Hlavní obsah

Překvapivé superpotraviny, které potřebujete: Rakytník na imunitu a brusinky proti zánětům

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Rakytník je nabitý vitaminyFoto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se v chladných měsících vyhnout nachlazení, depresím z věčného šera i zpomalujícímu se metabolismu? Zařaďte do jídelníčku superpotraviny nabité potřebnými živinami. Zkuste je klidně sušené nebo ve formě šťáv.

Článek

Pulty obchodů jsou i v zimě plné čerstvého ovoce a zeleniny, které umí doplnit důležité živiny. Vybírejte mezi nimi především ty, které vám pomohou udržet se ve zdraví a fit i navzdory panujícímu mrazivému počasí a šířícím se virózám.

1. Pro imunitu rakytník

Posílit imunitu dokáže především vitamin C. Jeho zdrojem nejsou jen exotické citrusy, ale třeba i rakytník, kterému se dobře daří i v tuzemských podmínkách. Na keřích může klidně zůstat až do zimních měsíců, mráz mu neublíží. „Rakytník obsahuje také různé antioxidanty, vitaminy B, cholin a řadu minerálů. Plody rakytníku můžete zamrazit, vyrobit z něj džem, olej, pyré nebo je nechat usušit,“ radí výživový poradce programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána.

2. Proti líným střevům švestky

Nejen vánoční nekontrolované mlsání vám může způsobit trávicí obtíže. V zimě prostě není taková chuť na lehké saláty, jogurtové smoothie a chladivé ovoce. Vydatnější strava bohatá na tuky v kombinaci s nižší mírou pohybu vám mohou zpomalit trávení, a dokonce vyvolávat zácpu. Než sáhnete po lécích, zkuste obyčejné švestky. „Pro trávicí ústrojí jsou prospěšné zejména díky vysokému obsahu vlákniny. Také vysoký obsah sorbitolu je odpovědný za projímavé účinky,“ vysvětluje výživový poradce. Obsahují také velké množství vitaminů skupiny B, provitaminy A a nezanedbatelné množství vitaminu C. Zkuste je i sušené nebo v podobě švestkové šťávy.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Sušené švestky vám rozpohybují střevaFoto: Krasula, Shutterstock.com

3. Jablka pro trávení i imunitu

Pro zdravou střevní mikroflóru jsou potřeba také živé enzymy, které umí dodat ovoce a zelenina. Nejbohatší je na ně exotická papája, ananas, mango nebo avokádo. Jenže složitým transportem přes půl světa a dlouhým skladováním jejich množství skokově klesá. Na enzymy jsou přitom bohatá i naše jablka.

„Jablka obsahují velké množství minerálů, vitaminů, enzymů prospěšných pro trávení, ale také polyfenolů s antioxidačními účinky a rozpustnou vlákninu pektin. Ten vyživuje správné střevní bakterie, a tím podporuje aktivitu střevní mikroflóry,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Spokojený střevní mikrobiom je přitom nezbytný nejen pro imunitu, ale i pro psychickou pohodu, která vlivem nedostatku světla dostává v zimě rovněž zabrat.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Možná byste to do jablek neřekli, ale opravdu jsou českou superpotravinouFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Brusinky proti zánětům

V zimě vás mohou přepadat nejen záněty v krku a nose, ale třeba i nepříjemné infekce v intimních partiích. V jídelníčku je proto vhodné zaměřit se na superpotraviny s protizánětlivými účinky. „Zmírňovat projevy zánětu v těle pomáhají například brusinky. Často se doporučují hlavně v souvislosti se zánětem močového měchýře,“ radí Lukáš Vrána. Zkuste je jako džem, kompot, šťávu nebo sušené plody. Doplní vám také karotenoidy a vitaminy skupiny B a vitamin C.

5. Dýně uleví namáhané pokožce

Máme za sebou několik vskutku mrazivých dní a možná to vidíte i na své pokožce. Na tváři může být vlivem chladu napjatá a červená, na rukou vysychá a praská až do krve. Vsaďte nejen na vhodnou pečující kosmetiku, ale i na potraviny, které pomohou k její odolnosti i rychlejší regeneraci. Například dýně skrývá vitamin C, nezbytný pro podporu hojení, ale také vitamin E a betakaroten, které zlepšují vzhled pokožky a posilují ji.

Načítám