Hlavní obsah

Jak ozdobit vajíčka na poslední chvíli? Zkuste vrtačku nebo lak na nehty

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máte rádi barvení vajíček a už vás nebaví barvy z obchodu nebo cibulové slupky? Zkuste letos méně tradiční techniky, některé jsou pracnější, jiné zvládnete i s dětmi. Máte doma vrtačku nebo lak na nehty?

Článek

Barvení vajíček patří mezi zvyky Velikonoc, které je škoda vynechat. Co takhle letos vyzkoušet nové postupy? Pokud byste potřebovali inspiraci, rozhodně ji hledejte u nás!

Jak vyfouknout vajíčko

Koledníkům se dávala vajíčka vařená natvrdo. Kraslice, tedy vyfouklá vejce, se vyráběly na ozdobu. Vyfouknout vajíčko se vždy nepodaří, ale my pro vás máme postup, jak to zvládnete snadno a rychle. Jestli nevěříte, rozhodně se podívejte na návod, jak vyfouknout vejce jednou dírkou.

Až budete kraslici zdobit, je dobré si ji navléknout na špejli, bude se vám s ní lépe pracovat. A pak ji můžete použít jako zápich třeba do květináče s osením.

Foto: Autorka

Vyfouknout vajíčko nemusí být problém, když víte, jak na to.Foto: Autorka

Děrované kraslice

Vyrobit děrované kraslice, to už je trochu vyšší dívčí, ale proč to nevyzkoušet. Dírky udělejte vrtačkou! Pokud s ní jen trochu umíte a máte trpělivost a trochu smyslu pro detail, rozhodně se do toho pusťte, budeme vám držet palce.

Foto: sebikus, Shutterstock.com

Na výrobu děrovaných kraslic musíte mít trochu zručnosti pro práci s vrtačkou, ale vyplatí se to, jsou krásné.Foto: sebikus, Shutterstock.com

Barvení vajíček bez chemie

Zapomněli jste koupit barvy na vajíčka nebo byste letos rádi vyzkoušeli něco opravdu přírodního? Bez kupovaných barev se můžete lehce obejít. Barvení vajíček bez chemie je možné, a dokonce i překvapivě efektní. Můžete experimentovat, ale abyste měli alespoň základní představu o výsledku, udělali jsme malý test těch nejběžnějších surovin pro přírodní barvení a nafotili výsledná vajíčka. Můžete se podívat, jak vypadají vajíčka barvená zelím nebo cibulí.

Foto: archiv redakce

I kdybyste zapomněli koupit barvy na vajíčka, doma vždy seženete něco, čím je lze nahradit.Foto: archiv redakce

Levně a kreativně

Vajíčka nemusí být ozdobena klasicky, tedy barvením, obtiskem nebo třeba s pomocí vosku. Vyhrajte si s nimi podle nálady i toho, jaké suroviny máte zrovna doma k dispozici – a může to být třeba jen novinový papír, zbytky látek nebo fixy.

A pokud chcete něco netradičního, našli jsme pro vás tipy na vajíčka zdobená s humorem – máme pro vás hned 7 tipů na kreativní zdobení.

Foto: Eva Malúšová

Velikonoční vajíčka mohou být i hravá a veselá, stačí popustit uzdu fantazii.Foto: Eva Malúšová

Zdobení cukrem i provázkem

Už jsme vám ukázali sedm kreativních postupů na zdobení vajíček, ale kdyby vám to bylo ještě málo, můžete si s námi vyzkoušet třeba dekorování kraslic a vajíček ubrouskovou metodou. Netradičně jsme použili lepidlo, ale i cukrovou vodu. Nebo vám ukážeme, jak využít obyčejný režný provázek – máme pro vás další snadné a levné inspirace na zdobení vajíček netradičními metodami.

Foto: Jakub Jurdič

Ubrouskovou metodu, barvení cibulí i zdobení provázkem, to všechno můžete letos zkusit.Foto: Jakub Jurdič

Třpytky, flitry a metalické barvy

Milovníci přírodního stylu už našli několik tipů, teď přinášíme nápady i pro ty, kteří se letos chtějí doslova a do písmene blýsknout. Při zdobení vajíček totiž můžete použít i metalické barvy, klidně i v podobě laku na nehty, ale také třpytky, flitry a jiné zajímavé materiály.

Foto: Tomáš Rubín

Chcete opravdu něco netradičního a trochu jiného? Zaručujeme vám, že těmito vajíčky se opravdu blýsknete.Foto: Tomáš Rubín

Rozbitá vajíčka

I když se vám podaří při zdobení nějaké vajíčko rozbít, nezoufejte. I skořápky můžete velmi dobře využít. A jestli se vám podaří oloupat vajíčko tak, že zbydou větší části, můžete je použít na skořápkový věnec.

Foto: Eva Malúšová

Na výrobu věnce zdobeného skořápkami můžete použít ty přírodní, ale i barvené.Foto: Eva Malúšová

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama