Hlavní obsah

Zánět slinivky: Prudká bolest, která může přijít velmi náhle

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zánět slinivky v akutní formě je nebezpečný stav. Lékaři v takové chvíli hovoří o akutní břišní příhodě a varují, že je třeba rychlé pomoci. Může jít totiž i o život.

Článek

Ve slinivce se tvoří hormony (inzulín a glukagon) a také enzymy, které pak putují do tenkého střeva. Dostávají se tam v místě (a mísí se spolu), kde je připojen žlučovod (čili žluč s trávicími šťávami pankreatu vtékají do střeva společně). Slinivka má tak rozhodující význam pro naše trávení.

Akutní zánět slinivky může náhle postihnout i zcela zdravého člověka. Na vině může být nadměrná konzumace alkoholu nebo žlučový kamínek. Nejčastěji se týká mužů mezi třicátým až padesátým rokem věku. Pokud se záchvaty opakují, její funkce se zhoršuje, což vede k problémům s trávením.

Příznaky akutního zánětu slinivky

Akutní zánět slinivky nebo pankreatitida se projevuje velmi prudkou a silnou bolestí břicha v oblasti nadbřišku. Bolest může vystřelovat do zad nebo levého ramene. Člověk často zvrací, trpí nevolností a tuhne mu břicho. Bolest může zastavit pohyb střev (peristaltiku) a tím způsobit jejich neprůchodnost. Vážnější případy končí v důsledku zánětu šokem. Snižuje se tlak, zrychluje dech, člověk je bledý, tluče mu srdce, může dojít až k poruchám vědomí. V nejhorším případě končí zánět slinivky kolapsem organismu v důsledku selhání krevního oběhu. Proto je tak potřeba rychlá lékařská pomoc.

Potíže často vznikají po konzumaci alkoholu zejména ve větším množství. Jak vysoká dávka alkoholu vaši slinivku ohrozí, je věc individuální, potíže se ale spíše vyskytují u alkoholiků, kteří mají slinivku již poškozenou. Zánět může spustit také konzumace nadměrného množství tuku, případně kombinace obou faktorů. Častým důvodem jsou žlučové kameny, které se mohou dostat do žlučovodu, žluč pak neodtéká přirozeně do střev, hromadí se – zjednodušeně řečeno – ve slinivce, kterou začne trávit. Tím dojde k zánětu a velkým bolestem. Rizikem pro vznik nemoci jsou také neléčené žaludeční vředy.

Foto: Shidlovski, Shutterstock.com

Akutní zánět slinivky se projeví prudkou a silnou bolestí břichaFoto: Shidlovski, Shutterstock.com

Příznaky chronického zánětu slinivky

Chronická forma se projevuje bolestí břicha po jídle, člověk ubývá na váze a má typickou stolici, která je matná, zažloutlá a páchnoucí.

Léčba

Léčba probíhá obvykle v nemocnici, nutné jsou léky proti bolesti a nitrožilní podání velkého množství tekutin. Nemocný nemůže jíst potravu ústy, má do žaludku zavedenou sondu. Pokud dojde na slinivce k odumření tkání, je třeba je chirurgicky odstranit.

V případě chronické formy lze potíže částečně upravit dietou s nízkým obsahem tuku a vysokým podílem sacharidů a bílkovin, v krajním případě je potřeba podávání inzulínu. Je nezbytné, aby ze stravy vymizely živočišné tuky a alkohol.

Vyšetření

Při prudkých bolestech břicha bude lékař zjišťovat, zda máte potíže se žlučovými kameny, zda jste zkonzumovali větší množství alkoholu a tuků. Nemoc lze potvrdit z krve, provádí se ultrazvuk břicha či CT vyšetření.

Foto: Cherries, Shutterstock.com

Při vyšetření se provádí CT a ultrazvuk břichaFoto: Cherries, Shutterstock.com

Komplikace

Komplikací zánětu slinivky je vznik odumřelých tkání (nekróz) na slinivce. Ty je pak třeba chirurgicky odstranit. Pokud se záchvaty opakují, zhoršuje se funkce slinivky a tím i tvorba trávicích enzymů. To pak vede k problémům s trávením a vzniku chronické formy. Pokud se funkce slinivky poškodí zcela, poklesne tvorba inzulínu a vzniká stav podobný cukrovce. Následným rizikem je i vznik rakoviny slinivky břišní.

Prevence

Prevencí je nekouřit a dále střídmá konzumace zejména tvrdého alkoholu a tuků. Riziková je zejména nárazová konzumace alkoholu. Z dlouhodobého hlediska se například u žen za rizikovou považuje 40 gramů alkoholu denně po dobu pěti let. Toto množství odpovídá například čtyřem deci vína. Je třeba také dbát na pravidelná vyšetření krve u praktického lékaře a řešit případnou vysokou hladinu tuků v krvi či žaludeční vředy, které jsou rizikovým faktorem nemoci.

Zánět slinivky

  • Jiné názvy - Pankreatitida
  • Popis - Bolestivý zánět, který patří mezi náhlé příhody břišní
  • Příznaky - Bolesti břicha, nevolnost, zvracení, střevní neprůchodnost
  • Inkubační doba - Potíže nastupují záhy po konzumaci rizikového jídla
  • Léčba - Léky proti bolesti a nitrožilně tekutiny a výživa
  • Smrtnost - Zhruba 20 procent případů je vážných, u 10–30 procent z nich pak hrozí i úmrtí
  • Prevence - Střídmá konzumace zejména tvrdého alkoholu a tuků

Reklama

Načítám