Hlavní obsah

Víte, které renovace bytu se dají stihnout během dopoledne?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkáte si, že by to chtělo dát byt zase trochu „do kupy“, ale nechce se vám do toho investovat příliš mnoho času ani peněz? Máme pro vás tipy na rychlé změny, které stihnete za pár hodin.

Článek

Rozhodli jste se pro refresh svého domova? Pokud netoužíte po velkých změnách a jste ochotní se do toho pustit sami, jsou naše nápady pro vás to pravé. Vždyť přece nemusíte hned bourat zdi a pořizovat si nový nábytek. Stačí jen trochu šikovnosti a kreativity a váš domov bude mít během chvilky zase nový šmrnc.

1. Vyměňte závěsy nebo žaluzie

Nákup nových textilií včetně závěsů patří mezi nejrychlejší a často i nejlevnější doporučované změny. V obchodech je nepřeberné množství barev a vzorů. Na sedačku pořiďte nové polštářky, nebo si ušijte povlak sami.

Proč ale nevyměnit rovnou i žaluzie? Máte-li jeden ze standardních rozměrů okna, nemusíte čekat na zhotovení žaluzií na míru, ale můžete si je koupit v některém z hobby marketů už hotové. Jejich upevnění sice vyžaduje trochu zručnosti, avšak pro šikovné ruce to není žádný velký problém. Návod, jak postupovat, vám poskytne přímo prodejce nebo ho najdete v kutilských magazínech či na internetu. Tak se už konečně rozlučte se žaluziemi z plastů a pořiďte si třeba elegantní dřevěné lamely.

2. Čarujte s barvou nebo tapetami

K další snadno realizovatelné změně vám stačí štětec a barva, nebo tapeta s lepidlem. Bez něj se však klidně obejdete, rozhodnete-li se pro samolepicí tapetu. Co všechno se dá pomocí barvy změnit? Můžete vymalovat celou místnost, ale můžete vytvořit barevný akcent v podobě jedné stěny. To samé platí i o tapetách, k dostání jsou obrazové, a to i s trojrozměrným efektem. Natřít nebo polepit můžete také dvířka kuchyňské linky, šatní skříně nebo interiérové dveře.

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Barvy dodají vašemu bytu atmosféru. Nebojte se experimentovatFoto: lenetstan, Shutterstock.com

3. Zrenovujte dlaždice

Skvělé je, že existují samolepicí dlaždice. Díky nim snadno proměníte svou koupelnu nebo prostor mezi kuchyňskou linkou a skříňkami. K jejich aplikaci nepotřebujete žádné speciální lepidlo, stačí jen odmastit povrch, na který je chcete nalepit. K zařezávání vám postačí ostrý nůž.

K dostání je i speciální barva, která je určená k natírání keramických dlaždic. Koupíte ji v každém hobby marketu nebo v některých větších drogeriích a práce s ní se neliší od běžného natírání jiných povrchů, jako jsou dřevo nebo kov. Pokud vás tedy omrzel vzhled vaší koupelny, místo složitého vysekávání obkladů natřete ty stávající nějakou krásnou barvou a koupelna bude zase jako nová.

4. Vyměňte úchytky a kliky

Možná se vám zdá výměna úchytek na nábytku nebo klik u dveří jako zbytečný detail, ale přesto to vyzkoušejte. Tyto zdánlivé maličkosti dodají věcem styl. Přitom vám k tomu stačí šroubovák a trocha času a trpělivosti. Když si například vyberete vhodný typ kliky, rázem budete mít z moderních dveří rustikální, či naopak.

Foto: Milles Studio, Shutterstock.com

Při troše kreativity můžete mít za pár hodin úplně jiný bytFoto: Milles Studio, Shutterstock.com

5. Přemístěte nábytek

Toužíte po výrazné změně v interiéru, rádi jednáte impulzivně a chcete mít všechno hned? V tom případě přestavte nábytek. Tuhle změnu nepotřebujete plánovat dopředu, ani nemusíte chodit po obchodech, abyste nakoupili potřebné pomůcky nebo materiál. Do přemísťování nábytku se můžete pustit kdykoli.

Nebojte se dát jídelní stůl nebo sedací soupravu doprostřed místnosti. Rozdělte obývací stěnu na jednotlivé segmenty a rozestavte je po místnosti. Zvažte, jestli se bez některé skříňky obejdete. Prostor tak odlehčíte, bude vypadat vzdušnější a větší.

Tak směle do změn. A co zvážit, když chcete propojit kuchyň s obývákem?

Reklama

Načítám