Hlavní obsah

Vévodkyně Kate i Jane Fonda: Slavné ženy, které recyklují šaty. A kdo vynesl róbu po 56 letech?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jednou a dost. Obléknout stejné šaty v minulosti znamenalo jasné faux pas. Doby se ale naštěstí mění a za „recyklaci“ rób dnes hvězdy sklízejí potlesk. Kdo rád sáhne do své módní sbírky a která herečka oprášila velkou večerní po více než padesáti letech?

Článek

Pro známé tváře platí jiná pravidla než pro zbytek populace. Pokud nejsou červené koberce vaším druhým domovem, nikdo se nejspíš nebude podivovat tomu, že jste na večírek dorazily v šatech, které jste už na sobě několikrát měly.

Ve světě hvězd to ale chodí jinak, a ještě nedávno bylo nemyslitelné, aby se celebrity nechávaly fotit v róbě, kterou už dříve provětraly. V současnosti, kdy se čím dál více skloňuje téma udržitelnosti a módního nadbytku, je to už ale naštěstí jinak. Opětovným nošením šatů se hvězdy chlubí, a ačkoli spousta vypůjčených rób putuje zpátky k návrháři, svou volbou vysílají do světa jasný módní vzkaz.

Elizabeth Banks (48)

„Jsou nádherné a sedí, tak proč si je neobléct znovu?“ Herečka si na Oscary 2020 oblékla červené šaty, ve kterých si do společnosti vyrazila už v roce 2004. V róbě značky Badgley Mischka tehdy vyrazila na večírek Vanity Fair, který se koná tradičně po předávání Oscarů. Film Seabiscuit (2003), ve kterém se blondýnka objevila, tehdy aspiroval hned na několik cen akademie a herečka dostala šaty darem, což prý bylo tehdy velkou výjimkou. Na svou druhou šanci čekaly v jejím šatníku šestnáct let.

Foto: Profimedia.cz

Rok 2004 (vlevo) versus 2020. Americká herečka Elizabeth Banks vytáhla ze svého módního archivu šaty Badgley MischkaFoto: Profimedia.cz

Kate Middleton (40)

Její oficiální titul je sice vévodkyně z Cambridge, v módě je ale rozhodně královnou. Styl trojnásobné maminky inspiruje spousty žen a je příjemné vidět, jak se snaží jít příkladem. Kate oblečení „recykluje“ často a rozhodně se neobjevuje na každé akci v jiných šatech. Mezi její oblíbené návrhářky patří Sarah Burton, kreativní ředitelka značky Alexander McQueen, která pro ni vytvořila i svatební róbu. A právě od ní jsou pastelové šaty, které vévodkyně předvedla pokaždé s jiným páskem.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2011 (vlevo) vyrazila Kate v plisovaných šatech na večer BAFTA, stejný model přitom oblékla i loni na předávání cen Earthshot, které uděluje Královská nadace za ekologický přínos. V obou případech ji doprovází princ William (39)Foto: Profimedia.cz

Kirsten Dunst (40)

V roce 2004 vyrazila americká herečka na Vanity Fair party v odvážných krajkových šatech značky Christian Lacroix a módní kritici nešetřili chválou. Po třinácti letech je pak Spider-Manova Mary Jane vzala na výlet do Paříže. Blondýnka šaty oblékla na prezentaci luxusních šperků Chopard a celkový styling volila střízlivější. K rudým lodičkám se nevrátila a krajku doplnila černými botami s květy a delším strohým sakem.

Foto: Profimedia.cz

Stejné šaty, ale v jiném podání. Kirsten Dunst v roce 2004 (vlevo) a 2017. Co myslíte, které doplňky sluší krajkovým šatům více?Foto: Profimedia.cz

Jane Fonda (84)

Kolik že jí je? Oblíbená americká herečka vypadá snad ještě lépe než dříve. Hvězda, která se proslavila ve filmech ze šedesátých let, se před dvěma lety zapřísáhla, že si kvůli dopadům klimatických změn už nepořídí jediný nový kousek do šatníku. A je jasné, že ani tak strádat nebude. Za dekády strávené natáčením filmů si musela vybudovat slušnou módní sbírku, a tak se nemusí bát, že by neměla z čeho brát. Šaty Elie Saab znovu vynesla na Oscarech 2020, kam přišla předávat cenu. Ve stejné róbě přitom pózovala už v roce 2014 na filmovém festivalu v Cannes.

Foto: Profimedia.cz

Jane Fonda je hvězdou s velkým H a šaty oprašuje s hrdostí. Fotka vlevo je z roku 2014, ta druhá je focená o šest let pozdějiFoto: Profimedia.cz

Rita Moreno (90)

Proč si pořizovat nové šaty, když máte v šatníku vintage klenot? Tak nějak možná přemýšlela americká herečka, když na Oscary 2018 vyrazila v šatech – pozor – z roku 1962. Tehdy to byl pro Ritu velký den, šla si převzít sošku za Nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli v muzikálu West Side Story (1961). Coby Portoričanka se zároveň stala vůbec první oceněnou latinskoamerickou herečkou. Velkolepé šaty filipínského návrháře Pitoye Morena (†92) ze svého archivu vyndala kvůli Oscarům 2018 (po šestapadesáti letech!) a smutné je, že se jejich tvůrce druhého slavného momentu nedočkal. Zemřel měsíc před předáváním cen.

Foto: Profimedia.cz

Rita Moreno si v nápaditých šatech s objemnou sukní šla v roce 1962 (vlevo) pro Oscara. Na místo činu se v nich vrátila o neuvěřitelných šestapadesát let pozdějiFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám