Článek
Vyhýbat se přímému slunečnímu záření, hodně pít, mazat se ochranným krémem a mít pokrývku hlavy. To jsou dobré rady, jak se co nejlépe vyrovnat se spalujícím slunečním žárem a šílenými teplotami. Přidejte k tomu i vhodný ochlazující jídelníček.
Potraviny, které vás ochladí
- Čerstvé ovoce a zelenina: mezi nejlepší potraviny do veder nepochybně patří ovoce a zelenina, a to zejména proto, že mají vysoký podíl vody. Díky tomu organismus tolik nezatěžují a podporují jeho hydrataci.
- Zeleninové polévky: namísto vývaru s masovými knedlíčky dejte přednost lehkým zeleninovým polévkám. Vsadit můžete také na studené polévky jako třeba okurková nebo španělské gaspacho.
- Zakysané výrobky z kravského mléka: zakysané výrobky, bílé jogurty, tvarohové sýry či mléko patří mezi ochlazující potraviny. Naproti tomu hojně doporučované kozí výrobky zahřívají, proto do veder moc vhodné nejsou.
- Ryby, mořské plody, telecí maso, tofu: žádné maso sice nepatří mezi vyloženě ochlazující potraviny, nicméně libové telecí, ryby či mořské plody si můžete dát i ve vedrech. Jako alternativa je vhodné tofu, které k ochlazení přispívá.
- Bulgur, polenta či těstoviny: do veder jsou obecně vhodné různé pokrmy středomořské kuchyně. Snadné na trávení jsou těstoviny, kuskus nebo třeba bulgur a kukuřičná polenta.

Mléko vás ochladí lépe než vodaFoto: Jo Panuwat D, Shutterstock.com
Jakému jídlu se ve vedru vyhnout
- Hutné omáčky: na svíčkovou, koprovku a další hutné omáčky, které má česká kuchyně v oblibě, si počkejte na zimu. Organismus na jejich trávení vydává až příliš mnoho energie, tedy ho zahřeje.
- Těžké maso: maso tělo dlouho tráví, proto jeho příjem ve vedrech minimalizujte. Ideálně se úplně vyhněte konzumaci těžkého vepřového a hovězího.
- Kořeněná jídla: ačkoli chilli papričky samy o sobě chladí, výrazně kořeněná jídla vhodná nejsou, raději je proto minimalizujte.
- Smažená jídla: i když smažák nebo hranolky u vody mohou jednoho zlákat, smažená jídla velmi zatěžují tělo, navíc nezřídka obsahují i mnoho soli, a zvyšují tak pocit žízně.
- Zmrzlina: kdy jindy ji jíst než v létě?! Panují-li venku opravdová horka, dejte raději přednost sorbetům. Tučné smetanové zmrzliny typu karamelová, vanilková a podobně organismus spíš zatíží, tím pádem ho ve výsledku zahřejí.