Hlavní obsah

Zinek je klíčový pro krásu i imunitu: Komu hrozí nedostatek?

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zinek patří mezi nejdůležitější stopové prvky a podílí se na množství zásadních biochemických procesů v lidském organismu. Pro doplnění tohoto podstatného minerálu by měl přitom postačit vyvážený a výživově bohatý jídelníček. Komu hrozí nedostatek?

Článek

Zhoršená kvalita kůže, řídnoucí vlasy, bolavé koutky úst a především oslabená imunita. To jsou typické příznaky nedostatku. Doporučená denní dávka zinku se pohybuje v rozmezí 8 až 15 mg. Některé skupiny osob mají ale výrazně větší spotřebu, pak je namístě až 25 mg za den. Kdo musí sledovat svůj jídelníček obzvlášť pečlivě?

Dědičné onemocnění

V první řadě je nutné říct, že extrémní nedostatek zinku, se kterým se pojí i riziko smrti, je v našich končinách velmi vzácný. Stejně jako Danboltův-Clossův syndrom, což je geneticky daná neschopnost vstřebat zinek z potravy, projevy jsou dramatické a postižení jedinci musejí užívat léky, jinak se jedná o smrtelné onemocnění. Naopak poměrně běžné jsou mnohem méně nápadné stavy spojené s deficitem minerálu i u zdravých lidí. O co se jedná?

Příznaky nedostatku zinku

V první řadě je tu oslabený imunitní systém a zvýšené sklony k infekcím. Jedná se o nejzávažnější komplikaci spojenou s deficitem – například u seniorů se může jednat o život ohrožující problém. Objevují se i trávicí problémy (průjmy), nespecifické bolesti a únava.

Zinku se říkává minerál krásy – a ne nadarmo. Když je ho v těle málo, rychle se začnou projevovat obtíže s kůží, nehty a vlasy: špatné hojení ran, suchost, popraskané koutky, zvýšený výskyt akné, lámavé nehty a vypadávání vlasů.

Foto: Imcsike, Shutterstock.com

Máte sklony k suché svědivé kůži? Dbejte na dostatečný přísun zinku ve stravěFoto: Imcsike, Shutterstock.com

Kdo je ohrožen nedostatkem zinku

1. Senioři: Vstřebatelnost zinku klesá s věkem, proto je jeho deficit běžný u seniorů a projevuje se zmíněným špatným hojením ran a sklonem k infekcím.

2. Vegetariáni a vegani: Značné riziko představuje také špatně složená strava bez masa, mléka a vajec, protože to jsou zásadní zdroje minerálu.

3. Chronicky nemocní: Významné riziko mají kuřáci, alkoholici a lidé trpící některými vleklými problémy, jako jsou Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, cukrovka nebo onemocnění ledvin a jater.

4. Aktivní sportovci: Zinek se vylučuje potem, proto musejí na jeho příjem hledět lidé, kteří se často a hodně potí.

5. Těhotné a kojící ženy: Zvýšenou potřebu je nutné uspokojovat příjmem kolem 25 mg zinku denně.

6. Dospívající a lidé po nemoci: Potřeba zinku roste v období růstu a krátkodobě také po průjmových onemocněních.

Foto: KaryB, Shutterstock.com

Někomu prospěje přidat zinek také v doplňku. Je přitom ale nutné dodržovat předepsané dávkováníFoto: KaryB, Shutterstock.com

Nejlepší zdroje zinku

1. Maso a vnitřnosti: Zinek obsahují víceméně všechny druhy masa, ale nejvíc se ho nachází v červeném. Například ve 100 g hovězího je 12 mg zinku, což v zásadě pokryje denní spotřebu.

2. Měkkýši a ryby: Hodně zinku obsahují také měkkýši, vůbec nejvíc ho mají ústřice, dobrým zdrojem jsou i ryby.

3. Vejce a mléčné výrobky: Pravidelná konzumace doplňuje zinek průběžně.

4. Rostlinná strava: Jedná se o významně méně bohaté zdroje, například 100 g cizrny obsahuje 2,4 mg zinku. Doporučují se semínka (obzvláště dýňová), ořechy (kešú), celozrnné obiloviny, luštěniny.

Na co dát pozor? Rostlinné zdroje jsou zároveň bohaté na vlákninu a fytáty, což jsou antinutriční látky, které vstřebávání a dostupnost zinku (i dalších minerálů) snižují.

Doplňky stravy: pozor na předávkování

Patříte do skupiny ohrožené nedostatkem zinku? Obohaťte stravu o přírodní zdroje a zamyslete se, zda se vám nevyplatí sáhnout po doplňcích stravy. Jako nejlépe vstřebatelný se považuje zinek v chelátové formě, ovšem názory na tuto problematiku se liší. Nutno upozornit, že stejně jako jinými doplňky stravy i zinkovými se můžete předávkovat: hrozí pak průjmy, nevolnost, bolesti břicha nebo zvracení. Jedná se ovšem o vzácný stav.

Doplňky stravy jsou dobrý sluha, ale zlý pán. I běžnými vitaminy se můžete předávkovat!

Reklama

Načítám