Hlavní obsah

Vepřové závitky s ořechy a šťouchanými bramborami

Hodnocení:
(1)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Vepřové, kuřecí, hovězí, králičí nebo jiné... Masové závitky jsou vždycky oblíbené! Nejen proto, že se uvnitř skrývá nádivka a dohromady s masem tvoří skvělou dvojici, ale také proto, že jsou plné fantazie a mnohdy použijete suroviny, co dům dal.

Ingredience pro:
4 porce
Na plněné vepřové závitky
  • 4 vepřové řízky z kýty
  • 1 hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • 80 g sušených švestek
  • 1 cibule
  • 4 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 100 ml bílého vína
  • 1 vejce
  • 1 hrst nasekané petrželky
Na výpek a na pečení
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžičky hladké mouky
Článek

Postup

Foto: Petr Makovička

Nejdřív si připravte všechny ingredience

Krok 1: Jako první začněte nádivkou. Její příprava vám zabere asi 15 minut. Nasekejte si vlašské ořechy a švestky nadrobno, menší cibuli na kostičky. Na pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm cibuli zesklovatět, přidejte ořechy, švestky a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. 

Foto: Petr Makovička

Ořechy, cibuli i švestky nasekejte nadrobno

Foto: Petr Makovička

Cibulka, ořechy i švestky získají osmažením s vínem vynikající chuť

Krok 2: Vše podlijte kvalitním bílým vínem a nechte všechnu tekutinu vyvařit. Poté pánev odstavte z plotny a počkejte, až nádivka trochu vychladne. Nakonec přidejte sekanou petrželku a vejce. Důkladně promíchejte a můžete plnit řízky.

Foto: Petr Makovička

Do prochladlého základu na nádivku přimíchejte vejce

Krok 3: Řízky zlehka naklepejte přes mikrotenovou fólii a z obou stran osolte a opepřete. Na každý řízek naneste trochu nádivky a sviňte do rolády. Na závěr spíchněte párátkem. 

Foto: Petr Makovička

Naklepávání přes fólii je šikovné: maso se tolik nepoškodí a pracovní místo zůstane čistě

Krok 4: Do pekáčku dejte trochu másla, cibuli pokrájenou na kolečka a oloupaný česnek v celku. Závitky poskládejte do pekáčku a dejte péct s bobkovými listy přiklopené na 180 °C asi na 45 minut. Maso během pečení pustí spoustu šťávy, jíž v pravidelných intervalech závitky polévejte.

Foto: Petr Makovička

Naklepané plátky pokryjte vrstvou nádivky, zaviňte a spíchněte párátkem

Krok 5: Po 45 minutách vyndejte pekáč z trouby, maso na chvíli odložte stranou a do výpeku zamíchejte 2 lžičky mouky. Mouku důkladně rozmíchejte a maso vraťte do pekáčku. Dejte odklopené ještě na 15 minut do trouby. Šťáva z masa se zahustí a maso se na povrchu trochu opeče. Kdyby pro vás šťáva byla moc hustá, zřeďte ji trochou vývaru nebo vína.

Foto: Petr Makovič ka

Měkké maso vyndejte z výpeku a ten lehce zahustěte moukou

Krok 6: Jako příloha jsou ideální jednoduché šťouchané brambory s jarní cibulkou. Jak na ně? Zatímco se maso peče, brambory očistěte a dejte vařit do osolené vody. Po uvaření je rozmačkejte s trochou másla, dochuťte a přimíchejte pokrájenou jarní cibulku.

Foto: Petr Makovička

Šťouchané brambory nemusíte vyrábět nijak složitě

Tip: Jestli se bojíte, že bude kýta moc suchá, přidejte do nádivky opečenou slaninu a pak do ní ještě masové roládky zabalit. Místo švestek lze užít sušená jablka, rozinky nebo meruňky. Do nádivky můžete přidat hrst šalvěje.

Foto: Petr Makovička

Vynikající oběd je na stole

Nechce se vám párat s jednotlivými závitky? Udělejte si vepřovou roládu s míchanými vejci a hráškem nebo zkuste recept na italskou porchettu, roládu z pečeného bůčku

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek