Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Představte si něco mezi perníkem, dortem a biskupským chlebíčkem. Máte to? Přidejte snadnou přípravu a je tu náš vánoční dort plný opilého ovoce, křupavých mandlí a vůní amaretta či jiného svátečního alkoholu. Vydrží dlouho vláčný a na Vánoce je jako dělaný!

20 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 3 hrnky sušeného ovoce
  • 1,5 hrnku kandovaného ovoce
  • 1 hrnek alkoholu
  • 1 kostka másla
    7
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 5 ks vejce
    3
  • 1 špetka muškátového oříšku
    8
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 hrnky hladké mouky
    1
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
    1
  • 2 ks pomeranče
  • 3/4 hrnku mandlí
    8
Na polevu
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 3 lžíce mléka
    7
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny, hrnek používáme 250 ml. Kdybyste kvůli nákupnímu seznamu chtěli přeci jen znát gramáže, sušeného ovoce (v našem případě rozinky, meruňky a brusinky) je 590 gramů, kandovaného (citrusová kůra a papája) 300 gramů a mandlí 100 gramů. Z alkoholu se hodí brandy, rum, amaretto, sherry či portské.

Foto: Jakub Jurdič

Poměr ovoce a mouky jde na ruku ovociFoto: Jakub Jurdič

02.

Všechno ovoce (větší pokrájejte na menší kousky) dejte spolu s alkoholem a máslem do hrnce.

Foto: Jakub Jurdič

Já dala tentokrát amaretto, které dort krásně provoní po mandlíchFoto: Jakub Jurdič

03.

Přidejte šťávu a kůru z obou pomerančů a asi 20 minut za občasného míchání povařte. Vmíchejte cukr a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Foto: Jakub Jurdič

Pomeranče zkuste sehnat v bio kvalitě a z kůry pak strouhejte jen její oranžovou část, bílá je trochu hořkáFoto: Jakub Jurdič

04.

Postupně vmíchejte vejce, prosátou mouku se solí, kořením, kypřicím práškem, sodou a kakaem i nahrubo nasekané mandle.

Foto: Jakub Jurdič

Pak už jen přidejte všechny zbývající surovinyFoto: Jakub Jurdič

05.

Rozetřete do lehce vymazané formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 1,5 hodiny při 160 °C. Po půl hodině přikryjte dort v troubě archem pečicího papíru, aby se nespálil. Nechte vychladnout ve formě a vyklopte.

Foto: Jakub Jurdič

A dejte péctFoto: Jakub Jurdič

06.

Přidat můžete vanilkovou polevu nebo dort třeba zabalit do domácího marcipánu.

Foto: Jakub Jurdič

My dort polili klasickou bílou polevouFoto: Jakub Jurdič

07.

Moučkový cukr (asi 200 gramů) prošlehejte s trochou mléka a vanilkového extraktu, nechte trochu zatuhnout a poté nalijte na dort.

Foto: Jakub Jurdič

Jestli chcete, aby vám po bocích dortu stékaly kapky polevy, nelijte ji na něj ihned, ale chvilku počkejte, až trochu zpevníFoto: Jakub Jurdič

08.

Spotřebujte do 5 dnů.

Foto: Jakub Jurdič

Přidejte snítku (nejedovaté!) rostlinky, stuhu, cukrová lízátka nebo třeba postavičky zvířátekFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dort je plný ovoce a nádherně voní po perníku a použitém likéruFoto: Jakub Jurdič

Tip: V Británii se dort tradičně peče už měsíc před Vánoci, po upečení se propíchá špejlemi a každý den pokape trochou brandy. Je pak krásně nasáklý a co si budeme povídat, svátky také o dost opilejší. Ale zkuste to!

Vánoční sladkou cestu kolem světa vezměte i přes Španělsko s jejich vánočkou roscón de reyes a zakončete ve Francii s vánočním polenem bûche de Noël.

Načítám