Hlavní obsah

Co jíst, když horkem nevidíte? Kompletní přehled surovin i jídel. Na jakou zmrzlinu si dát ve vedrech pozor?

Foto: Ekateryna Zubal, Shutterstock.com

Foto: Ekateryna Zubal, Shutterstock.com

Nejen pitný režim, ale také jídelníček má ve vedrech zásadní vliv na to, jak se organismus s nebezpečnou situací vyrovná. Některé potraviny, suroviny i kuchyňské úpravy mají ochlazující efekt, jiné vás naopak zahřejí snad ještě lépe než kožich! Nepřispívejte proto k přehřátí svého těla nevhodnou skladbou stravy. Na co si dát velký pozor a co vás naopak osvěží?

Článek

Vyhýbat se přímému slunečnímu záření, hodně pít, mazat se ochranným krémem a mít pokrývku hlavy. To jsou dobré rady, jak se co nejlépe vyrovnat se spalujícím slunečním žárem a šílenými teplotami. Přidejte k tomu i vhodný ochlazující jídelníček.

Potraviny, které vás ochladí

  • Čerstvé ovoce a zelenina: mezi nejlepší potraviny do veder nepochybně patří ovoce a zelenina, a to zejména proto, že mají vysoký podíl vody. Díky tomu organismus tolik nezatěžují a podporují jeho hydrataci.
  • Zeleninové polévky: namísto vývaru s masovými knedlíčky dejte přednost lehkým zeleninovým polévkám. Vsadit můžete také na studené polévky jako třeba okurková nebo španělské gaspacho.
  • Zakysané výrobky z kravského mléka: zakysané výrobky, bílé jogurty, tvarohové sýry či mléko patří mezi ochlazující potraviny. Naproti tomu hojně doporučované kozí výrobky zahřívají, proto do veder moc vhodné nejsou.
  • Ryby, mořské plody, telecí maso, tofu: žádné maso sice nepatří mezi vyloženě ochlazující potraviny, nicméně libové telecí, ryby či mořské plody si můžete dát i ve vedrech. Jako alternativa je vhodné tofu, které k ochlazení přispívá.
  • Bulgur, polenta či těstoviny: do veder jsou obecně vhodné různé pokrmy středomořské kuchyně. Snadné na trávení jsou těstoviny, kuskus nebo třeba bulgur a kukuřičná polenta.
Foto: Jo Panuwat D, Shutterstock.com

Mléko vás ochladí lépe než vodaFoto: Jo Panuwat D, Shutterstock.com

Jakému jídlu se ve vedru vyhnout

  • Hutné omáčky: na svíčkovou, koprovku a další hutné omáčky, které má česká kuchyně v oblibě, si počkejte na zimu. Organismus na jejich trávení vydává až příliš mnoho energie, tedy ho zahřeje.
  • Těžké maso: maso tělo dlouho tráví, proto jeho příjem ve vedrech minimalizujte. Ideálně se úplně vyhněte konzumaci těžkého vepřového a hovězího.
  • Kořeněná jídla: ačkoli chilli papričky samy o sobě chladí, výrazně kořeněná jídla vhodná nejsou, raději je proto minimalizujte.
  • Smažená jídla: i když smažák nebo hranolky u vody mohou jednoho zlákat, smažená jídla velmi zatěžují tělo, navíc nezřídka obsahují i mnoho soli, a zvyšují tak pocit žízně.
  • Zmrzlina: kdy jindy ji jíst než v létě?! Panují-li venku opravdová horka, dejte raději přednost sorbetům. Tučné smetanové zmrzliny typu karamelová, vanilková a podobně organismus spíš zatíží, tím pádem ho ve výsledku zahřejí.

Načítám