Hlavní obsah

Být single nemusí být stigma. Pro mnohé je to nejvyšší meta svobody a šťastného života

Foto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Foto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různých výzkumů, které dokazují, že ve dvou se žije lidem lépe, bývají zdravější a dožívají se i vyššího věku, lze najít poměrně hodně. Což ovšem neznamená, že to platí vždy a pro každého. Mnoha lidem je lépe samotným a život v páru není nic pro ně.

Článek

Primáti, ze kterých se vyvinuli moderní lidé, žili odjakživa v tlupách. Nevelkých, ale pospolu. Osamocení jedinci by neměli moc šanci přežít. I v pozdějších kulturách bylo vyhnání ze skupiny či vesnice jedním z nejhorších trestů. Samota byla nejen smutná, ale také velmi nebezpečná. V jednadvacátém století ale může být pro mnohé symbolem svobody a spokojeného života. Tím, po čem opravdu touží. A co jim vlévá klid do duše. Protože samota automaticky neznamená osamělost!

Fenomén single života je stále na vzestupu

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že podíl domácností, kde žijí lidé sami, nestále stoupá. Za posledních 15 let se zvedl z 24 % na zhruba 31 %. A podobné je to i ve světě. Podle údajů z Pew Research Center z roku 2017 až 61 procent Američanů mladších 35 let žije nebo ještě donedávna žilo single. Suchá statistická čísla samozřejmě neodhalí, kolik lidí takto žije dobrovolně a kolik prostě proto, že partnera nemají, i když by o něj stáli. Přesto je trend více než zřejmý. Pro mnohé se single život stal cestou, kterou si dobrovolně vybrali.

Podle vztahového kauče Davida Shorfa z Terapeutického centra Calmea jsou v odpovědi na otázku, zda vám je lépe samotným než v páru, klíčová tři slova: Ohledy, kompromisy a schopnost se omezovat kvůli někomu jinému. Pokud máte míru vaši osobní svobody nastavenou naplno směrem k sobě, nemusí pro vás být párový život šťastné řešení. „Dnešní doba přeje nejrůznějším typům vztahu, a když se nutíte do něčeho, co pro vás není komfortní, může to být značně bolestné,“ doplňuje Shorf.

Samota jako dostupný luxus

Lidé, kteří tíhnou k párovému životu, nad podobnými názory často kroutí hlavou, ale jak upozorňuje na svém blogu vztahová koučka Susan Winter, single život má svou logiku.

„Věřte tomu, či ne, ale vztahy jsou obvykle mentálně drahé. Pro mnohé mohou být skutečně vyčerpávající a už nemají sílu do nich investovat,“ myslí si Winter. A single život se pak může stát skutečným luxusem, který si ovšem mohou dopřát. „Je to svoboda probudit se, když chcete, poslouchat hudbu, kterou máte rádi, a sledovat filmy, jež se vám líbí. Je to možnost trávit dovolenou s lidmi, které jste si vybrali sami, ne s rodinami, jež vám byly tak nějak přidělené. Je to požitek jít kam chcete, kdy chcete a s kým chcete. Žádná kontrola, žádné vyjednávání a žádné kompromisy,“ píše Susan Winter.

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Být jen sama pro sebe a dělat si, co chci… Pro mnohé lidi je právě tohle symbolem největšího luxusuFoto: Look Studio, Shutterstock.com

Život v páru není pro každého

Nejvyšší podíl těch, kdo se dobrovolně rozhodli pro single život, je podle sociologických průzkumů mezi lidmi do 33 let, výrazně ale stoupá i u žen nad 50 let. Odborníci to přičítají faktu, že jde nejčastěji o ženy, které většinu života strávily péčí o děti a manžela a nyní si konečně mohou dovolit, i díky finanční samostatnosti, život podle svého. A pociťují při tom obrovskou úlevu.

„Když jsem se rozvedla,“ svěřuje se třiapadesátiletá Jarmila, „mnohé kamarádky si klepaly na čelo. Radily, ať už to s ním vydržím, že mi bude smutno, ale mně je báječně,“ přiznává. „Konečně se nemusím nikomu zpovídat, o nikoho pečovat, věnuju se jen sobě a je mi skvěle,“ dodává. Našla si i přítele, ale jen na randění, bydlet s ním prý rozhodně nechce. „Kompromisů a různých ústupků jsem musela v životě udělat tolik, že v tomhle mám úplně jasno,“ usmívá se.

TEST: Jak poznáte, že by vám single život skutečně vyhovoval?

Čím vícekrát odpovíte ano, tím jasnější bude odpověď. Jste svobodná duše, která touží po nezávislosti, a lépe je vám samotným než v páru.

· Necítíte potřebu komukoli stále vysvětlovat své plány a omezovat se.

· Potřebujete mít kontrolu nad svým časem a neradi se přizpůsobujete.

· V osobním i pracovním životě si velmi ceníte nezávislosti a samostatnosti.

· Neradi ztrácíte čas s lidmi, již nejsou vaše krevní skupina a které jste si sami nevybrali.

· Je vám příjemné být sám, ten čas si skutečně užíváte a potřebujete jej, abyste se cítili dobře a spokojení.

· Upřednostňujete své vlastní zájmy a koníčky nad zájmy potenciálního či současného partnera.

· Dělat kompromisy vás unavuje a vyčerpává.

Související témata:

Načítám