Hlavní obsah

Víkendové vaření: Roládky s bramborami

Foto: Petr Makovička

Vepřové roládky s výbornou nádivkou

Vepřové, kuřecí, hovězí, králičí nebo jiné... masové závitky jsou vždycky oblíbené! Nejen proto, že se uvnitř skrývá nádivka rozličných chutí a dohromady s masem tvoří skvělou dvojici, ale také proto, že jsou plné fantazie a mnohdy použijete suroviny, co dům dal. A tak vyzkoušejte další nápad z Víkendového vaření s Markétou!

Článek

Sladkoslaná křupavá kombinace doplňená bílým vínem, tak chutná dnešní recept. Kdo tyto chutě zbožňuje, určitě si dnes přijde na své. Nechte se inspirovat!

Na 4 porce vepřových roládek s ořechy budete potřebovat: 4 vepřové řízky z kýty, 5 stroužků česneku, 2 lžičky hladké mouky, 4 bobkové listy, 4 lžíce másla, 2 cibule, 80 g sušených švestek, špetku muškátového oříšku, 100 ml bílého vína, hrst nasekané petrželky, hrst vlašských ořechů, 1 vejce, sůl, pepř, brambory, jarní cibulku.

Foto: Petr Makovička

Suroviny na tuhle dobrotu seženete všude

Neobvyklá náplň

Jako první začněte nádivkou. Její příprava vám zabere asi 15 minut. Nasekejte si vlašské ořechy a švestky nadrobno, cibuli na kostičky. Na pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm cibuli zesklovatět, přidejte ořechy, švestky a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Celé podlijte kvalitním bílým vínem a nechte všechnu tekutinu vyvařit. Poté pánev odstavte z plotny a počkejte, až nádivka trochu vychladne. Nakonec přidejte sekanou petrželku a vejce. Důkladně promíchejte a můžete plnit řízky.

Foto: Petr Makovička

Suroviny na nádivku nasekejte nadrobno

Foto: Petr Makovička

Nádivku pořádně promíchejte a zalijte bílým vínem

Foto: Petr Makovička

Po vychladnutí nádivky přidejte vejce a promíchejte

Jednoduché roládky

Řízky během výroby nádivky zlehka naklepejte přes mikrotenovou fólii a z obou stran osolte a opepřete. Na každý řízek naneste trochu nádivky a sviňte do rolády. Na závěr spíchněte párátkem. Připravte si pekáček, do kterého dáte trochu másla, cibuli pokrájenou na kolečka a oloupaný česnek vcelku. Závitky poskládejte do pekáčku a dejte péct s bobkovými listy přiklopené na 180 °C asi na 45 minut. Maso během pečení pustí spoustu šťávy, kterou v pravidelných intervalech polévejte závitky.

Foto: Petr Makovička

Řízky naklepejte, osolte a opepřete

Foto: Petr Makovička

Naneste nádivku a zarolujte

Po 45 minutách vyndejte z trouby, maso na chvíli odložte stranou a do výpeku zamíchejte 2 lžičky mouky. Mouku důkladně rozmíchejte a maso vraťte do pekáčku. Dejte odklopené ještě na 15 minut do trouby. Šťáva z masa se zahustí a maso se na povrchu trochu opeče. Pokud by pro vás šťáva byla moc hustá, zřeďte ji trochou vývaru nebo vína. Jako příloha jsou ideální šťouchané brambory s jarní cibulkou. Jak na ně? Brambory očistěte a dejte vařit do osolené vody. Po uvaření je rozmačkejte s trochou másla, dochuťte a přimíchejte pokrájenou jarní cibulku.

Foto: Petr Makovič ka

Roládky po pečení vyjměte, do omáčky přidejte mouku a vraťte roládky zpět do trouby na 15 minut

Foto: Petr Makovička

Jako přílohu si připravte šťouchané brambory s jarní cibulkou

Tipy a triky od Markéty

- Pokud se bojíte, že bude kýta moc suchá, přidejte do nádivky opečenou slaninu a pak jí ještě obalte roládky.

- Místo švestek můžete použít také sušená jablka, rozinky nebo meruňky.

- Jako příloha jsou skvělé opečené brambory nebo bramborová kaše.

- Nemáte rádi vepřové? Zkuste také krůtí nebo králičí maso.

- Do nádivky můžete přidat hrst šalvěje.

Foto: Petr Makovička

Na roládkách podle Markétina receptu si určitě pochutnáte

Plňené závitky všeho druhu mají vždycky úspěch zaručen! Vrhněte se na ně i vy, další nápad, čím naplnit maso najdete ve článku zde.

Máte také rádi plněná masa? Jak je připravujete vy? Napište mi do e-mailu nebo do diskuse!

ynezorPumanzeSaNyknalC