Hlavní obsah

Diety za socialismu: Vajíčková, bodová i rýžová. Dobré rady Rajka Dolečka milovaly generace žen

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touha po hubnutí převážně v ženské části populace není žádná novinka. Zatímco dnes zajdete k výživovému poradci, který sestaví jídelníček na míru, před rokem 1989 se spíš improvizovalo. Podívejte se, jaké diety byly v kurzu!

Článek

Diety kolovaly napsané tužkou na papírku mezi kamarádkami, sousedkami i kolegyněmi v práci. Zkoušelo se všechno možné a dietní jídelníček se obvykle sestavoval podle toho, co nabídla socialistická samoobsluha. A když náhodou některá potravina, která byla součástí hubnoucího plánu, v obchodech chyběla, přišla na řadu lidová tvořivost. Jednoduše se nahradila něčím podobným. A tak světlo světa spatřila řada diet, které si ženy samy vymýšlely a předávaly si je z ruky do ruky.

Rajko Doleček: propagátor zdravé výživy

Obecně se vědělo, že je zdravé konzumovat ovoce a zeleninu, ale v nabídce restaurací a jídelen převážně chyběly, a pokud byl dán zelenině prostor, tak většinou jen ve formě oblohy či dušené přílohy. Dobře živená populace byla vizitkou spokojeného života v socialistické zemi, jenže československý lid začal tloustnout a kila navíc přinášela zdravotní problémy, proto bylo potřeba zakročit.

A tak na scénu vkročil docent Rajko Doleček, který se stal nejznámějším propagátorem zdravého životního stylu a vhodné stravy. Objevoval se pravidelně v televizi i v tisku, byl velmi populární a napsal několik knih s radami pro zdravý jídelníček i hubnutí. Byl velice populární, ale lidé, kteří chtěli shodit, se jeho doporučeními příliš neřídili. Mnozí toužili po takové dietě, která zaručovala co nejrychlejší váhový úbytek, a to jim rady zkušeného lékaře nezaručily. A tak mnohem častěji sahali pro všelijakých „zázračných“ způsobech, které slibovaly, že s jejich pomocí vysněné váhy docílí jako mávnutím kouzelného proutku.

Jednostranné diety: vajíčková, grapefruitová, zeleninová…

Diety, kdy se konzumovala pouze jedna potravina, bývaly velmi populární. Důvod byl prostý. Potravina, na které byla dieta postavena, většinou byla bez větších problémů k dostání, navíc nebylo třeba přemýšlet nad skladbou jídelníčku. V průběhu času byla v kurzu vajíčková, grapefruitová, zeleninová, bramborová či jogurtová.

Princip byl jasný: Od rána do večera jste se cpali pouze jedinou poživatinou, mnohdy dieta ani nepřikazovala povolený počet kusů či množství. „Daná potravina se vám samozřejmě po čase přejedla, takže jste jedli spontánně méně a tím jste nějaké to kilo zhubli,“ vysvětluje psycholožka Iva Málková, odbornice na hubnutí. Druhou variantou pak bylo, že člověk dietu po čase porušil, protože to zkrátka nevydržel.

Bodová dieta: Sestav si jídelníček sám

Další varianta shazování byla založena na bodovém systému: Každá potravina měla přidělené body podle výživové hodnoty a počtu kalorií. Na seznamu ovšem byly i zcela nedietní pokrmy, například topinky, majonéza, obložené sendviče či míchaná vajíčka. Pro udržení váhy mohl člověk denně sníst potraviny v hodnotě 60 bodů. Pokud chtěl zhubnout zhruba dva kilogramy týdně, snížil příjem na 40 bodů. A jestliže toužil po rychlejším úbytku, a to se nebavme o jojo efektu, mohl denně sníst pokrmy v hodnotě 20 bodů. Jedinou výhodou snad bylo, že si jídelníček mohl sestavit každý sám a jíst to, na co zrovna dostal chuť.

Foto: ČTK

Docent Rajko Doleček byl známý a sympatický propagátor zdravé výživy a rozumného hubnutíFoto: ČTK

Bezuhlovodanová dieta: předchůdce low carb

Tato dieta byla postavena na co nejnižší konzumaci všech potravin, které obsahují sacharidy (dříve se jim říkalo uhlovodany). Kdo se do ní pustil, musel z jídelníčku vyloučit brambory, pečivo, rýži, ovoce, mouku a další. Jíst mohl jen bílkoviny a tuky, většinou se jednalo o vajíčka a maso, o zelenině nebyla řeč. Diety na stejném principu se pod různými názvy drží dodnes.

Rýžová dieta: Po rýži se nepřibírá

Mnozí Asiaté jsou drobní, štíhlí lidé. A protože velkou část východoasijského jídelníčku tvoří rýže, dospělo se k názoru, že po této potravině zhubnete. A pokud jste rýžovou dietu vydrželi, tak jste opravdu zhubli. Principem bylo sníst denně ve čtyřech porcích 200 g rýže (váženo v syrovém tvaru). Po uvaření se k ní mohla přidat čerstvá nebo vařená zelenina a na svačinky jste si mohli dopřát ovoce. Nezbytné bílkoviny se do rýžového jídelníčku nevešly.

Americká dieta: zaručená rada ze Západu

Jednalo se o dietu americké kliniky Mayo. „Tato klinika funguje dodnes a tehdy vymyslela dietu, která slibovala velké váhové úbytky za krátký čas, protože byl velmi omezen energetický příjem,“ vysvětluje Iva Málková. V předepsaném jídelníčku byla především vajíčka natvrdo, určité druhy zeleniny (rajče, salát, špenát), grep a libové maso. Pít se mohla káva bez mléka a cukru. Časem od diety klinika ustoupila, protože se tehdy věřilo, že konzumace velkého množství vajec zvyšuje cholesterol.

Vinná dieta: Úřady ji pozastavily

Kdo má rád víno, řekne si, proč ne? Ano, zní to jako ideální dieta, a vinná kúra byla dokonce oficiálním programem lázní v Dolní Lipové. V druhé polovině 60. let ji ale úřady pozastavily. Důvod? Na paškál si ji vzali bojovníci proti alkoholismu. Není divu: Spočívala v tom, že ze stravy zmizely soli, tuky a bílkoviny. Jedlo se především suché pečivo, které se hojně zapíjelo vínem. Někteří pacienti měli předepsán až litr na den!

Načítám