Hlavní obsah

Krátké, ale zato intenzivní: U jakého cvičení nestrávíte hodiny, ale je taky účinné?

Foto: BGStock72, Shutterstock.com

Foto: BGStock72, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíte cvičit hodiny a hodiny, stačí půlhodinka intenzivního tréninku. Které typy cvičení umí s postavou divy a jak přesně cvičit, aby vám to nezabralo víc než 30 minut času?

Článek

Den je nabitý pracovními povinnostmi, starostmi o rodinu a dalšími pochůzkami. Věnovat čas sami sobě se ale vždycky vyplatí. A někdy stačí půlhodinka. Pokud máte málo času, ale zároveň chcete pracovat na svojí postavě, tedy něco málo zhubnout, formovat ji a budovat fyzičku, vyzkoušejte následující tréninky. Máme inspiraci jak na skupinové lekce, tak na individuální tréninky.

Les Mills cvičení

Foto: Antonio_Diaz, Gettyimages.com

Při lekci Les Mills ze sebe za půlhodinku vydáte maximumFoto: Antonio_Diaz, Gettyimages.com

Pokud máte rádi skupinové cvičení, vyzkoušejte Les Mills, které stojí za nejúspěšnějším konceptem fitness skupinových lekcí na světě. Nabízí různé typy lekcí a ty trvají půl hodiny, 45 minut nebo hodinu. A právě v rámci těch kratších je cílem ze sebe za půl hodiny dostat maximum. Půlhodinková lekce je koncipována jako vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT), který ohromně zlepšuje fyzičku i dynamiku – počítejte ale s tím, že se pěkně zapotíte a zvýšíte si tepovou frekvenci do závratných výšin. „Ideální je zařadit si takové lekce do tréninkového plánu 2× týdně a to pak doplnit silovým tréninkem s trenérem,“ radí Matěj Ptáček, trenér fitness sítě Form Factory.

„Unikátní atmosféru tvoří nejen hudba, trenér, který cvičí s vámi, ale také lidé kolem vás. Týmové prostředí v člověku dokáže vyvolat to odhodlání, které v sobě hledá při individuálních trénincích,“ popisuje Matěj Ptáček.

EMS trénink

Foto: Archiv BodyBody

Na lekci vám půjčí speciální oblek, který bude stimulovat svaly, a tím bude vaše snaha při cvičení efektivnějšíFoto: Archiv BodyBody

Další trénink, který stačí praktikovat kratší časový úsek, je ten za podpory menšího „dopingu“, tedy elektrické stimulace svalů. Ta se využívá třeba při rehabilitacích ztuhlých svalů nebo také k odstranění celulitidy. Lze ji uplatnit také k podpoře formování postavy – cvičíte, ale zároveň jsou k tomu ještě stimulovány svaly, takže z tréninku vymáčknete mnohem víc. Dvacet třicet minut je pak stejně účinných jako 90minutový trénink.

„Jedná se o vytvoření přirozené kontrakce svalů s kombinací jednoduchých cviků s vlastní váhou těla,“ popisuje lekce Pavel Světlošák, spolumajitel sítě tělocvičen BodyBody. Trénink probíhá za přítomnosti trenéra a kombinuje posilovací nebo dynamické cviky přesně podle vašich požadavku a cílů. „EMS trénink je vhodný pro všechny věkové kategorie s rozdílnou kondicí, pro začátečníky i pokročilé sportovce, kterým může například pomoci ve zlepšení techniky v daném sportu,“ říká dodává Pavel Světlošák.

  • Upozornění: EMS trénink by měly vynechat těhotné ženy, lidé trpící epilepsií, poruchou nervového systému, kýlou, kardiovaskulárním onemocněním nebo poruchami srážlivosti krve.

Běh v kombinaci s cviky na lavičce

Foto: Nebojsa Tatomirov, Shutterstock.com

Běhání nic nestojí, jen trochu odhodlání!Foto: Nebojsa Tatomirov, Shutterstock.com

Pokud si potřebujete vyčistit hlavu a k tomu spálit nějaké tuky a formovat postavu, není nic jednoduššího než obout tenisky a vyběhnout do nejbližšího parku nebo lesa (nejčastější chyby běžců-začátečníků). Právě běh dokáže s postavou udělat divy, které zaznamenáte po relativně krátkém čase.

Co když ale nemáte čas běhat hodinu, ale máte jen půlhodinku? Kombinujte běh s cviky na lavičce! „Zařaďte do běhu i pár sprintů, výskoků a kliků na lavičce nebo přeskoky přes švihadlo. Uděláte si tak z klasického běžeckého tréninku vysoce intenzivní formu kardia a silového cvičení v jednom,“ radí Kristýna Kozubíková, osobní trenérka z Core Studia. Díky tomu, že běh proložíte i dalšími cviky, získáte rychleji sílu do nohou a každý další běh se vám poběží lépe a rychleji.

Načítám