte. Během posledního týdne se dá zvládnout spousta věcí včetně napečení (nebo klidně i nakoupení) pár druhů cukroví. Jak si tyto předvánoční dny chytře rozplánovat?

Článek

Základem všeho je dobrá organizace. Vyčleňte si půl hodiny na to, abyste si zbývající úkoly chytře rozvrhly, a nezapomeňte do plánu začlenit ani vaši rodinu. Pomoci vám může náš týdenní seznam, který vás povede od dnešního dne až do Vánoc.

Sobota

Pokud jste si předsevzaly, že alespoň něco napečete, ulehčete si práci a s vaječným likérem v ruce (klidně kupovaným, otestovaly jsme je za vás) zadělejte na těsto, ze kterého uděláte rovnou více druhů cukroví. Druhou variantou je k práci přizvat i děti a s jejich pomocí elegantně smíchat ingredience na cukroví nepečené. Kokosové kuličky budete mít hotové vmžiku! Pokud se vám do pečení nechce, vyrazte na osvědčené místo a pár kousků cukroví jednoduše kupte.

Neděle

Neděli si vyhraďte na nákup vánočního stromečku, tedy pokud nemáte doma v komoře umělý. Stále je všude velký výběr, a tak s sebou vezměte i děti a nechte je rozhodnout za vás, jaký druh vám letos provoní obývací pokoj. Pokud máte na tento den jiné plány, objednejte si vánoční stromek online spolu s nákupem potravin. Budete-li se rozhodovat mezi velkým úklidem a časem s rodinou, zvolte variantu B. Pokliďte jen to nejnutnější (Ježíšek vám prach na skříni kontrolovat nebude) a vyrazte nasát atmosféru na vánoční trhy. Večer pak nezapomeňte zapálit třetí adventní svíčku.

Pondělí

Dnešek a zítřek vám ještě zbývá na nějaké menší nákupy. Pokud chcete něco doobjednat online, doporučujeme to dále neodkládat. Nejzazším datem, kdy lze ještě včas doručit vánoční dárky, je u řady dopravců středa 20. prosince, e-shopy ale musí ještě objednávku zpracovat. Většina z nich tak garantuje dodání zboží do Vánoc při zadání objednávky do maximálně zítřejšího dne.

Foto: Anna Tryhub, Shutterstock.com

Ještě máte čas na poslední nákupy. Místo do obchodních domů vyrazte do menších obchůdků, kde panuje větší klid. Foto: Anna Tryhub, Shutterstock.com

Úterý

Vánoce nemají být jen o povinnostech, ale zejména o setkávání se s těmi, které máme rádi. Zpříjemněte si pracovní týden tím, že si v práci s kolegy uspořádáte malou vánoční besídku, nebo si s nimi dejte po práci svařák. Do oblíbené restaurace nebo baru samozřejmě můžete vyrazit i se svými přáteli.

Středa

Poslední větší úklid lze zvládnout i po práci (minimálně náš osvědčený rychloúklid). A zkuste do něj zapojit celou rodinu. Děti ať si urovnají pokojíček, uklidí hračky, aby bylo místo pro nové, a vy vyměňte povlečení, aby vám doma vše vonělo – včetně peřin. Klidně už můžete nachystat i malou výzdobu. A děti, když budou mít chvilku, mohou vystřihnout vánoční vločky na okna či slepit papírový řetěz.

Čtvrtek

Dnes zkuste dodělat všechny resty v práci, abyste mohly zítra odejít rozumně domů. Pomalu se totiž blížíme do finále, a tak si doma pusťte večer koledy a zapalte františka, ať se naladí celá rodina. Až děti usnou, vyberte si oblíbený film s vánoční tematikou nebo nějakou oddechovku a začněte pracovat na balení dárků.

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Balení dárků nenechávejte na Štědrý den, je to činnost, která nějaký ten čas zabere, zvláště pokud si chcete dát záležetFoto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Pátek

Pokud jste to ještě neudělaly, dnes je nejzazší čas nakoupit vše potřebné na víkendové vaření a smažení. Nezapomeňte do nákupního košíku přihodit pár prskavek, které mohou ukrátit dětem po štědrovečerní večeři čas při čekání na kouzelný zvonek. Pokud se vám do plných obchodů za žádnou cenu nechce, vyřešte předvánoční nákup potravin online a nechte si ho doručit až domů.

Sobota

Sobotní dopoledne věnujte zdobení stromečku a nad rodinou jen lehce dozorujte. Pusťte si k tomu oblíbenou pohádku nebo třeba koledy a těšte se ze společně strávených chvil. Po obědě si můžete dát příjemnou procházku a navečer se pusťte do přípravy štědrovečerní večeře – kromě polévky nachystejte zejména bramborový salát, který se potřebuje přes noc pěkně uležet. A pokud máte kapra ve vaně, je čas na poslední pohlazení.

Neděle

Dnes je Štědrý den (a zároveň čtvrtá adventní neděle), a ten je potřeba si vychutnat už v pohodě a klidu s rodinou. Někdo má ve zvyku ještě zajet na hřbitov, jiní jdou dopoledne na procházku. Nezapomínejte ale ani na sebe – zatímco váš protějšek bude obalovat rybu, vy si zapalte vonnou svíčku, dejte si zaslouženou vanu a věnujte se zkrášlování. Zbývá jen těšit se na večer…

Načítám