Hlavní obsah
3,7
(146)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Šlambuc vařený na ohni voní kouřem a na vzduchu chutná nepřekonatelně. Připravit ho ale můžete i doma na sporáku, je výborný jako poměrně rychlá, jednoduchá a levná večeře. Jeho chuť stojí a padá s kvalitou surovin: vyberte zralá voňavá rajčata, nejlepší pikantní klobásu a opravdu kvalitní mletou papriku.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 80 g uzeného špeku
  • 1 ks maďarské klobásy
  • 2 ks cibule
  • 3 ks rajčat
  • 3 ks paprik
  • 1,5 kg brambor
  • 400 g těstovinových fleků
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Na ozdobu
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 hrst čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Rajčata nařízněte do kříže, spařte vařící vodou, oloupejte a nakrájejte na kostky, šťávu zachyťte. Z paprik (nejlepší jsou zelené tenkostěnné a vůbec nebude vadit, když bude některá trochu pálit) odstraňte jádřince a nakrájejte na kostky.

02.

Oloupejte brambory, nakrájejte je asi na půlcentimetrová kolečka a zatím nechte v misce pod vodou. Klobásu nakrájejte na kolečka.

03.

Špek nakrájejte na kostky, vložte do kotlíku nebo hrnce se silným dnem a vyškvařte na křupavé škvarečky. Vylovte je děrovanou naběračkou a do tuku vsypejte cibuli. Osmažte ji dosklovata, přidejte zelenou papriku a klobásu a krátce opečte.

04.

Osolte, opepřete a přidejte mletý kmín. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou červenou papriku a dobře rozmíchejte v horkém tuku. Hned přidejte rajčata i se šťávou a brambory. Zalijte vodou, aby byly brambory asi 1–2 cm pod hladinou, přiveďte k varu, stáhněte plamen a zvolna vařte asi 10 minut.

Tip: Podle toho, jak ostrá jídla máte rádi (a podle toho, jak štiplavou máte klobásu a papriky), můžete přidat i špetku pálivé mleté papriky.

05.

Až budou brambory téměř uvařené, přidejte do hrnce těstoviny. Promíchejte a přidejte tolik vody, aby byly i těstoviny asi 1 cm pod hladinou. Vařte asi 10 minut, až budou těstoviny uvařené a vstřebají voňavou šťávu. Míchejte velmi opatrně, ideálně jenom rychlým pootáčením hrnce.

06.

Při servírování dejte na každou porci lžíci křupavých škvarků a bohatě posypejte nakrájenou petrželovou natí nebo pažitkou.

Když dovaříte, nenechte oheň vyhasnout! Děti se zabaví při přípravě vandráckého chleba na klacku a vy zatím na uhlících připravíte skvostný dezert z broskví.

Související témata:

Načítám