Hlavní obsah

Chybět sám sobě nebo se cítit sám aneb Aloneliness versus loneliness

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden citát říká, že samota je nejlepší společnost. Ale kolik samoty přinese skutečný užitek, jak poznat, že jí není dost, anebo naopak příliš? Fenoménem dnešní doby je tzv. aloneliness, kdy chybíme sami sobě, opakem je osamělost neboli loneliness. Jak je řešit a jde to vůbec?

Článek
  • „Už si ani nepamatuju, kdy jsem naposledy byla úplně sama a měla čas jen sama pro sebe.“
  • „Tak to ti upřímně závidím, protože já se cítím sama neustále.“

Tyto dva výroky vystihují dvě trápení, se kterými dnes lidé často bojují. V angličtině je odlišuje jen jedno jediné písmenko. Jedná se o aloneliness, tedy pocit, že chybíme sami sobě, a loneliness, osamělost a s ní spojený pocit, že jste na vše sami. Oboje může vést k depresím a stresu.

1. Aloneliness: Když chybíte sami sobě

Fenomén aloneliness, tedy pocit, že vám bolestně schází čas jen pro vás, není žádná novinka. Běžně se s ním potýkají například maminky malých dětí a během pandemie ho zažili mnozí, kdo byli delší dobu „zavření“ s celou rodinou v malém prostoru. Jak se aloneliness definuje? Jde o nesoulad mezi množstvím kvalitního času, který byste chtěli strávit sami, a tím, kolik ho ve skutečnosti máte.

Proč je čas jen sám se sebou tak důležitý

Jestliže trávíte veškerý volný čas s někým (s partnerem, dětmi, přáteli), riskujete, že se nakonec odpojíte sami od sebe. Je samozřejmě důležité mít dobré sociální vazby a zázemí, ale podle vědců je čas jen se sebou důležitý, abyste se naučili zvládat náročné emoce nebo mohli objevit vlastní kreativitu. Christopher Long, výzkumník z Arkansaské univerzity, upozorňuje, že mnozí velcí filozofové a myslitelé cíleně trávili čas o samotě, aby získali prostor a svobodu přemýšlet, tvořit, spojit se s přírodou.

Otázkou k zamyšlení zůstává, zda může aloneliness stát i za skutečností, že v historii najdeme mnoho filozofů, ale jen hrst filozofek. Ženy si čas pro sebe najít nedokázaly, společnost jim v tom rozhodně vstříc nevycházela. A nijak slavné to není ani dnes…

Jak získat čas pro sebe

Potřeba času pro sebe je individuální. Někdy se žertuje, že matkám malých dětí stačí jen vyběhnout na krátký nákup a vracejí se jako znovuzrozené. Jinak to budou mít extroverti, které společnost nabíjí a naopak o samotě cítí FOMO (fear of missing out = strach, že jim něco unikne), a jinak na tom budou introverti – ti si potřebují od společnosti často spíš odpočinout. V každém případě delegujte některé ze svých povinností, plánujte dopředu, aby se okolí na vaši nepřítomnost připravilo. A především si uvědomte, že chtít čas pro sebe není sobecké, ale zdraví prospěšné a zcela normální. 5 tipů, jak si najít čas jen pro sebe: Naučte se to!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Začínáte-li s plánováním času pro sebe, nebojte se na to jít postupně. Začněte s kratšími časovými úseky a nesnažte se je zaplnit bohulibými aktivitami.Foto: fizkes, Shutterstock.com

2. Loneliness neboli osamělost

Jak se pozná, že nejste spokojený samotář, ale osamělý člověk, který má problém? Podle Christophera Longa jde jen o míru volby, tedy nakolik o samotu sami stojíte a nakolik vám nic jiného nezbývá. Podle vztahové koučky a mediátorky Jany Řehulkové rozhodně není v pořádku situaci zlehčovat, protože osamělost má negativní dopad na zdraví a pohodu: „Není to jen emoční stav, může mít i fyzické projevy, jako je únava, nechutenství, bolesti hlavy, nebo dokonce svalů. A projevovat se může i negativním myšlením a zhoršenou schopností koncentrace i rozhodování.“

Osamělí jedinci často bojují s pocity beznaděje, obtížně řeší problémy a mají sklony k sebedestruktivnímu i rizikovému chování (např. nadměrné pití alkoholu nebo užívání drog). Začarovaný kruh je, že sice touží po kvalitních vztazích, ale jsou náchylní k nízké sebedůvěře a nedůvěřivosti a vztahy navazují i udržují obtížně. Jak si zvýšit sebevědomí?

Co dělat, když se cítíte sami?

Jste nedobrovolně osamělí a strádáte? Nabízí se prostá rada „navažte nové vztahy“, ale to není snadné – a zvlášť ne pro lidi, kteří jsou osamělí dlouho. Jak najít štěstí ve chvíli, kdy život nejde podle plánu? Podle Jany Řehulkové je důležité postupovat krok za krokem:

Jak se vyrovnat s osamělostí?

1. Uvědomte si, že se cítíte osaměle. Přiznání vám umožní hledat řešení.

2. Hledejte podporu u ostatních. Můžete se spojit s rodinou a přáteli, porozumění lze najít i v komunitě nebo v online skupinách (např. zájmových – mezi turisty či čtenáři).

3. Najděte si nové zájmy a záliby. Zabaví vás a umožní vám navázat nová přátelství. Můžete se zapojit do klubů, organizovat vlastní aktivity, navštěvovat kulturní nebo sportovní akce.

4. Buďte fyzicky aktivní. Přiměřený pravidelný pohyb zlepšuje náladu a zvyšuje sebedůvěru.

5. Hledejte odbornou pomoc. Psychoterapie nebo poradenství mohou pomoci zvládat pocit osamělosti.

6. Dbejte na své sociální vztahy. Snažte se být aktivní v udržování vztahů a vyjadřujte své potřeby a přání.

Chcete být sami se sebou, ale možná se cestou i s někým seznámit? Vyrazte do Santiaga. Kdo ze známých osobností se vydal na svatojakubskou pouť?

Načítám