Hlavní obsah

Běh venku vs. na pásu: U čeho rychleji zhubnete, kde se rychleji zlepšíte a kde líp vyčistíte hlavu?

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdánlivě stejný pohyb, stejný sport, přesto se může v řadě aspektů lišit. Že běh venku v přírodě prospívá zdraví, jste jistě slyšeli nesčetněkrát. Běh na páse ale není o tolik horší, jak se mnohdy traduje, dokonce může mít i pár malých výhod. Kdy co upřednostnit?

Článek

S příchodem zimních měsíců, kdy jednak teploty padají k nule a níže, často se objevuje náledí, ale také světlo se nedrží příliš dlouho, se chuť běhat u mnohých začíná vytrácet. Byť se říká, že je to právě zima, která dělá běžce běžcem, jít vstříc alternativě v podobě běžeckého pásu se přirozeně nabízí. Jak si stojí běh na pásu v porovnání s během v přírodě? A co udělat, abyste z něj vytěžili maximum?

Běh venku v zimě: Výhody a nevýhody

Výhody

  • Větší energetická náročnost. „Venku je nutné překonávat překážky jako kořeny, nestálý terén a v neposlední řadě i vítr, proto také spalujete více energie,“ říká osobní fitness trenér Pavel Dvořáček.
  • Podpora síly a imunity. Běh v nepříznivých podmínkách představuje skvělý základ pro silnou imunitu. Navíc v zimě jste také schopni dosáhnout lepších výkonů než v létě, proto se zpravidla rychleji zlepšujete.
  • Přínosy i pro psychické zdraví. „Venku si lépe vyčistíte hlavu. Pomáhá k tomu čerstvý vzduch a příroda, kterou probíháte. Běh venku pomáhá v boji proti úzkostem a zlepšuje kvalitu spánku,“ popisuje Pavel Dvořáček.

Nevýhody

  • Riziko zranění. Mokré plochy, náledí, ale i nedostatek světla ruku v ruce s hůře předvídatelným terénem nepochybně představuje jisté riziko zranění.
  • Nestálé počasí. Ostřílený běžec by řekl, že se dá vyběhnout v každém počasí, ale za deště nebo chumelenice to nejde úplně snadno a hrozí, že skončíte s rýmou v posteli.
  • Ne vždy je k dispozici dobrá trasa. Ne každý bydlí kousek od parku, přírody nebo obecně míst, kam se dá jednoduše vyběhnout, proto se může návštěva sportoviště jevit jako snazší cesta.
Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Není špatné počasí, je jen špatné oblečeníFoto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Běh na pásu: Výhody a nevýhody

Výhody

  • Moderní funkce. „Pásy dnes dokážou nastavit sklon a rychlost pohybu přesně optimalizovanou na hubnutí nebo jiný specifický cíl,“ upozorňuje fitness trenér Pavel Dvořáček.
  • Ideální po zranění. Ideální povrch, který v zásadě pás má, je výhodný pro jedince, kteří se zotavují ze zranění nebo celkově nejsou fyzicky v nejlepší kondici.
  • Vzdoruje rozmarům počasí. I když dojde na blesky, déšť či krupobití, plán jít odpoledne běhat vám to nezhatí.

Nevýhody

  • Absence čerstvého vzduchu. Ať už je fitness centrum jakkoli vybavené, pobyt na čerstvém vzduchu nahradit nedokáže.
  • Spotřebujete méně energie. „Jednak vám ve fitku nebo doma nehrozí téměř žádný odpor vzduchu, tím méně protivítr, pak také –⁠ vzhledem k tomu, že se nepohybujete vpřed, ale zůstáváte na místě –⁠ nepotřebujete žádnou energii ke zrychlení či brzdění těžiště vašeho těla,“ vysvětluje běžecký trenér Miloš Škorpil.
  • Finanční stránka věci. „Ať už máte pás doma nebo chodíte do posilovny, jedná se o finančně náročnější aktivitu, než když vezmete boty a vyrazíte běhat ven,“ uzavírá Pavel Dvořáček.
Foto: Gutesa, Profimedia.cz

Nuda na pásu? Běhání vám mohou zpestřit třeba podcasty nebo hudbaFoto: Gutesa, Profimedia.cz

Zpestřete si běh na pásu

Když na to jdete chytře, běh na pásu můžete zefektivnit. Jednoduše si můžete pohrát s tím, co stroj nabízí. Třeba nastavení stoupání. Známý propagátor běhu v Česku Miloš Škorpil dokonce doporučuje mít mírné stoupání nastaveno jako výchozí: „Jinak vás trénink na páse bude stát méně energie než trénink venku. Aby byl srovnatelně namáhavý, je třeba nastavit na páse minimálně 1,5 % stoupání.“ V průběhu běhu můžete stoupání zvyšovat a vracet do výchozího bodu, čímž v podstatě docílíte intervalového tréninku, který je mimo jiné výborný na budování kondice. Úplně stejně pak můžete střídat tempo od volného klusu až po maximální rychlosti.

Na závěr nutno podotknout, že běžecký pás není jediný stroj, který se v kardio zóně fitcenter vyskytuje. Někoho pravidelný běh na páse baví, neboť si pro zpestření pustí třeba seriál nebo podcast, někomu to zkrátka přijde nuda. Pro budování běžecké kondice ale mohou posloužit i jiné kardio stroje, jako jsou třeba eliptický trenažér, stepper, schody nebo třeba rotoped.

Reklama

Související témata:
Běžecký pás

Načítám