Hlavní obsah

Proč jsi protivná? Známe nejčastější důvody. Je tam ten váš?

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeptejte se mužů, jaké jsou ženy. Vedle krásné, sexy, zábavné a nepostradatelné bude jistě četně zastoupená odpověď „náladové, protivné“. Stejně jako umí dát něžné pohlaví najevo svoji spokojenost, neváhá ventilovat i blbé nálady. Odkud pramení nejčastější zdroje protivnosti?

Článek

V práci jste za pohodářku, kamarádky milují vaši dobrou náladu, doma prudíte a jste protivná i sama sobě? Proč dáváte průchod blbé náladě právě tam, kde by vám mělo být nejlépe? Je to podobné jako s dětmi, které nejvíc zlobí s mámou ve svém prostředí. Doma to znáte, víte, co si můžete dovolit.

Ženy jsou zpravidla protivnější než muži, za což může například proměnlivá hormonální hladina a větší citlivost. Jsou více verbální a umí ventilovat své pocity. To je velká přednost, ale když partner dostane po ránu místo polibku jen ošklivý pohled, jako benefit to nevnímá. Co je nejčastějším důvodem, že se z vás pravidelně stává saň domácí?

1. PMS a jiné hormonální bouře

Jedním z pravidelně se objevujících důvodů změn nálady je premenstruační syndrom. Příznaky se objevují zhruba týden před menstruací, mizí s krvácením a jedním je právě podrážděnost. A někdy je to vážně síla. Muži s oblibou vtipkují, že s ženou s PMS se na rozdíl od teroristů nevyjednává. Takže v té době hodně spěte, méně solte a slaďte, omezte alkohol a nikotin. Vašemu partnerovi vysvětlete, co se děje a že za sebe v těchto dnech úplně neručíte.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

A je to tu! Mám vůbec vylézat z pokoje? Je dost pravděpodobné, že se tam potkám s někým, kdo mě naštveFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Nedostatek spánku a ranní blbá nálada

Asi jen málokdo může říct, že spí tak akorát a únava se ho netýká. Chodíte pozdě do postele, do noci sledujete televizi, ještě před usnutím kontrolujete mobil. Nedostatek spánku jde ruku v ruce se schopností kontrolovat emoce. Co byste běžně přešly, unavené naopak vyhrotíte.

A pak je tu ještě jedna nespravedlnost: Ač s partnerem spíte stejně, on je ráno svěží, ale vy jste rozlámaná a zralá na další prospané hodiny. Muži potřebují obecně méně spánku, tak to doma zohledněte – váš milý jistě rád vstane dřív a nachystá kávu, když mu pak dobré ráno popřeje sličná a milá princezna namísto ježibaby.

3. Nespokojenost sama se sebou

Pozorujete si naštvaně pneumatiku v pase nebo si nadáváte, že zase nic nestíháte? Ve chvíli, kdy nejste vyrovnaná sama sebou, těžko budete působit jako sluníčko navenek. Přestaňte si vlastní nespokojenost vybíjet na ostatních a naučte se konečně žít sama se sebou – smiřte se s nedostatky nebo proti nim rázně zakročte. Jak se vnímáte vy, tak vás vnímá i vaše okolí. Vidíte se jako neschopná tlustá buchta, co není ničím zajímavá? Těžko ve vás pak vaše životní láska bude vidět hvězdu.

4. Jste spolu už dlouho

Někdy máte pocit, že byl dlouho klid a je třeba zvířit prach, který na vás doma usedá? Vy přece nejste nudný pár, vy umíte všechny emoce. Navíc máte jistotu, že vám váš muž odpustí kdejaké prudění. Rozhodně je lepší se občas hlasitě pohádat a říct si vzájemně, s čím nejste spokojení, než to v sobě dusit. Správná hádka do vztahu patří, ale nesmí trvat moc dlouho. A mělo by následovat usmíření, v rámci kterého si v posteli vynahradíte nepříjemnosti.

5. Málo, nebo moc sexu

Ach ten sex, nikdy ho není tak akorát. Jednou vás trápí, že už dlouho nic nebylo a co je důvodem abstinence. Podruhé vymýšlíte psí kusy, aby „to“ zase nemuselo být, protože tři dny po sobě už jsou trochu moc. Tohle je o komunikaci! Není v pořádku připadat si jako sexuální otrokyně, ani přemýšlet, zda se váš manželský sex neodehrává v jiné posteli. Takže na rovinu si s partnerem promluvte. Je dost pravděpodobné, že on nemá o vaší nespokojenosti ani tušení. Slaďte vaše představy o tom, kolik sexu týdně vyhovuje oběma.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Na bolest hlavy jsem se vymluvila předevčírem a hodně práce jsem měla včera. Dnes budu protivná jak noc, to mu sex vyžene z hlavyFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

6. Všude okolo je to lepší 

Pozorujete sousedy, jak se i po dvaceti letech a třech dětech vodí z nákupu za ruce, na sociálních sítích vidíte „můj masterchef mě zase překvapil“ – to by jednoho k protivnosti dohnalo! Zvlášť když váš mrzout neuvaří ani čaj a bohyní vás zřejmě ještě nikdy veřejně nenazval. Nechte okolí okolím! Nevíte, jestli večeře nebyla způsob, jak vyžehlit, že masterchef přišel ve tři ráno namol. Život se neodehrává on-line, ale u vás doma, tak odložte telefon a věnujte se jemu.

7. Nedostatek času pro sebe

Přijdete z práce, v předsíni se přerazíte o rozkopnuté boty, v kuchyni zjistíte, že s přípravou večeře se automaticky čeká na vás a partner heká, jak toho měl zase dnes moc? To se pak cvrliká těžko. Lepší ale bude, když si s okamžitou platností přenastavíte vaše domácí pravidla. Nenechte se rozhodit řečmi o tom, že doma chce každý klid a ne přísný systém. Jen ten ale zaručí férové rozdělení povinností a pohodu! Stejně jako silniční pravidla zajistí, že se s autem neocitnete uprostřed neřízeného chaosu.

Který důvod k protivnosti je ten váš? Nebo máte jiný? Co si zopakovat středověká pravidla na udržení muže?

Související témata:

Načítám