Hlavní obsah

Jak se nezbláznit? Najděte si čas sama pro sebe! Pět kroků, které vám s tím pomůžou

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Reklama

Přečíst pár stránek knížky, zajít si do posilovny, na kurz angličtiny, dát si dlouhou voňavou koupel nebo si u kávy „pokecat“ s kamarádkou. Udělat si čas jen sama pro sebe je základ pro spokojený život. Jak si najít chvilku v každodenním shonu?

Článek

Ani na vteřinu se nezastavíte. Do práce, pro děti do školy, nakoupit, uvařit, namazat svačiny, podepsat úkoly, večer u televize vyžehlit prádlo. A tak pořád dokola, den co den. Sama pro sebe nemáte ani minutu, kdy naposled jste dělala něco „svého“, si ani nepamatujete.

A to je chyba! Věnovat se pravidelně jen sama sobě, svým zálibám, tomu, co baví jen a jen vás, je jednou z podmínek zdravého vztahu k sobě samé, k sebelásce.

Že prostě nemáte čas a změnit to nelze? Omyl! Tohle je 5 rad, díky nimž si můžete najít čas pro sebe sama každý den!

1. Nastavte si priority

Většina z nás má každý den v hlavě jakýsi „to do list“, tedy seznam, co musí udělat. Zamyslete se nad tím, co v něm máte. Ještě lepší bude, když si ho pro jednou napíšete, pak moc dobře uvidíte, kolik položek tam máte jen pro sebe. Jsou tam vůbec nějaké? Nechtělo by to přehodnotit, přenastavit si priority?

Vážně jsou vyleštěná okna důležitější než vy? Opravdu potřebují vaši blízcí ke spokojenosti vyžehlená trička víc než vyrovnanou a spokojenou maminku?

Nakonec svůj seznam povinností přepište! A každý den si v něm udělejte prostor pro sebe, pro to, co vás baví, naplňuje, uklidňuje, zlepšuje vám náladu. Někdy to může zabrat jen dvacet minut, jindy třeba hodinu, čas od času to klidně může být akce na celý den! Buďte k sobě velkorysé a naučte se být i malinko sobecké!

Foto: Grusho Anna, Shutterstock.com

Existují lidé, pro které je třeba leštění oken skvělou zábavou, většina dá ale přednost něčemu jinému. Jak jste na tom vy?Foto: Grusho Anna, Shutterstock.com

2. Plánujte

Určitá míra improvizace do života samozřejmě patří, ale neměl by to být chaos. Pokud budete plánovat rozumně, rozhodně vám to pomůže.

Takže si stanovte jednu či dvě pro vás opravdu zásadní činnosti, o nichž víte, že vás skutečně baví a máte díky nim radost samy ze sebe. Je jedno, jestli to je návštěva posilovny dva dny v týdnu nebo pravidelná „docházka“ na manikúru. Může to být i každá první sobota v měsíci strávená obědem a procházkou s kamarádkou. A tyto činnosti zaneste do rodinných plánů, ať s nimi počítáte vy i vaši blízcí. A jestli to jen trochu jde, pojistěte si svou „účast“ třeba předplatným do posilovny, rezervací v restauraci, kterou by byla fakt ostuda zrušit, a podobně.

3. Dělba práce

Můžete namítnout, že ta okna za vás nikdo neumyje. Jenže na většinu věcí nejste sama, i když ten pocit můžete mít. Těžko vám někdo pomůže s povinnostmi v práci, ale péče o domácnost a o děti není jen vaše zodpovědnost.

Podělit se o úklid i výchovu je součástí zdravých a vyrovnaných vztahů. Láska přece neznamená, že jeden otročí a druhý z jeho práce těží. A málokterá žena má doma necitlivé členy rodiny, kteří se odmítnou spolupodílet (ačkoliv u těch mladších to zpravidla znamená poměrně dost remcání). Je ale potřeba jasně nastavit, kdo a kdy bude jednotlivé činnosti vykonávat.

Foto: Trendsetter Images, Shutterstock.com

Žena nepotřebuje s domácností pomáhat, práce mají být rozděleny mezi všechny členy rodinyFoto: Trendsetter Images, Shutterstock.com

4. Řekněte si o pomoc

A pokud se nahrne nezbytných povinností více a člověk najednou zjistí, že mu přerůstají přes hlavu, je na místě říct si o pomoc. Což je jedna z věcí, které obecně moc neumíme.

Přitom většina z nás má kolem sebe spoustu lidí, kteří nás milují a udělají pro nás maximum. Zkuste někdy říct: „Mami, nepohlídala bys dneska děti? Tak ráda bych šla s manželem do kina.“ Možná budete překvapené, jak často uslyšíte na svou prosbu „ano“ místo „ne“. Nebo zkuste popřemýšlet o občasné pomoci chůvy.

Důležité je ale také nesnažit se vyhovět všem. Potřebují rodiče posekat zahradu, ale vy to nestíháte? Pak je v pořádku říct, že to může počkat. Vy se naopak naučte říkat „ne“ bez pocitů viny. Jak na to?

5. Neřešte, co si myslí okolí

Proč se snažíte mít doma neustále až nemocničně naklizeno, proč každý den vaříte opulentní večeře a proč manželovu košili šestnáctkrát přežehlujete? Dost často bývá odpověď, protože „to tak má být“, aby tu nebyl nepořádek. Aby někdo neřekl, že se o rodinu neumím postarat. Aby tchyně neměla řeči, že neumím jejího syna ani pořádně nakrmit.

Na tom, co si o vás kdo myslí, ale přece absolutně nezáleží, přestaňte to řešit. Budete šokovaní, jak osvobozující pocit to bude! Jak krásně se budete cítit, když zjistíte, že lidé, které máte rádi, k vám nechodí kvůli vyleštěné podlaze, ale kvůli vám. Že u narychlo udělaných toastů si s rodinou popovídáte a zasmějete se víc, než když jim vyčerpaná naservírujete svíčkovou s domácími knedlíky a nezmůžete se už ani na slovo.

Sebeláska je jednou z podmínek zdravého sebevědomí, bez kterého vás čekají hlavně trable. Žárlivost, toxické vztahy i „neviditelnost“. Jak se pozná nízké sebevědomí a co vám v životě kazí

Reklama

Načítám