Hlavní obsah

Mužská fyzická vlastnost, která dělá ženy spokojenějšími

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ideální muž. Jaký by měl být? Hodí se, když je sexy, navíc také milý, chápavý a cílevědomý, ale roli sehrává i jeho tělesná výška. Potřebujete ke štěstí, když vás objímá statný čahoun, nebo si vystačíte s chlapíkem tělesně sobě rovným? Právě tohle rozhoduje, zda vám vztah (ne)vydrží!

Článek

Ano, k fungujícímu vztahu patří komunikace, důvěra, respekt, věrnost, upřímnost či ochota přistupovat na kompromisy. V momentě, kdy ze zamilovaných jedinců vyprchá sexuální chemie, je třeba partnerství držet pohromadě pomocí jiných lepidel, než je pouhé skotačení v posteli. To je všeobecně známá věc. Jistá studie zaměřená na heterosexuální páry odhalila souvislost mezi tělesnou výškou manžela a štěstím manželky.

Vysoký muž – šťastná žena?

Údajně má platit, že čím je výškový rozdíl mezi mužem a ženou výraznější, myšleno tak, že on je vyšší než ona, tím je partnerka šťastnější. Ale na rovinu? Nic netrvá věčně. Tvrdí to výzkumnice Kitae Sohn z Konkukovy univerzity v jihokorejském Soulu, která shromáždila data od reprezentativního vzorku 7 850 vdaných indonéských žen.

Právě tato vědkyně odkazuje na evoluční teorii, že ženy se chtějí cítit v bezpečí, a proto si pro sex i partnerství vybírají statné chlapíky, kteří je v případě nebezpečí mohou uchránit před agresory. Žádný výzkum se však nezabýval tím, co se děje za zavřenými dveřmi, když už si dotyčná nějakého toho vysokého elegána přivede domů. Skutečně víc centimetrů zaručuje pocit štěstí?

Mít svého bodyguarda

Kitae Sohn objasňuje, že jedním z důležitých faktorů je už jen samotná vnitřní hodnota výšky. To znamená, že ženy prostě mají rády vysoké muže, přestože leckterá nemůže konkrétně odůvodnit, proč. V jídle je to podobné. Když se někoho zeptáte, proč jí tolik čokolády, odpoví, že mu daná sladkost „dělá dobře“, ale do hloubky to příliš neřeší. Potřeba mít po boku něco jako osobního bodyguarda je ale pro ženy přirozená, bez ohledu na to, jestli o ní nějak extra přemýšlejí.

Foto: Hrecheniuk Oleksii, Shutterstock.com

Procházet se večerem s vysokým mužem dodává ženě pocit bezpečí a ochranyFoto: Hrecheniuk Oleksii, Shutterstock.com

Kdy přestane být výška výhodou?

Různé ankety již v minulosti prokázaly, že vysocí lidé působí dominantně, důvěryhodně a schopně a okolí je v porovnání s ostatními považuje za atraktivnější. Ideál pak vypadá tak, že je chlapík 1,09× vyšší než jeho vyvolená. Rozhodně tedy neplatí, že čím je muž vyšší, tím je to prostě lepší. Podle korejských akademiků ideální výškový rozdíl v páru skutečně zaručuje spokojenost manželky, nicméně pocit štěstí se u ní časem pozvolna oslabuje a může i úplně zmizet. Kdy? Po 18 letech trvání manželství. Vdané dámy si totiž všímají hlavně toho, zda je muž (stále ještě) chápavý a laskavý. Pokud ne, zatlouká si hřebíček do rakve výška nevýška.

Pravá láska na centimetry nehledí

Jen tak pro představu, Český statistický úřad odhalil, že v tuzemsku průměrný svazek trvá 13 let a téměř polovina manželství se u nás rozpadá. 18 let soužití je tedy docela slušný výsledek. Ideální výškový poměr, který vypočítali vědci, naštěstí rozhodně není všechno. Milým důkazem je třeba Ivana Chýlková (57), která se svými 183 centimetry svého manžela Jana Krause (67) převyšuje o 11 „čísel“, a přesto jsou spolu spokojení déle než 20 let. Proto přísloví „jaký si to uděláš, takový to máš“ zrovna v tomhle případě sedí dokonale.

Moc jste nevyrostli? Nevadí! Sexy jsou i plešouni.

Reklama

Načítám