Hlavní obsah

Vánoční cukroví: 3× super snadné nápady z kokosu

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaká chuť taky evokuje Vánoce? Kokosová! Máme pro vás tři vynikající recepty s kokosem. Nechte se okouzlit jeho jemnou chutí i vůní a přidejte na vánoční tabuli některý z dnešních tipů!

Článek

Typická chuť kokosu k Vánocům prostě patří, proto by byla škoda nezařadit aspoň jeden kokosový druh na váš tác s cukrovím. Mezi nejtradičnější kousky patří kokosky, vyzkoušet ale můžete i méně okoukané variace. A co vás dnes čeká? Nepečené kokosové kuličky, křehká slepovaná kolečka a úžasné kokosové sušenky. Předehřejte trouby, pusťte koledy a může se začít!

Kokosové kuličky 

Na 1 dávku potřebujete:50 g kokosu, 40 g másla, 30 g kakaa, 120 g moučkového cukru, 1 bílek, 3 lžíce rumu, kokos na obalování kuliček

Foto: Jakub Jurdič

Nepečené kuličky voní rumem a kokosem, jsou rychle hotové a na pohled dokonaléFoto: Jakub Jurdič

Postup: Příprava tohoto nepečeného cukroví je opravdu jednoduchá. Všechny ingredience jen smícháte dohromady, pozor jen na máslo, to byste měli mít změklé, aby se vám s ním dobře pracovalo. Když máte směs hotovou, nasypte si na talíř kokos a rukama vytvořené kuličky (u nás doma máme raději menšího tvaru) obalujte v kokosu a vkládejte je do uzavíratelné krabičky. Tu pak dejte do lednice a tam kuličky uchovávejte.

Slepovaná kokosová kolečka

Na 2 plechy potřebujete: 200 g kokosové moučky, 200 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky (+ trochu na pomoučnění válu), 100 g másla nebo tuku na pečení, 6 lžic mléka, 1 lžíci citronové šťávy, kůru z 1 citronu, marmeládu nebo sladkou pomazánku na slepení, pečicí papír

Foto: Jakub Jurdič

Slepované cukroví má tu výhodu, že ho můžete naplnit i ozdobit tím, co máte rádi nebo co zrovna máte domaFoto: Jakub Jurdič

Postup: Všechny přísady smíchejte v misce a vypracujte husté těsto. Pomoučněte pracovní plochu nebo vál a těsto vyválejte na plát, který je všude stejně silný. Pak vykrajujte kolečka (můžete zvolit i jiný tvar) a dejte je na plech vystlaný pečicím papírem.

Pečte na 170 °C 5–7 minut, dokud nebudou trochu dozlatova. Po vychladnutí kolečka slepujte marmeládou, lískooříškovou nebo karamelovou pomazánkou. Pokud chcete, můžete je na závěr ještě dozdobit polevou z bílé nebo tmavé čokolády (jak na ni, se dozvíte třeba v tomto článku).

Křehké kokosové sušenky

Na 2 plechy potřebujete: 250 g kokosové moučky, 250 g másla, 250 g hladké mouky, 200 g cukru moučka (+ pár lžic na obalení), 1 vajíčko

Foto: Jakub Jurdič

Křehké sušenky jsou extra kokosové a také extra dobré!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Tento recept je extrémně jednoduchý a zvládne ho opravdu každý! Všechny ingredience důkladně propracujte ručně nebo v robotu. Dejte si záležet, aby se vše hezky spojilo. Pak dejte těsto aspoň na hodinu odpočinout do lednice a začněte plnit formičky. Nezáleží na tom, jestli to budou bábovičky, ořechy nebo jiný tvar. Pečte na 170 °C asi 12 minut. Vychladlé cukroví vyklopte z formiček a nechte týden odpočinout a změknout. Pokud máte rádi sladší, můžete ho na závěr obalit v moučkovém cukru.

Jaké kokosové cukroví máte rádi vy?

Reklama

Načítám