Hlavní obsah

Co dát do lednice a kam? Doprostřed salámy, nahoru porce od oběda

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo je drahé a rozhodně se nevyplatí s ním plýtvat. Třeba tak, že ho necháte zbytečně zkazit jen proto, že jste ho nedali včas do lednice nebo jste ho v ní umístili špatně a nevydrželo tak dlouho, jak mohlo.

Článek

Postupně se začne oteplovat a tím pádem začne být včasné a správné umístění potravin do ledničky zásadní. Proto je rozhodně lepší vědět, které do ní vůbec patří a také kam je nejlépe umístit.

Co do lednice nedávat?

Příliš nacpaná lednička, ve které nemůže proudit vzduch, není ideální, proto ji nepřeplňujte potravinami, kterým to v ní nesvědčí. Jsou to rajčata, okurky, ale i cibule a česnek, brambory, banány a třeba i jablka. Všechny tyto druhy mohou kvůli chladu změnit konzistenci i chuť a vydrží méně, než když je necháte při pokojové teplotě. Do lednice nepatří ani pochutiny, jako je kečup, hořčice nebo marmelády a kompoty – ty všechny až do chvíle, než je otevřete. Pak do chladničky naopak patří, a to na nejvyšší police nebo do dveří.

Co kam v lednici patří?

V ledničce je, ač vám to tak možná nepřipadá, v různých částech různá vlhkost a kvůli cirkulaci teplého a studeného vzduchu je na vrchních policích o trochu tepleji než na těch spodních. Toho je dobré využít a potraviny umístit podle toho. Celková teplota by měla být asi 4–5 °C.

Abyste prostředí v ní nějak zásadně nenarušovali, neměli byste například zeleninu před vložením do lednice umývat. Odpařovala by se z ní voda a vlhkost by se zvýšila víc, než je třeba. Také je dobré dohlédnout na to, abyste neměnili teplotu dlouhým otvíráním dveří nebo vkládáním teplých pokrmů. To by způsobovalo i kondenzaci vody, která zvyšuje spotřebu chladničky, a navíc zvyšuje riziko plesnivění potravin. Některé druhy potravin by také neměly být hned vedle sebe – například sýry a uzeniny. Proto je dobré je vkládat do chladničky co nejdál od sebe nebo zabalené v potravinové fólii, případně vložené do plastového uzavíratelného boxu.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Správným skladováním hodně ušetříte, jednak energie a pak nebudete muset nic vyhazovat.Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

A jaké rozmístění je ideální?

Nahoru patří mléčné výrobky, zbytek vařených a pečených pokrmů od oběda nebo to, co máte uvařené do zásoby (před vložením do lednice nechejte jídlo dobře vychladnout, pak ho dejte do uzavíratelné nádoby nebo do hrnce s poklicí). Do středu lednice (jde většinou o jednu nebo dvě poličky, podle toho, kolik jich má lednice celkem) dejte uzeniny a sýry a na předposlední poličku maso a ryby - obojí v uzavíratelném boxu kvůli pachu, který mohou šířit, ale i přijímat. Až dolů do chladničky patří zelenina a ovoce.

Do dveří patří nápoje v lahvi a již otevřený kečup nebo hořčice. Můžete tam dávat i máslo. Vejce, na které je ve dveřích většinou špatně umístěný pořadač, tam nepatří. Při otevření se v nich totiž hodně změní teplota a to jim nesvědčí. Vejce je nejlepší dávat do střední části chladničky, ale ne v původním papírovém obalu, ten bývá kontaminovaný bakteriemi, které by se mohly přenést na ostatní potraviny. Hodně záleží na tom, kolik poliček v lednici máte – pokud jen tři, pak se nevyhnete tomu, abyste dali některé potraviny k sobě – to lze lehce vyřešit tím, že je zavřete do krabiček s víčkem.

Na co dohlédnout před vložením do chladničky?

Aby potraviny vydržely co nejdéle a navzájem se ovlivnily co nejméně, je ideální je zabalit tak, aby k nim nemohl vzduch nebo pachy. Můžete použít plastové krabičky s víčkem, ale i potravinovou fólii. Speciální péči potřebují například sýry – jak je správně uskladnit, se dočtete v tomto článku. Do chladničky vkládejte vždy jen studené potraviny. Vnitřek chladničky, stejně jako police a boxy, je třeba pravidelně mýt a můžete je i dezinfikovat, například octem, ten se postará i o odstranění pachů. Rozhodně se nedoporučuje je drhnout ostrým předmětem nebo drátěnkou a nepoužívejte ani abrazivní čisticí prostředky. Většinu moderních lednic už nemusíte odmrazovat, protože mají systém No Frost a dělají to za vás průběžně.

Načítám