Hlavní obsah

Za hemoroidy se nestyďte, má je každý druhý! Jak je léčit?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Každý druhý dospělý podle průzkumů na vlastní kůži zažívá, jak bolestivé a nepříjemné mohou být hemoroidy. Bohužel se většina z nich za své obtíže stydí a k lékaři s nimi dorazí zbytečně pozdě. Nedělejte stejnou chybu!

Článek

Málokomu se líbí představa vyšetření hemoroidů, ale vyplatí se stud překonat. Pokud dovolíte lékaři zasáhnout včas, můžete se vyhnout mnoha velmi nepříjemným a bolestivým situacím.

Co jsou hemoroidy a proč vznikají?

Hemoroidy jsou žilní pleteně, které uzavírají konečník, aby zabránily samovolnému úniku střevních plynů a stolice. Pokud se rozšíří a zbytní, mluvíme o hemoroidálním onemocnění, které se ohlašuje svěděním a anální bolestí nebo krví ve stolici. Někdy může tkáň z konečníku i vyhřeznout, což je velmi nepříjemné a bolestivé.

Dispozici ke vzniku hemoroidů zdědíte v podobě náchylnější tkáně. Když to podpoříte nevhodným stravováním, kouřením a nedostatkem pohybu, s velkou jistotou si na ně zaděláváte.

Komu hrozí?

Onemocnění častěji postihuje osoby ve věku nad 50 let a ženy během těhotenství nebo bezprostředně po porodu. K jejich vzniku přispěje i sedavý způsob života, vysedávání na toaletě déle než pět minut, přehnané úsilí vyvíjené při vyprazdňování, nedostatečná hygiena konečníku, časté nebo nesprávné zvedání těžkých břemen či některé druhy sportů, například dlouhá jízda na kole.

„V dnešní době různě upravovaných cyklistických sedel to už ale není tak častý problém. Daleko více trpí vzpěrači nebo lidé, kteří často zvedají těžké věci. Vliv může mít i dlouhodobá zácpa, obezita, ale také stres,“ uvádí MUDr. Soňa Hořínková, proktoložka z Nemocnice TGM Hodonín.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Bolest v oblasti konečníku je jedním z prvních varovných příznaků hemoroidůFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak se hemoroidy léčí

Každé krvácení do stolice musí být vyšetřeno lékařem, aby se vyloučilo vážnější onemocnění, například nádor tlustého střeva. Jestliže se potvrdí hemoroidy, většinou se léčí mastmi, čípky či sedacími koupelemi. Případně lékař předepíše venofarmaka, která posilují žilní stěnu, zastavují krvácení, snižují otok a působí protizánětlivě.

Důležité je zbavit zácpy, která trápí kolem 15 % dospělých a téměř 40 % starších 65 let. Zásadní je hodně pít, nejlépe čistou vodu a ovocné šťávy, a také jíst potraviny bohaté na vlákninu. „Nejvíc vlákniny mají celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce. Vláknina příznivě ovlivňuje funkci střev – podporuje střevní peristaltiku, ale také zajišťuje výživu střevní mikrobioty,“ vysvětluje nutriční poradce Ing. Radovan Vytlačil.

Prevencí je také pohyb

Kromě úpravy životosprávy podpořte činnost střev pravidelnou fyzickou aktivitou. „Když se hýbete vy, pracuje i vaše střevo a řádně vypuzuje stolici. Při problémech s hemoroidy je vhodnější chůze, běh, plavání, jóga, pilates nebo například tanec. Po sportování, nebo i před zátěží, lze ke zmírnění příznaků  použít rektální mast s aplikátorem, na noc jsou pak vhodné čípky,“ radí MUDr. Hořínková.

Při vyprazdňování je důležitá i správná poloha, kdy máte kolena výš než kyčle, což zajistíte třeba podložkou pod nohama. Měli byste také vždy vyhovět nutkání na stolici a udělat si na vyprazdňování klid a čas. Víte, jak často chodit na velkou?

Hemoroidy a sex

Hemoroidy jsou někdy spojovány i s análním sexem. Někteří věří, že jsou jeho důsledkem, druzí zas vsází na tyto praktiky jako na jejich prevenci. Pravdou je, že nebyla prokázána žádná souvislost mezi análním sexem a hemoroidy. Pokud už je však máte, pak tento problém může váš sexuální život zásadně ovlivnit.

„Ve své ordinaci se s tím setkávám poměrně často, a to u mužů i žen. Kvůli bolestivosti nebo vizuální složce tohoto onemocnění se nemohou soustředit na požitek při sexu, což vede až k jeho odmítání. Proto je třeba řešit hemoroidy včas a navštívit lékaře. Pro něj to je běžná rutina, není třeba se bát,“ nabádá docentka klinické psychologie Laura Janáčková.

Co pomůže s hemoroidy? 

Jaké přípravky si můžete volně zakoupit? Máme pro vás pár tipů:

Foto: Archiv firem

Zleva: ColonFit, 180 kapslí, při zácpě a hemoroidech, obsahuje psyllium, prebiotika, probiotika a trávicí enzymy, 100% přírodní, v e-shopu Topnatur za 270 Kč. Hemostop Probio Max, 60 + 30 tobolek, obsahuje dobromysl pro pevné a pružné cévy, v Alze za 569 Kč. Diovarix plus, 60 tablet, pro úlevu při žilních potížích a hemoroidech, v lékárně Benu za 235 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Alfalex, mast 25 g s aplikátorem, přispívá k hojení, snižuje riziko vzniku prasklin a pomáhá od svědění, v e-shopu Lékárna za 196 Kč. HemaGel Procto, 10 čípků, pro podporu hojení sliznice konečníku, mírní krvácení a svědění, v lékárnách Benu za 269 Kč. Faktu, 20 čípků, zastavuje krvácení, svědění a pálení, proti zánětu, v GigaLékárně za 137 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám