Hlavní obsah

Vepřová roláda s míchanými vejci a hráškem

Hodnocení:
(43)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Chystáte se připravit sváteční oběd? Nebo prostě jen máte chuť vyrobit něco pracnějšího? Masovou roládu zvládne s trochou trpělivosti i kuchař s nevelkými zkušenostmi. Připravte si kuchyňský provázek a jdeme na to!

Ingredience pro:
6 porcí
Na maso a dodělání
  • 1 kg vepřové kýty
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce sádla
  • 1 cibule
Na náplň
  • 1 lžíce másla
  • 3 vejce
  • sůl a pepř
  • 1/2 nahrubo nastrouhaných mrkví
  • 2 hrsti hrášku
  • čerstvé bylinky (pažitka, řeřicha, oregano, ...)
  • 2 lžíce francouzské hořčice
Článek

Kýtu si nechte rozporcovat na šál a ořech. Z té vcelku by se vám špatně krájel plát na roládu – maso by se rozpadalo a to by komplikovalo svazování. Ideální na roládu je pouze šál. Já jsem ji ale dělala z ořechu a také to jde, jen se plát dělá trochu hůř. Pokud si na krájení netroufáte, rovnou požádejte řezníka.

Postup

Krok 1: Budete-li maso krájet sami, první krok je nejsložitější: vezměte válec masa a opravdu ostrý nůž s ostrou špičkou. Podívejte se na průřez svalem a představte si na něm spirálu: přesně podél této spirály totiž musíte maso po celé jeho šířce krájet. Roládu nařezávejte zásadně po vláknu masa, prostě odkrajujte tenký plát tak, jako byste maso rozbalovali.

Krok 2: Hotový plát masa z obou stran naklepejte paličkou na maso, osolte a opepřete. Odložte bokem.

Krok 3: Troubu zapněte na 170 °C. V kastrůlku rozehřejte kousek másla a rozklepněte do něj vejce. Přidejte nastrouhanou mrkev, hrášek a případně i další jemně pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu. Osolte, opepřete a přidejte jemně nasekané bylinky dle chuti (skvělá je pažitka, plocholistá petržel, tymián a rozmarýn). Vejce promíchejte a než je odstavíte z plotny, měla by být lehce krémová.

Krok 4: Plát masa potřete ostřejší hořčicí. Rozprostřete na něj připravená vejce. Pokud je roláda příliš dlouhá, rozkrojte ji na poloviny a rolujte ji jako dvě menší, ušetříte si spoustu stresu při svazování. Maso srolujte a kuchyňským provázkem důkladně omotejte tak, aby roláda držela hezky pohromadě a náplň pokud možno nikde nečouhala ven.

Krok 5: V pekáči na plotně rozehřejte sádlo a roládu (nebo dvě menší) postupně ze všech stran opečte dohněda. Vyjměte ji a odložte na chvíli bokem.

Krok 6: Ve výpeku osmahněte nakrájenou cibuli, můžete přidat i utřený stroužek česneku nebo zbytek bylin. Vraťte maso do pekáče, podlijte asi centimetrovou vrstvou vody či vývaru, přiklopte horní částí pekáče nebo alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 60 minut, pak sejměte poklici, teplotu zvyšte na 200 °C a ještě asi 30 minut dopečte, podle potřeby podlévejte vodou či vývarem.

Krok 7: Já mám ráda jen vypečenou šťávu, ale pokud ji máte raději zahuštěnou, po dopečení maso vyjměte, pekáč dejte na plotnu, zaprašte lžící hladké mouky a tu osmahněte. Podle potřeby podlijte vodou a ochuťte solí a pepřem, aby omáčka byla dostatečně výrazná. 

Krok 8: Podávejte s vařenými brambory a lehkým zeleninovým salátem.

Roládu si můžete připravit také z mletého masa. Nebo si ji dáte raději z hovězího? Nenechte se omezovat a jako náplň zvolte cokoliv, co najdete v lednici!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek