Hlavní obsah

Zakazuje vám kamarády a hatí sny: Vše, co byste si od partnera neměli nechat líbit

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Když vás někdo miluje, usiluje o to, aby vás dělal šťastným. Bez výhrad. Proto si dejte pozor na chování, které se s harmonickým vztahem neslučuje. Do kterých sedmi věcí nemá partner (partnerka) co mluvit? Tohle si určitě nenechte vzít!

Článek

Tajemství šťastného života bylo dávno odhaleno. Člověk, jakožto společenský živočišný druh, k sobě potřebuje partnera, jinak se mu špatně žije. Potenciálně škodlivé účinky osamělosti a sociální izolace na zdraví a dlouhověkost, zejména u starších dospělých, jsou dobře známé. Jsou ale důvody, kdy je lepší být sama, než s někým, kdo vám ničí život. To samé platí samozřejmě i pro muže.

Samota je zlá, ale jsou horší věci

Vědci hlásají, že u jedinců, kteří žijí sami, se zvyšují hladiny stresových hormonů a zánětů, což zase může zvýšit riziko srdečních onemocnění, artritidy, cukrovky 2. typu i demence. Je prokázáno, že samota spouští deprese, narušuje spánek i imunitní reakce. Přesto je někdy lepší se rozejít, než udržovat toxický vztah, ve kterém partner nechce přistupovat na kompromisy, nebo je natolik manipulativní, že vás chce připravit o vaši vlastní identitu. O které věci byste se nikdy neměly nechat okrást? Tohle je seznam sedmi témat, o nichž se v žádném případě nediskutuje. Nikdy!

1. Sebevědomí

Ponižuje vás, dělá si legraci z vaší (ne)schopnosti, vzhledu i názorů. Když vás partner takto sráží, chce nad vámi dominovat. Je chyba mu to v začátcích vztahu dovolovat a doufat, že se to časem změní. Naopak, postupně nad vámi získá plnou moc a kontrolu. Nedovolte, aby člověk, který se na veřejnosti tváří jako vzor dokonalého partnera, ale za zavřenými dveřmi jste v jeho očích naprostá nula, srážel vaši sebehodnotu. Ať si svoji frustraci léčí jiným způsobem!

2. Váš vztah s rodinou

Pokud milujete svou rodinu, ale partner proti ní má silné výhrady, je jeho úkolem se s tím vyrovnat a začít se chovat jako dospělý a aspoň v rámci mezí dodržovat příměří. Na vyděračské postoje typu „tak si vyber, buď tvoje rodina, nebo já“ vůbec nereagujte a rovnou dotyčnému sbalte kufry. Přece se ke své matce neobrátíte zády jen proto, že mu řekla svůj názor ohledně nevýhodné půjčky.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Pokud si nerozumí s vaší matkou, není to důvod, aby vám zakazoval se s ní stýkat nebo se k ní choval hnusněFoto: Rido, Shutterstock.com

3. Přátelé

Partner vás může z pozice nezaujatého pozorovatele upozornit na falešnou kamarádku, která vás pomlouvá, kudy chodí. Ale to je tak všechno. Jakmile vás bez důvodu a svévolně požádá, abyste ze svého života vyřadily Karlu, Mirku nebo Tomáše, protože se mu tihle lidé prostě nelíbí, a argumentuje tím, že na vás mají špatný vliv, zbystřete. Žádný zdravě smýšlející muž by po vás tohle rozhodně neměl vyžadovat!

4. Vlastní osobnost

Hodně lidí vstupuje do vztahu v domnění, že mohou svého partnera změnit. Ale vy jste tím, kým jste. Neměňte styl oblékání, denní režim, přesvědčení, životní styl nebo názory kvůli tomu, že si protějšek vedle sebe představuje někoho docela jiného – hezčího, chytřejšího, kreativnějšího, aktivnějšího… Ve finále budete oba nešťastní, tahle přetvářka nevydrží věčně.

5. Plány, vize a sny

Máte plné právo myslet na budoucnost a vykreslovat si ji podle svých představ, i když jsou vaše vize smělé a možná až příliš odvážné. Partner by vás neměl odrazovat od vašich snů: že se jednou stanete vedoucí oddělení, podniknete cestu kolem světa nebo si koupíte jachtu. Vy většinou víte, které věci jsou nadnesené a vlastně je ani nemyslíte vážně. Součástí partnerské hry je, že vás váš muž ve vašem snění podporuje. Může ale láskyplně ukázat na některé těžkosti, které budete muset k dosažení svého cíle překonat.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Společné plánování pomáhá tmelit vztah. Na tom, jestli svůj plán realizujete, vůbec nezáležíFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

6. Fyzické i duševní zdraví

Dlouhotrvající stres, způsobený týráním duše a těla: nic z toho do vztahu nepatří. Vždy by s vámi mělo být zacházeno s respektem, a pokud tomu tak není, nesmíte to tolerovat. Opustit násilníka je velmi těžké a vyžaduje to velký kus odvahy a odhodlání. Nebojte se svěřit dobré kamarádce a požádejte ji o pomoc. Když si nebudete vědět rady nebo se budete bát jeho reakce, obraťte se na psychologa či neziskové organizace poskytující pomoc obětem domácího násilí.

7. Právo o sobě rozhodovat

Tohle nedělej, tamto zase udělej a vydrž, v práci nekonči, jo, a půjdeš na potrat… Být zamilovaná neznamená být nesvéprávná, v pasti a bezmocná. Ani jeden z partnerů by neměl dělat důležité výnosy a verdikty za toho druhého. Pamatujte, že svobodná vůle je vždycky nejvíc, a to nejen v rámci partnerství!

Reklama

Načítám