Hlavní obsah

Proč vás bolí konečník? 4 nejčastější příčiny a jejich řešení. Kdy už ale musíte k lékaři?

Foto: namtipStudio, Shutterstock.com

Foto: namtipStudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O anální bolesti se nemluví, i když existuje a občas potrápí většinu lidí. Co ji způsobuje a jak se jí zbavit?

Článek

Bolí vás někdy konečník? Nejste sami: anální bolest je běžnou zkušeností a obecně není způsobována vážným zdravotním stavem. I tak je ale nepříjemná a může mít řadu příčin. Jak vyřešit každou z nich?

1. Anální trhliny

Vlivem zácpy nebo dehydratace se při průchodu stolice kůže konečníku zvýšeně napíná, což může vést ke vzniku trhlinek. Ty při průchodu stolice a následném otírání způsobují ostrou bolest, která může přejít do bolesti tupé a pulzující. Na povrchu stolice nebo na toaletním papíře se může objevit jasně červená krev.

Řešení: Pestrá strava bohatá na probiotika a dostatečný pitný režim změkčují stolici a usnadňují její průchod střevy. Pro snížení bolestivosti a podporu hojení si dvakrát až třikrát týdně po dobu dvaceti minut poseďte v odvaru z heřmánku nebo dubové kůry. Abyste zmírnili mechanické poškození při otírání, vyměňte dočasně toaletní papír za vlhčené ubrousky.

Doporučuje se také hojení trhlin podpořit použitím mastí a čípků. „Vhodný je například kokosový olej, který má protizánětlivé a antimikrobiální účinky,“ radí doktor David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny.

Foto: AXL, Shutterstock.com

Napínání konečníku při zácpě podněcuje vznik bolestivých análních trhlin. Neměli byste příliš tlačit Foto: AXL, Shutterstock.com

2. Hemoroidy

Onemocnění hemoroidy je nejčastější příčinou anální bolesti a krvácení. „Hemoroidy tvoří žilní pleteně a jsou normální součástí konečníku. O jejich onemocnění mluvíme, když se začnou zvětšovat a vyhřezávat z konečníku ven. Mezi příčiny patří nevhodná strava, sedavé zaměstnání i vysedávání na toaletě, těhotenství nebo vrozená dispozice ke křečovým žilám, které způsobují vydouvání žilní stěny v oblasti konečníku,“ vysvětluje proktolog Zdeněk Šebesta z Nemocnice Na Františku.

Řešení: Stejně jako v případě análních trhlin, i v tomto případě pomáhá úprava stravy, sedací lázně a aplikace volně prodejných mastí a čípků. Vhodné je též užívání léků, které zpevňují žilní stěnu.

„Pokud máte tyto problémy, pokuste se přehnaně netlačit a na velkou se vydat pouze v případě, že cítíte potřebu,“ radí profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

3. Syndrom levator ani a proctalgia fugax

Pokud vás někdy přepadla prudká bolest konečníku, zřejmě se jednalo o syndrom levator ani. Musculus levator ani je zdvihač konečníku, který se z dosud neobjasněných důvodů někdy stahuje křečemi a způsobuje bolest. Ta může trvat až 20 minut, je cítit uvnitř konečníku a horší je, když sedíte.

Podobně se projevuje takzvaná proctalgia fugax: krátká, náhlá a intenzivní bolest při análním otvoru, která obvykle trvá jen pár minut, ale může vás i probudit a ráda se v průběhu času vrací. Ani zde není příčina známá.

Řešení: Pomůže posezení v teplé lázni nebo volně prodejné léky proti bolesti.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Syndrom levator ani se projevuje silnou bolestí konečníku, který se stahuje v křečích. Příchází bez příčiny, náhle a může trvat i 20 minut Foto: fizkes, Shutterstock.com

Může jít o kandidózu i rakovinu

Když se objeví anální bolest, mnozí se obávají rakoviny, která ale bývá na vině jen velmi vzácně. Za méně časté viníky bývají považovány také zánětlivá střevní onemocnění, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida. „Problémy s konečníkem mohou být i projevem nemoci jater, lymfomu nebo kandidózy,“ upozorňuje doktor David Frej.

Kdy se vydat s bolestí konečníku k lékaři?

  • Pokud vás bolest konečníku trápí více než týden.
  • Je-li bolest silná, vrací se nebo se šíří do jiných částí těla.
  • Pokud ve stolici nebo na papíře zaznamenáte krev.
  • Jestliže krev z konečníku dokonce vytéká.

Bolest konečníku

  • Příčiny: Zácpa a řitní trhliny, hemoroidy, tzv. syndrom levator ani a proctalgia fugax, Crohnova choroba, nemoci jater, kandidóza, vzácně nádorové onemocnění
  • Jak si pomoci sám: Upravte stravu, zkuste lázně z heřmánku nebo dubové kůry, hojení trhlin podpořte použitím mastí a čípků, nebuďte dlouho na toaletě a snažte se příliš netalčit.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud vás bolest konečníku trápí více než týden, pokud je bolest silná, vrací se nebo se šíří do jiných částí těla, máte krev ve stolici nebo krev z konečníku dokonce vytéká.

Načítám