Hlavní obsah

Proč se peče beránek, barví vajíčka a kde se vzal zajíček jako symbol Velikonoc

Foto: Nyura, Shutterstock.com

Foto: Nyura, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Velikonoce se kvapem blíží, a tak se hodí připomenout si jejich symboly a důvod, proč je s největšími jarními svátky tradičně spojujeme.

Článek

Chcete si byt či dům vyzdobit na Velikonoce? Nejspíš sáhnete po motivu vajíček, kuřátek a zajíčků a nebude chybět ani pomlázka. Přečtěte si, proč zrovna tohle patří mezi velikonoční symboly.

1. Velikonoční vajíčko – kraslice

Vejce je nejdůležitější symbol Velikonoc, a to v pojetí křesťanském i pohanském. Symbolizuje zrození, znovuzrození, nový život, koloběh života a smrti a také uzavřený hrob, ve kterém došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Se zdobením vajec se začalo už ve starověku, a to nejčastěji červenou barvou, která symbolizovala Kristovu krev. A k vajíčkům neodmyslitelně patří i kuřátka, která značí nový život i jarní svěžest.

Kraslice je zdobené vajíčko. Když je vyfouknuté, slouží především jako velikonoční dekorace. Koledníkům se dávají většinou vejce vařená (aby víc vydržela) a pěkně nazdobená. Vajíčka byla vítanou výživnou součástí jídelníčku, protože Velikonocům předcházelo období půstu. Barvením se pak lépe rozeznávala vajíčka již uvařená od syrových.

Jak originálně ozdobit velikonoční vejce? Zkuste jednoduchý trik s gumičkami nebo vezměte vrtačku a vytvořte si děrované kraslice jako z krajky.

Foto: Jag_cz, Shutterstock.com

Tradiční barvou vajíček byla červená, ale dnes už jsou daleko pestřejšíFoto: Jag_cz, Shutterstock.com

2. Velikonoční zajíček

Další symbol – velikonoční zajíček – k nám doputoval z Německa. V bibli najdete zajíčka jako symbol skromnosti, pokory a chudoby, tedy křesťanství a Ježíše. Na mnoha obrazech mívá Panna Maria u nohou bílého zajíčka. Byl také symbolem zmrtvýchvstání, plodnosti a štěstí. Úkol schovávat dětem na zahradě velikonoční vajíčka dostal zřejmě proto, že i v přírodě se zajíci na jaře často zatoulali až do blízkosti lidí ve snaze najít kolem jejich příbytků potravu.

Máme pro vás několik tipů na velikonoční dekorace s motivem zajíčka: třeba roztomilý květináč se zajíčkem nebo zajíce na dveře místo věnce.

3. Velikonoční beránek

Beránek byl klasickou obětí izraelitů, kteří tím o Pesachu uctívali památku vysvobození z egyptského otroctví. Jako beránek Boží byl označován i Ježíš Kristus, který prolil svou krev a obětoval se pro spásu světa a vysvobození z hříchu. A při poslední večeři s apoštoly si prý dával jehněčí. Beránek je symbol čistoty, nevinnosti a poslušnosti a jako obřadní pokrm je znám už od středověku, i když se neví, jestli šlo o beránčí maso, nebo moučník. A ten by rozhodně neměl chybět na žádném velikonočním stole.

Jestli potřebujete inspiraci, nabízíme 5 nejlepších receptů na velikonočního beránka: kynutý, tvarohový, mrkvový, bezlepkový a šlehačkový.

Foto: Photo_Pix, Shutterstock.com

Na žádném českém stole by o Velikonocích neměl chybět beránek a pár obarvených vajecFoto: Photo_Pix, Shutterstock.com

4. Pomlázka

Tradice vyšlehání dívek a žen pomlázkou je známá asi od 14. století. Vyšlehaným má zajistit zdraví a krásu, dodat jim sílu a pružnost mladých proutků, omladit je: odtud zřejmě pochází sloveso pomladit a z toho pomlázka. Pomlázkou se označuje jak nástroj, tak i samotný akt vyšlehání či koleda. Pomlázka se plete ze svazku mladých proutků, který se na konci zdobí barevnými pentlemi.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama

Načítám