Hlavní obsah

Zdravé letní obouvání: Zapomeňte na žabky a baleríny

Foto: MRProduction, Shutterstock.com

Foto: MRProduction, Shutterstock.com

Reklama

Strávit léto v žabkách je možná příjemná představa, pokud ale místo na pláž v nich vyrazíte do města na betonové chodníky, brzy můžete litovat. Obutí i v letních měsících nevybírejte jen podle venkovních teplot, či aby vám dobře ladilo se zbytkem outfitu. Při túrách a výletech oceníte pohodlí a kvalitní materiály.

Článek

Zatímco u zimních bot se spoléháte na pár kvalitních kousků, barevné a trendy sandálky, baleríny a espadrilky vám doslova přetékají z botníku. Tahle obuv vám však pohodlí a správnou klenbu nezajistí. V jakých botách se budete cítit pohodlně v letním parnu, nečekané přeháňce i na dlouhé romantické procházce?

Žabky přitahují úrazy

K vodě jsou žabky skvělou volbou, na delší nošení se ale příliš nehodí. Syntetická stélka může nepříjemně třít, chodidlo se na ní potí, snadno tak může sklouznout a riskujete podvrtnutí kotníku.

Častá jsou také poranění v oblasti meziprstí, kde se umělý materiál otírá o citlivou kůži. Pokud vás zde nohy pálí, jsou zarudlé, nebo dokonce již odřené, boty odložte, dokud se vám zranění nezahojí. Příjemnější na nošení budou boty z korku, usně a jiných přírodních materiálů.

Foto: eakkaluktemwanich, Shutterstock.com

Horko, zpocené nohy a plast si moc nerozumí, hrozí uklouznutí a zraněníFoto: eakkaluktemwanich, Shutterstock.com

Z balerín bolí nohy

Balerínky se hodí ke každému outfitu a působí příjemně mladistvě. Jenže na ortopedy z nich jdou mrákoty. Zejména levnější kousky zpravidla nemají pořádnou podrážku a přes tenkou šlupičku cítíte každý kamínek. Plochá podrážka navíc nerespektuje přirozenou klenbu nohy. Zaoblená a užší špička může nepříjemně tlačit a deformovat prsty. Pokud toho v nich během dne nachodíte víc, večer vás může překvapit pocit těžkých nohou, otoky a otlačeniny.

U espadrilek pozor na materiál

Espadrilky, slip-ony nebo mokasíny se hodí k řadě outfitů, a to i do kanceláře. Vybírejte ale dobře materiál, uzavřená bota by měla dýchat, noha by se neměla potit, jinak riskujete nejen trapas v podobě nepříjemného zápachu. „Různé druhy mykóz nohou či nehtů trápí téměř každého druhého člověka. Prvními signály bývá zarudlá či olupující se kůže, svědění a až bolestivé popraskání kůže. Plísně se zpravidla objevují nejdříve mezi prsty,” vysvětluje dermatoložka Jitka Řezáčová.

Zvolte proto místo módní obuvi raději boty označené jako volnočasové, měly by být dostatečně prodyšné, pružné, nikde netlačit. Ideální je, pokud je stélka boty tvarovaná a měkčená a z přírodního materiálu.

Foto: saaton, Shutterstock.com

Uzavřené boty vybírejte z prodyšných materiálů, ve kterých se nohy nepotí a nehrozí zápachFoto: saaton, Shutterstock.com

Podpatky jen výjimečně

Vysoké podpatky jsou sexy, ale dlouhodobé nošení nohám neprospívá. „Působí negativně na strukturu Achillovy šlachy a způsobuje časné artrotické změny na kolenní chrupavce. A to i u mladých žen.“ varuje MUDr. Kamal Mezian z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK. Toužíte-li nohy opticky protáhnout, zkuste je vyměnit třeba za boty na klínku nebo se držte jen lehce nad zemí. „Za relativně bezpečnou považujeme výšku podpatku do 3–4 centimetrů,“ dodává MUDr. Mezian.

Sandálky nejen slušivé

Sandály koupíte v různých barvách, vzorech i zdobení. Sledujte ale i materiál, aby se vám v nich noha nepotila. Bota by měla mít také pořádnou podrážku, zejména pokud během dne něco nachodíte. Volte boty na klínku, nižším podpatku nebo vyšší platformě, a myslete také na dostatečné upevnění pásku kolem kotníku, ať si nepřivodíte podvrtnutí nebo jiný úraz. Boom zažívají například retro brikety, sandály na blokovém podpatku z éry 70. let.

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Pásky sandálků by měly být nejen slušivé, ale i funkční, kotník by v nich měl mít oporuFoto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Tenisky na túru i do města

Ani v létě nezatracujte uzavřené boty. Zejména na delší túru se hodí kvalitní outdoorové boty, které díky membráně dýchají a nedostane se vám dovnitř písek, jehličí ani kamínky. Pokud se chystáte chodit po městě, sáhněte po volnočasových teniskách. Často mívají i mezipodešev určenou k tlumení dopadů, čímž šetří vaše klouby. Jsou lepší volbou než vyloženě sportovní boty. Ty většinou mají typ podešve a tvar určené pro konkrétní sport, takže při dlouhém nošení po městských površích neprokážou nohám potřebnou službu.

Na zahradě naboso

V přírodě nebo na vlastní zahradě čas od času boty odložte úplně. „Pokud jste bosi nikdy nechodili, i v pozdějším věku se rozvoj přirozené funkce chodidla dá dohnat, je ale nutné bosé chůzi přivykat postupně,“ radí Iva Bílková, fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Trénujte na různém terénu, ideální jsou travnaté plochy, lesní a polní cesty, písek či hlína, na tvrdých površích, jako je asfalt nebo dlažební kostky, buďte opatrnější. Nechte se zlákat také na takzvané bosé stezky, které začaly vznikat v mnoha městských parcích či lázeňský resortech.

Místo chození naboso můžete zkusit i bosé barefoot boty, mají řadu zdravotních benefitů.

Reklama

Související témata:

Načítám