Hlavní obsah

Lepší proudění energie a mysl bez stresu. Vyzkoušejte jin jógu

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznamte se s jógou, která toho udělá pro vaše duševní i fyzické zdraví víc, než byste čekali. Jak cvičit jin jógu a proč ji zařadit do svého wellness režimu?

Článek

Cvičení, které zbaví stresu, uvolní tělo, protáhne ho a zároveň zpevní? Jóga je pověstná tím, že kombinuje spoustu benefitů, ale počkejte, až se dozvíte konkrétně o jin (yin) józe! Díky ní můžete docílit vnitřní harmonie. Proč ji vyzkoušet a jak ji správně cvičit, vám vysvětlí dvě jogínky.

Když potřebujete zpomalit

Jedete už dlouho na plný plyn doma i v práci? Cvičíte dynamicky a velmi tvrdě? Tak je možná čas na jógovou praxi, která vás zklidní a od honby za výsledky převede k rozjímání a pozorování. Pokud potřebujete vnést do života rovnováhu a zároveň získat příval nové energie, jin jóga může být tím pravým nástrojem. Na rozdíl od klasické jógy zůstáváte v jednotlivých ásanách klidně tři až pět minut a praxe má díky tomu až meditativní nádech. Cviky si může každý přizpůsobit svojí úrovni flexibility a využívají se k tomu i pomůcky jako třeba jóga bloky nebo polštáře.

„Stejně jako se vyváženě doplňují den a noc, mužská a ženská energie, tak i my v životě potřebujeme balancovat dynamiku (jang) a klid (jin),“ vysvětluje jógová instruktorka Kateřina Prokopová (@with.kaci). „Praxe jin jógy je založena primárně na propojení principů tradiční čínské medicíny a práce s hlubokými pojivovými tkáněmi, jako jsou vazy nebo šlachy,“ vysvětluje.

  • Pozor: Nepraktikujte jin jógu, pokud jste těhotné, hypermobilní nebo trpíte osteoporózou.

Jin & jang: Co to znamená?

Pojďme proniknout hlouběji do tajů jógové filozofie. Co znamená slovo jin? „Popisuje klidnou, tajemnou, měkkou a odevzdanou kvalitu v nás. Jang je naopak sluneční kvalita dynamického charakteru, jasu, pevnosti a záměru. Když tedy mluvíme o jin józe, mluvíme o kultivaci měkkosti, odevzdání a klidu. Toto praktikujeme pomocí dlouhého setrvání v ásaně,“ vysvětluje další lektorka jógy Judita Berková (@juditaberkova).

Nejde však o relaxační protahování, jak se může na první pohled zdát. „Během jin praxe je zapotřebí umět rozlišit, kdy jsem v pozici na 80 %, to znamená dostatečně hluboko, aby docházelo k otevírání energetických drah, ale zároveň ne tak hluboko, abychom se nacházeli v módu tlačení na pilu a tím energetické dráhy zavírali,“ pokračuje Judita Berková. K tomu všemu pracujete se svou myslí, vědomím i dechem. Během cvičení je důležité se v pozici trochu nadnášet, ne se v ní úplně povolit.

Pravidelná praxe jin jógy pomáhá:

  • zlepšovat pružnost těla
  • zlepšovat pohyblivost kloubů
  • uvolňovat vazy a šlachy
  • nalézt rovnováhu pro tělo a mysl
  • posilovat mentální zdraví
  • snižovat stres a úzkost
  • přinášet rovnováhu do vnitřních orgánů prostřednictvím stimulace meridiánů (energetických drah v těle)

Kde si zacvičit?

Buď si vyhledejte ve svém okolí nejbližší jógové centrum, kam se můžete přihlásit na lekci, nebo se podívejte na internet, kde najdete spoustu online videí. Pokud jste ale jógu nikdy nepraktikovali, doporučujeme nejdřív zajít na vedenou lekci, abyste správně pochopili její principy. Potom vám už nic nebrání rozbalit doma jógamatku a pustit se do cvičení, které vás zklidní a zharmonizuje. Klikněte na video.

Související témata:

Načítám