Hlavní obsah

Zdravá nahota: může být klíčem k přijetí sebe sama?

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní sezona přináší čas šatů i plavek a někomu zároveň i komplexy z vlastních tělesných nedostatků. Ty dokážou letní odhalování našeho těla proměnit v nepříjemné trauma. Co se ale inspirovat u naturistů? Může být nahota receptem na šťastný život?

Článek

Vztah, který má člověk ke svému vzhledu, je provázen složitými a někdy i protichůdnými pocity. Na jedné straně je tu snaha osvobodit se od ideálu dokonalosti a touha mít se rádi takoví, jací jsme. Na druhé straně je tu ale tíživý každodenní tlak společnosti a záplava idealizovaných dokonalých těl, které nás nepřímo nutí považovat vlastní tělo za nepřítele.

Za krásná nedokonalá těla

Protáhlé siluety či tváře retušované do extrému často fungují jako frustrující příkazy k hubnutí či návštěvě plastického chirurga, a to dokonce i u lidí, kteří do řad adeptů na dietu či plastiku vůbec nepatří. V posledních letech tak vzkvétají iniciativy, které si na pomoc vzaly psychologický aspekt sebepřijetí. Například hnutí body positivity, které nás učí myšlence, že všechna těla jsou krásná a zaslouží si úctu i důstojné zacházení.

Zdravá a přirozená nahota

Další ze směrů této osvobozující „propagandy“ nabízí řešení v podobě naturismu. Lidé vyznávající tento životní styl prý lépe přijímají své tělo, sebe sama, jsou v životě sebevědomější a šťastnější. Potvrzuje to i Francouzská federace naturismu (FFN), která loni v květnu uspořádala výstavu Stop Body Shaming věnovanou „usmíření žen a mužů s jejich tělem a nahotou“. Fotografický projekt je stále dostupný online a zachycuje rozmanitost lidského těla na fotografiích Tamary Hauvuy. 20 lidí různých tělesných proporcí, barvy pleti či věku zde prezentuje variace lidského těla a snaží se tak společnost osvobodit od studu a diktátu dokonalosti.

Foto: EVGENNISH P, Shutterstock.com

Retušovaná těla se negativně podílejí na sebevědomí a vnímání svého těla nejen u mladých lidí Foto: EVGENNISH P, Shutterstock.com

Mocná síla sebepřijetí

Podle Keona Westa, britského profesora a výzkumníka v sociální psychologii, může nahota – vlastní i těch ostatních – přímo a pozitivně ovlivnit sebeúctu a obraz sebe sama, a tím i kvalitu života. Jedním z důvodů je, že naše mysl umí „domýšlet“ zakryté nebo neviditelné věci, instinktivně je ovšem dotváří jako dokonalé. Tak to funguje i s těly pod oblečením. Podle tohoto vzorce předpokládáme, že to, co druhý zakrývá, je v podstatě dokonalé.

West ve své studii ukazuje, že lidé, kteří se věnují naturistickým aktivitám, jsou spokojenější nejen se svým tělem, ale jsou sebevědomější, a v důsledku toho i šťastnější v životě. Jak přesně naturismus jejich sebevědomí ovlivňuje, by mělo být ještě předmětem dalšího výzkumu.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Lidské tělo je dokonalé takové, jaké je. I to vašeFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Ani voyeuři, ani exhibicionisté

Jednou z hypotéz je pochopitelně ta, že čím více rozmanitých těl člověk v životě vidí, tím více dokáže odolávat tlaku dokonalých modelek a modelů z časopisů a reklamních kampaní. Zjistí, že to, co jim společnost servíruje jako prohřešek, jako jsou třeba silnější stehna nebo celulitida, je u většiny populace naprosto normální.

„Naturismus je svoboda a především prostředek naší emancipace,” říká Fanny, jedna modelek, která se propůjčila pózování před kamerou ve výše zmíněné kampani. Naturismus praktikovala od dětství se svou rodinou, která se netajila nahotou doma, v intimitě přírody či na nudistické pláži. Zvyk, který trpí často odsuzováním okolí. Podle Fanny se ale kritici mýlí. „Naturismus znamená blahodárné spojení s přírodou, vede k sebepřijetí a toleranci,“ uvádí. Dodává, že to celé nemá nic společného se sexualitou. „Naturisté nejsou ani voyeuři, ani exhibicionisté.“

Začněte sami doma

I další výzkumy ukazují, že nahota je osvobozující na fyzické, emocionální i mentální úrovni, přináší řadu výhod i ve vztahu. Přemýšlíte, že byste to chtěli vyzkoušet? Postupujte krůček po krůčku: nejdřív se svlékněte, když nikdo není doma. Stačí pár minut, každý den. Prohlédněte se v zrcadle, přijímejte svoje nedokonalosti. Pokud se vám nějaká část těla nelíbí, najděte si další, se kterou jste naopak spokojená. Pak můžete pokračovat před partnerem. A pokud máte i děti, přečtěte si, jestli je dobré chodit doma nazí, a zda vzít na nuda pláž děti.

Reklama

Související témata:
Nudismus

Načítám