Hlavní obsah

Oscarové róby, které se navždy zapsaly do dějin! Od Audrey Hepburn až po loňskou Halle Berry

Foto: Arturo Holmes, Gettyimages.com

Foto: Arturo Holmes, Gettyimages.com

Reklama

A Oscara získávají… No dobře, šaty si tohle prestižní ocenění převzít nepřijdou, některé róby na červeném koberci ale byly tak oslnivé, že se na ně vzpomíná i po dlouhých letech. Které looky patří mezi ty nejlepší a kdo v nich zazářil? Prohlédněte si ikonické módní momenty od padesátých let až dodnes.

Článek

Když už nemají vlastní sošku, může je hřát alespoň pocit, že se na ně nezapomíná. Spousta oscarových šatů se zapsala do módní historie, a ta už je poměrně obsáhlá. Předávání cen akademie už totiž běží bezmála sto let.

Nejikoničtější oscarové šaty všech dob

Soška art deco rytíře se rozdává od roku 1929, i když na televizní přenos si museli diváci počkat další čtvrtstoletí. Už tehdy si ale dávaly dámy extrémně záležet na výběru šatů. Krajkové šaty Givenchy, ve kterých si herečka Audrey Hepburn odnesla ocenění za film Prázdniny v Římě, patří k těm nejkrásnějším modelům, které se kdy na Oscarech objevily.

Dojem uměla udělat i budoucí monacká kněžna Grace Kelly, herečka Elizabeth Taylor nebo později Cher, která ráda provokovala. Na konci devadesátých let z řady večerních rób vystoupila Sharon Stone, která si k sukni od návrhářky oblékla košili z řetězce za doslova pár stovek. A spoustu silných looků najdete i v posledních dvou dekádách - nezapomenutelné šaty si oblékla Julia Roberts, Gwyneth Paltrow nebo Halle Berry, která je na našem seznamu rovnou dvakrát. Naposledy nás uchvátila v loňském roce, kdy si oblékla šaty s vysokým rozparkem od návrhářky Tamary Ralph.

Oscaři jsou za dveřmi!

(Módní) historie Oscarů se píše dál. V neděli 10. 3. o půlnoci (tedy z neděle na pondělí) se bude vyhlašovat 96. ročník cen Americké filmové akademie, a pokud patříte mezi filmové fanoušky, můžete sledovat přímý přenos na ČT2. Na programu má být i vystoupení nominovaného herce Ryana Goslinga, který bude zpívat o tom, že je „jen Ken“. A pokud vás představa ponocování neláká, nebojte - o vítězích vás budeme informovat, stejně jako o těch nejkrásnějších šatech letošního ročníku.

Reklama

Načítám